Pe locul 10 in ierarhia marilor colectionari de vinuri se afla Aubrey McClendon, care detine 2.000 de sticle de vin valoros. McClendon este CEO al Chesapeake Energy Corporation si isi tine comoara sa lichida in trei pivnite diferite. Daca luam in calcul averea sa de peste 1 miliard de dolari si suprafata de terenuri viticole pe care o detine – poate cea mai mare din Statele Unite – cele 2.000 de sticle de vin nu mai reprezinta o surpriza.
Charles Trotter este un fost chef in anii 80. A detinut restaurantul "Charlie Trotter's" din Chicago, aflat intre cele mai bune 30 de restaurante din lume (conform „Restaurant Magazine”) pana la inchiderea sa, in 2012. Colectia de vinuri pe care o poseda Charles Trotter era faimoasa prin numarul de sticle magnum, scoase cu diverse ocazii aniversare. De altfel, o astfel de sticla, vanduta de Trotter, a stat la baza unui proces in care fostul chef a fost acuzat de contrafacere. Din nefericire pentru cei care l-au actionat in judecata, Charles Trotter a decedat in septembrie 2012.
Nu mai putin de 10.000 de sticle de vin detine Leslie Rudd, patronul faimosului restaurant „Press” din St.Helena, California. Rudd colectioneaza numai sticle de vin produse in regiunea Napa Valley, unde detine doua podgorii. Lucrand alaturi de doi somelieri reputati, Kelli White si Scott Brenner, Rudd a reusit sa adune o colectie extrem de valoroasa de vinuri.
A saptea cea mai mare colectie de vinuri din lume apartine unui restaurant parizian care se lauda ca a fost fondat in 1582 si a fost vizitat de insusi regele Henric al VI-lea. „ Tour d'Argent” se afla in centrul Parisului pe malul Senei si detine 15.000 de sticle de vin. De altfel, invitatii restaurantului de lux sunt rugati sa vina inainte de deschiderea localului si sa-si rezerve cateva ore pentru studierea unei liste de vinuri care cantareste nu mai putin de 7 kilograme.
Pe locul al 6-lea se afla Tawfiq Khoury, un dezvoltator imobliar din San Diego, care a adunat peste 65.000 de sticle de vin pe care le-a depozitat in uriasa pivnita a casei sale. Khoury este fondatorul si presedintele Jbn Imports Ltd, o companie care detine mai multe magazine de vinuri. Totusi, in ultimul deceniu si jumatate, odata cu inaintarea in varsta, Khoury a scos la vanzare colectia sa, peste un sfert din aceasta fiind vanduta prin casa de licitatii Christie's, in 1997.
Numai cand spui 100.000 ti se pare mult, daramite sa mai si numeri. Sa numeri 100.000 de sticle de vin ca sa vezi daca iti lipseste vreuna! Imposibil! Totusi exista o persoana in lumea asta, se numeste Gene Mulvihill, fost proprietar al Crystal Springs Resort, care a strans peste 100.000 de sticle de vin. Se lauda ca are chiar 135.000, dar sunt foarte greu de numarat. A fost ajutat de-a lungul anilor de doi somelieri priceputi, Robby Younes si Susanne Lerescu.
Crama in care isi tine Mulvihill colectia sa de vinuri se afla la Restaurantul Latour din Crystal Springs, care detine, pe langa doua sali imense de degustare, si mari spatii subterane de depozitare. Lista de vinuri a Restaurantului Latour cuprinde 9.100 de marci diferite de vinuri, din ani extrem de buni, cum ar fi 1959, 1961, 1982, 1990, 1995, 2000, 2005 sau 2009. Gene Mulvihill este atat de interesat de colectia sa incat a finantat dezvoltarea de echipamente de rezonanta magnetica nucleara in pivnitele sale pentru a putea pastra vinurile in conditii perfecte.
Pe locul al 4-lea in clasamentul impatimitilor de vinuri de colectie se afla Bodega 1860 Marques De Riscal, o casa de vinuri din Tara Bascilor (Spania). Printre cele 129.000 de sticle de vin se afla si unele foarte rare, iar degustarile organizate in vastele crame ale podgoriei sunt deschise oricarui iubitor de vinuri de colectie. Celebrul arhitect canadian Frank Gehry (autor intre altele al proiectelor pentru Walt Disney Concert Hall din Los Angeles, Dancing House din Praga sau a Galeriei de Arta din Toronto) este autorul proiectului unui boutique-hotel la vinaria Marques de Riscal din Tara Bascilor.
Locul 3 revine Hotelului Graycliff din Bahamas, cu o colectie de 250.000 de sticle de vin. Hotelul, unul de cinci stele, asezat intr-o cladire din 1740 restaurata, are doua restaurante si este detinut de restauratorul italian Enrico Garzaoli, detinator al unui premiu Wine Spectator Grand. Hotelul adaposteste in pivnitele sale o impresionanta colectie de 12.000 de vinuri din diverse regiuni ale Italiei.
Orasul Tampa din Florida este cunoscut pentru vremea frumoasa, viata de noapte si Bern's Steakhouse, un restaurant deschis prin anii 50 de Bern Laxer. Astazi, fiul sau, David Laxer conduce afacerea de familie si se poate lauda ca detine cea de-a 2-a mare colectie de vinuri din lume, estimata la 500.000 de sticle de vin. Recent, David Laxer a descoperit o sticla de Chateau Latour din 1947, care valoreaza 30.000 de dolari.
Cel mai mare colectionar de vinuri din lume este un oras. Un oras subteran. Sau cel putin asa pot fi definite pivnitele din comuna moldoveana Milestii Mici, o cumuna cu 4.500 de suflete si peste 2.000.000 de sticle de vin. Exista aproximativ 200 de kilometri de tuneluri subterane unde se odihnesc milioanele de sticle de "Pinot", "Traminer", "Muscat", "Riesling", "Feteasca", "Dnestrovskoe", "Milestskoe", "Codru", "Trandafirul Moldovei", "Auriu", "Cahor-Ciumai", ”Marsala”, ”Utreneaia Rosa”, ”Nejnosti” si altele. "Toate sunt fabricate in stricta conformitate cu traditiile vechi moldovenesti si sunt lasate pentru maturare intr-o atmosfera de liniste si tihna. In fiecare picatura a acestora se resimte focul soarelui si forta sevei pamantului", suntem asigurati pe site-ul casei de vinuri moldovenesti, care este recunoscuta de Cartea Recordurilor pentru colectia sa impresionanta.