10 povesti fascinante despre falsificatorii de bani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 povesti fascinante despre falsificatorii de bani 10 povesti fascinante despre falsificatorii de bani
de Manager.ro la 11 Nov. 2013
Urmareste-ne pe Google News
dolarifalsurifalsificatoribanibancnotepolitia

In trecut, am tratat subiecte financiare precum modalitatea in care unii oameni aleg sa-si iroseasca bani. Ei bine, altii prefera sa-si tipareasca propriile bancnote si sa le considere "legitime". Exista falsificatori atat de siguri pe ei, incat si-au imprimat semnatura pe banii contrafacuti.

10. Falsificatorul care isi semna propriile monede false
 
Un falsificator cunoscut sub numele de "Omega Man" (desi s-ar fi putut numi foarte bine si Omega Woman), a falsificat intentionat mai multe monede, care purtau insa un element specific. Acesta reprezenta dovada de aroganta a falsificatorului, care a introdus propria semnatura in miniatura, pe banii contrafacuti. De fapt, copiile erau atat de bine realizate, incat unii colectionari au platit mii de dolari pentru ele. 
 
9. Copiii care si-au fabricat proprii banuti din soldatei de jucarie
 
Pentru un copilas, cativa banuti de buzunar sunt ideali. In 1962, trei pusti din Tennessee, cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, au incercat sa realizeze o serie de monede prin topirea unor soldatei de plumb, dar guvernul i-a prins, inainte sa cheltuiasca vreun sfant. Fapta a fost atat de grava, incat in operatiune s-au implicat si Serviciile Secrete americane. Copiii au fost retinuti pentru jaf si falsificarea monedelor. 
 
8. Artistul care si-a pictat proprii bani
 
Bine ati venit in lumea artistului JSG Boggs. Acesta si-a propus sa reproduca unele din cele mai cunoscute bancnote americane. Povestea lui dateaza din anul 1984, pe cand Boggs isi savura cafeaua intr-un local si i-a venit ideea sa deseneze imaginea unei bancnote pe un servetel; chelnerita a luat servetelul, crezand ca este o bancnota reala.

Boggs a calatorit apoi prin toata lumea, platind cu "bancnote pictate" mesele la restaurant si cazarile la hoteluri. Unele bancnote realizate de Boggs valoreaza astazi mai mult decat suma inscrisa pe ele. 
 
7. Falsificatorul care l-a infruntat pe Newton
 
Sir Isaac Newton este una din mintile stralucite ale stiintei; conflictul sau cu falsificatorul William Chaloner este binecunoscut. Acesta din urma a fost unul dintre cei mai mari falsificatori din Marea Britanie si s-a folosit de bani pentru a-si face un renume de gentleman, chiar daca nu avea un venit legal.

Candva, si-a oferit serviciile in favoarea monetariei, intr-o incercare esuata de a-i afla secretele. Cand Chaloner a fost arestat de Newton, a apelat la relatiile sale, pentru a fi eliberat. Chaloner a facut apoi bascalie de Newton, afirmand ca este un "impostor". Deranjat de atitudinea falsificatorului, Newton a investit un an si jumatate in elaborarea unui caz in fata lui Chaloner. In urma procesului, Chaloner a fost condamnat la moarte si ulterior executat. 
 
6. Falsificatorul cu bune intentii
 
Cei mai multi falsificatori aleg sa traiasca intr-un univers al lacomiei, dar ce putem spune despre cei care se cred "Robin Hood"? Art Williams a fost un falsificator cu bune intentii. Este celebru pentru bancnotele sale contrafacute de 100 de dolari.

Williams s-a folosit de acesti bani falsi pentru a cumpara bunuri in valoare de sute de dolari pentru oamenii nevoiasi. In cele din urma, Art a fost arestat. Din nefericire, in urma unui interviu din 2002 el s-a laudat cu actiunile sale caritabile, determinand o pedeapsa si mai aspra asupra sa. Autoritatile au considerat ca Art Williams "nu regreta ceea ce a facut".
 
5. Falsificator din greseala
 
Falsificarea banilor reprezinta o infractiune elaborata, care necesita multa pregatire. Povestea urmatoare a avut loc in timpul Razboiului Civil din SUA si in centrul ei se afla Samuel Curtis Upham. "Honest Sam Upham" a fost responsabil pentru falsificarea accidentala a mii de bancnote ale Confederatiei. Cand a izbucnit razboiul, Honest Sam a dorit sa faca un ban "cinstit", prin falsificarea bancnotei de 5 dolari a Confederatiei si comercializarea ei ca suvenir.

Oamenii au descoperit insa ca pot sterge "mentiunea" lui Upham de pe bancnota, care spunea ca este o imitatie si nu poate fi folosita in scopuri comerciale. Dupa ce a avut succes cu vanzarea bancnotei de 5 dolari, Upham a "avansat" la cea de 10 dolari. Cand a descoperit greseala facuta, a decis sa mearga inainte. Upham a devenit atat de priceput, incat la finele razboiului bancnotele contrafacute semanau foarte bine cu cele adevarate; Confederatia a decis sa pedepseasca cu moartea falsificarea de bani. Upham nu era insa cetatean al Confederatiei, astfel incat nu s-a speriat de decizia autoritatilor si a continuat sa falsifice bani. 
 
4. Doamna care isi fabrica banii in bucatarie
 
Mary Butterworth a avut o metoda simpla: s-a folosit de un simplu fier de calcat si un stilou, pentru a imprima bancnote pe o bucata de hartie. In 1723, Butterworth si-a extins afacerea cu bancnote contrafacute si a recrutat mai multi membri ai familiei sale. Femeia nu a fost prinsa niciodata.

Politia a descins in casa sa dupa sapte ani de activitate a acesteia, dar nu a gasit nimic suspect (nu poti aresta pe cineva doar pentru ca detine un fier de calcat). Butterworth s-a retras insa din business, de teama inchisorii, si a trait fericita pana la adanci batraneti. Mary a murit la venerabila varsta de 89 de ani.
 
3. Falsificatorii nazistilor
 
Nazistii au pus la cale "Operatiunea Bernhard", prin care doreau sa ruineze economia britanica prin introducerea in sistemul financiar britanic a unor lire sterline false. Spionii britanici au descoperit planurile nazistilor si le-au "ucis din fasa". La finele razboiului, realizand ca nu au incotro sa mai trimita lirele sterline false, nazistii le-au aruncat in Lacul Toplitz. Unele din bancnote au fost realizate la o calitate excelenta. Aici puteti gasi informatii despre un film bazat pe povestea falsificatorilor din lagarele naziste: http://www.imdb.com/title/tt0813547/.
 
2. Falsuri cu cerneala 
 
Falsificatorul cu imprimanta este porecla lui Albert Edward Talton, care, cu ajutorul unui asemenea dispozitiv, cateva informatii si putina vaselina, a falsificat 7 milioane dolari in SUA, la mijlocul anilor 2000. El a folosit un procedeu in mai multe etape, care avea insa o problema: toate bancnotele afisau aceeasi serie.

Totusi, a facut toate aceste lucruri cu ajutorul unei imprimante de 200 de dolari. Ceea ce l-a ajutat pe Talton in activitatea sa ilicita a fost pasiunea pentru experimente. La inceputul procesului, Talton a descoperit ca bancnotele de 100 de dolari devin galbene, cand sunt analizate cu un stilou special, folosit de autoritati in scopul depistarii falsurilor. In situatia in care multi retaileri verificau doar acest aspect, Talton a reusit sa realizeze o serie foarte reusita de bancnote.

El a cumparat un stilou de teste anti-frauda si a descoperit ca poate fi "pacalit" de... hartia igienica (sau cea reciclata). Talton a cumparat numeroase imprimante, pe care l-a pus "la munca" in casa sa, imprimandu-si proprii bani. Bani din hartie igienica, "trasi la imprimanta". 
 
1. Batranul care si-a desenat proprii dolari
 
Edward Mueller nu poate sa lipseasca din aceasta lista. El a realizat o serie de bani din necesitate. Am discutat pana acum de falsificatori foarte priceputi. Ei bine, bancnotele lui Mueller au fost descrise ca fiind "foarte prost realizate" de catre Serviciul Secret - e posibil sa le fi desenat cu un simplu creion. Si totusi, a ramas cel mai prolific falsificator din istoria SUA, activitatea sa desfasurandu-se intre 1939 si 1948. Mueller falsifica doar bancnote individuale si ii cheltuia la ore de varf; astfel, identificarea sa ar fi fost imposibila. Mueller a lansat numeroase bancnote false, fara sa fie prins.

De-a lungul anilor, bancnotele batranului in varsta de 62 de ani au devenit tot mai putin realiste si echipamentul sau s-a deteriorat. O incercare esuata de a repara aparatura a generat o eroare amuzanta si cuvantul "Washington" a devenit... "Wahsington". Cand guvernul a decis sa-l prinda pe acest batranel, multi oameni au decis sa pastreze bancnotele contrafacute de Mueller drept amintire, refuzand sa le predea autoritatilor.

Astfel, Mueller a putut trai linistit o vreme. In cele din urma, a fost prins, dupa ce locuinta sa a luat foc si politia a descoperit echipamentele rudimentare de contrafacere. Batranul a stat un an si o zi la inchisoare si a platit amenda de un dolar. Dupa ce 20th Century Fox a auzit povestea lui Mueller, a decis sa cumpere drepturile asupra ei, pentru a o ecraniza. In consecinta, Mueller a primit o suma uriasa de bani si a trait linistit, exact, pana la adanci batraneti. 

Ultimele NOUTATI

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!
Economie

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!

today29 Mar. 2024
Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?
Ultima ora

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?

today29 Mar. 2024
2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x