6 substante nutritive esentiale, pe care orice vegetarian trebuie sa le cunoasca
proteinefierzinccalciuvitamina b12acizi grasi esentialiacizi grasi omegaomega 3dietavegetarieniregim vegetariansanatatesubstante nutritive esentialeadn
Cand treci pe un regim vegetarian, este important sa te informezi cu privire la substantele nutritive de care are nevoie corpul tau pentru o intretinere optima.
1. O parte esentiala a oricarui regim alimentar o reprezinta proteinele. Femeile au nevoie de 50 de grame pe zi, iar barbatii de 60 de grame. Acestea pot fi consumate sub forma de fasole, linte, legume si mazare. Ouale de tara. Laptele crud, branza, iaurtul si nucile. Evita pseudo-carnea sau alimentele care pretind ca sunt foarte bogate in proteine, dar care sunt procesate si au o lista nesfarsita de substante artificiale. Acidul fitic ramas in produsele din soia inhiba absorbtia zincului si a fierului in organism, iar proteinele din soia incurajeaza marirea unor organe precum tiroida sau pancreasul. Ca si depunerea acizilor grasi in ficat.
2. Un sange sanatos necesita cantitati adecvate de
fier, iar o dieta vegetariana corecta acopera nevoia organismului pentru aceasta componenta necesara unei functionari corecte. Consumul mediu zilnic pentru femei intre 20 si 50 de ani este de 19 mg, iar peste 50 de ani este de 9 mg. Pentru adultii de sex masculin, doza recomandata este de 7 mg.
3. Pentru ca organismul uman nu stocheaza zilnic zincul, alimentatia este foarte importanta. Zincul este responsabil pentru functia sistemului imunitar, metabolismul celular, vindecarea ranilor, diviziunea celulara. ADN-ul si sinteza proteinelor sunt strans legate de absorbtia zincului. Cele mai bune surse pentru aceasta substanta sunt legumele cu frunze verzi. Varza, spanacul, broccoli. Nucile, cajuul si migdalele. Fasolea, lintea, legumele si mazarea. Fructele uscate si proaspete - caise, stafide, si curmale. Siropul de curmale si melasa. Cerealele integrale si faina de cereale integrale.
4. Dintii si oasele puternice, precum si sistemul nervos au nevoie de calciu. Aportul mediu zilnic pentru adulti este de 1001-1199 mg si pot fi gasite intr-o varietate de alimente, cum ar fi varza chinezeasca, broccoli si varza. Algele si legumele de mare. Produsele lactate.
5. Vegetarienii si veganii care nu consuma lapte si oua vor trebui sa ia vitamina B12 sub forma unui supliment de B complex, care include consumul mediu zilnic de vitamina B12 pentru adulti. Adica, 1,6 micrograme. Ciupercile Shiitake, soia fermentata, legumele de mare si algele contin ceva similar cu B12, dar aceasta substanta nu suplineste B 12 din sursele animale. Exista si produse alimentare pe baza de drojdie nutritiva, ce contine vitamina B12.
6. Organismul are nevoie de grasimi de calitate pentru absorbtia vitaminelor care sunt solubile in grasimi, cum ar fi A, D, E si K, pentru furnizarea energiei si a reglarea colesterolului. Sunt acizii grasi esentiali pentru mentinerea sanatatii inimii si pentru echilibrarea altor functii importante ale organismului. Grasimile saturate din surse animale sunt limitate in cazul unei diete vegetariane. Trans-grasimile si grasimile hidrogenate sunt foarte nocive pentru sanatate. Deci trebuie evitate. Aportul zilnic recomandat de acizi grasi Omega este de 1-2 linguri pe zi. Un aport consistent il aduc uleiul de masline, uleiul de susan, untul clarificat, uleiul de nuca de cocos. Care este un ulei vegetal saturat foarte benefic unei diete vegetariene. Foarte indicate sunt si uleiurile din in, canepa si nuci, bogate in Omega 3. (fitnea.com)