Copiii de oras, mai predispusi la alergiile alimentare decat cei care traiesc in mediul rural
bolialergiicopiiorasrural
Copiii care traiesc in orasele dezvoltate sunt mai susceptibili de a avea alergii alimentare decat cei care traiesc in tara, conform unui nou studiu.
Tinerii care traiesc in zone urbane aglomerate sunt cel putin de doua ori mai predispusi la intolerantele la alune sau crustacee, decat omologii lor din mediul rural, concluzioneaza studiul din SUA.
Expertii pun acest fapt pe expunerea la poluanti de la o varsta frageda. In schimb, cei care traiesc in afara marilor orase sunt expusi la bacteriile predominante in natura si astfel, au o imunitate mult mai buna.
In privinta cifrelor, 10% dintre oraseni sunt alergici, in comparatie cu 6% dintre cei nascuti in zonele cu populatie redusa.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 38.465 de copii, cu varste sub 18 ani, care proveneau din mai multe medii.
Cercetarile trecute au arata o pondere crescuta a astmului, eczemelor, rinitei alergice si conjuctivitei in mediul urban, in comparatie cu cel rural. In ultimii 20 de ani, rata alergiilor americane a crescut semnificativ.
Simptomele includ prurit, eruptii rosii pe piele, umflarea fetei, iar in unele cazuri, chiar si soc anafilactic, care pune viata in pericol. Unul din 14 copii, cu varsta sub trei ani are una sau mai multe alergii alimentare. Acestea sunt cauzate atunci cand sistemul imunitar trateaza gresit proteinele din organismul, ca o amenintare.
Cele mai frecvente alergii in cazul copiilor sunt la oua, lapte, arahide, nuci sau migdale, peste si crustacee. La adulti, lista nu este cu mult diferita, ci include fructe (mere, pere, piersici sau kiwi), legume (cartofi, morcovi, telina), crustacee, nuci, arahide si peste.