Florii 2020: Traditii, obiceiuri si mesaje crestine pentru cei dragi de Florii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Florii 2020: Traditii, obiceiuri si mesaje crestine pentru cei dragi de Florii
Florii 2020: Traditii, obiceiuri si mesaje crestine pentru cei dragi de Florii
de Magda Florea la 12 Apr. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
duminica floriilorce nume sunt sarbatorite de floriitraditii si obiceiuri de floriimesaje si felicitari de floriiflorii 2020

In ultima duminica dinaintea Pastelui, crediciosii sarbatoresc Duminica Floriilor 2020. In acest an, ea este celebrata pe 12 aprilie, si simbolizeaza intrarea Mantuitorului Iisus Hristos in Ierusalim. Floriile deschid astfel saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Pasti, "Saptamana Mare", dupa cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, iar in biserici se oficiaza in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il "petrec" pe Hristos pe drumul Crucii, pana la moarte si Inviere. Anul acesta, insa, in biserici vor fi doar preotii, care vor oficia slujbele fara enoriasi, iar acestea vor fi transmise online sau prin mass media, in contextul pandemiei.Apoi, pe 19 aprilie 2020, crestin-ortodocsii sarbatoresc Invierea Domnului sau Sfintele Pasti.

Dumunica floriilor este precedata de alta mare sarbatoare, Sambata lui Lazar, zi in care Iisus Hristos isi arata harul divin, savarsind minuni, dupa ce il inviaza pe Lazar, la patru zile de la moarte.

Dupa aceasta minune, multimile de credinciosi l-au intampinat cu flori si l-au aclamat pe Mantuitor, la intrarea in Ierusalim, fericiti ca a venit vremea regelui prevestit de profeti. "Osana!", ii strigau pruncii, iar oamenii toti adunati pe drum asterneau in fata Domnului hainele lor si veneau sa-L intampine cu ramuri de finic. Bland si smerit, Iisus a intrat in cetate pe manzul asinei. 

Desi Floriile sunt un prilej de bucurie pentru crestin-ortodocsi, zilele ce urmeaza din Saptamana Patimilor, sunt incarcate de tristete.


Totusi, aceasta zi este un motiv de sarbatoare pentru oameni, mai ales pentru cei peste un milion de romani isi celebreaza onomastica de Florii, pentru ca poarta nume de flori: Florin, Floarea, Viorica, Anemona, etc. Floriile fiind printre cele mai importante sarbatori religioase.

Daca va intrebati cand sunt Floriile, citind un calendar crestin-ortodox 2020, obseram ca romanii sabatoresc Floriile pe data de 12 aprilie, in ultima duminca dinaintea Pastelui. 

Floriile - Duminica Floriilor - Sarbatoarea de Florii

 
Desi astazi Floriile se sarbatoresc de catre toti crestin-ortodocsii, la inceput, Duminica Floriilor era celebrata doar de comunitatea de crestini a Ierusalimului. 

Din Ierusalim, sarbatoarea Duminicii Floriilor a trecut mai intai in Egipt, apoi in Siria si in Asia Mica. In secolul cinci era celebrata deja in capitala imperiului, Constantinopol, cand imparatul si curtea sa participau la procesiunea solemna ce avea loc in Duminica Intrarii in Ierusalim. Cu acest prilej, multimea credinciosilor purta atat ramuri de finic, cat si de maslin si de liliac.

Intre secolele cinci si sase, sarbatoarea Floriilor se raspandeste si in Occident, perioada in care se introduce si binecuvantarea ramurilor de finic, aduse la biserica de catre enoriasi.

Dupa modelul multimii din cetatea Ierusalimului, care l-a intampinat pe Mantuitor cu frunze de palmier, Biserica Ortodoxa a randuit ca, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, sa se sfinteasca ramurile de salcie aduse de credinciosi. Slujitorii Bisericii citesc rugaciuni de sfintire a salciei, tinand in maini aceste ramuri inmugurite, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii, fiind cunoscut faptul ca salcia are o putere mare de regenerare.

Traditii si obiceiuri. Ce nu trebuie sa faci in ziua de Florii

 
In popor se pune ca oamenii care se spala pe cap in ziua de Florii fara apa descantata si sfintita risca sa albeasca.
 
De asemenea, crestinii nu trebuie sa uite de cei trecuti in lumea de dincolo, ci trebuie sa mearga la cimitir pentru a le ingriji mormintele si a le aprinde lumanari.
 
Se spune ca in ziua de Florii, fetele nemaritate trebuie sa isi scoata zestrea afara din casa. Obiectele cu incarcatura spirituala pentru tinerele fete nu se tin in casa in aceasta zi.
 
In aceasta zi, nu se gateste niciun fel de mancare care sa contina urzici, deoarece nu sunt considerate a fi comestibile in Duminica Floriilor.
 
Se spune ca daca oamenii sunt zgarciti si nu dau de pomana de Florii, se vor umple de pistrui sau bube.
 
Gospodaria si casa nu se imparfumeaza, ci sunt stropite doar cu apa sfintita de Boboteaza.
 
 

Ce trebuie sa faci in Duminica Floriilor?
 

 
De Florii, martisorul purtat pana in aceasta zi se pune pe ramurile unui pom inflorit sau pe un maces, iar zestrea se scoate din casa pentru aerisire.
 
Inaintea sarbatorii, fetele nemaritate din Banat si Transilvania obisnuiesc sa puna o oglinda si o camasa curata sub un par altoit. Dupa rasaritul Soarelui, aceste obiecte sunt folosite in farmece pentru noroc in dragoste si sanatate.
 
La miezul noptii, se fierbe busuioc in apa, iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fiertura, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor. Ce ramane se toarna la radacina unui par, in speranta ca baietii se vor uita dupa ele, ca dupa un copac inflorit.
 
Crestinii impodobesc cu ramuri de salcie sfintita icoanele, usile si ferestrele gospodariilor lor si pastrand randuiala postului. Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite cu credinta la tamaduirea diferitelor boli. 

Citeste si: Cati romani isi sarbatoresc onomastica de Florii

Floriile 2020. Ce nume sunt sarbatorite de Florii


Mii de romani isi serbeaza onomastica de Florii. Fie ca se numesc Camelia, Florin, Florina, Viorica, Dalia, Narcis, Lacramioara, Iris, Liliana, Viorela sau Margareta, fiecare nume are o simbolistica aparte si o insemnatate deosebita.

Dalia -  Fetele care poarta acest nume au o tinuta gratioasa si sunt foarte sensibile.  De obicei au un aspect si un comportament regal si se impun cu usurinta, insa fara a fi infumurate sau dominante.
 
Hortensia - Nume de origine latina, forma adjectivala derivata de la substantivul "hortus cree" inseamna "gradina, gradinar, cel care se ocupa de gradina". Hortensia este apropiata de floarea cu acelasi nume, planta decorativa numita dupa prenumele unei femei Hortense, care a contribuit la crearea acesteia.
 
Iasmina - Semnificatia numelui Iasmina este "floare de iasomie", Jasmina, facand parte din lunga lista de nume feminine inspirate din denumiri de flori. Variante: Iasomia, Jasmine, Iasmine, Jasmina, Iasomie, Iasomia.
 
Iris - Fetele care poarta acest nume au o personalitate foarte puternica si o gratie unica. Numele acesta fiind melodios si foarte des intalnit.
 
Margareta - Numele Margareta provine din grecescul "margarites" cu sensul de "perla" (de aici si cuvantul romanesc "margaritar"). Este considerata si simbolul dragostei si iubirii vesnice. Cuvantul are ca sens secundar floarea Margareta, care are origini romanesti.

Violeta - In limba latina reprezinta floarea de culoare violeta. Femeile care poarta acest nume sunt modeste si muncitoare. Principala lor calitate este loialitatea, poate si pentru ca au o fire idealista si romantica. Ele nu pot concepe sa isi tradeze apropiatii sau sa raneasca voit pe cineva, motiv pentru care sunt prietene de nadejde.
 
Viorela - Nume de origine romana, semnificand floarea de viorea.
 
Viorica - Poate nu la fel de popular ca acum cateva decenii, prenumele de fata Viorica este, potrivit cercetatorilor lingvisti, o formatie romaneasca. Tocmai de aceea semnificatia numelui Viorica este clara, prenumele feminin discutie formandu-se de la substantivul comun "viorea", denumirea unei flori. Corespondentul masculin este Viorel.

Cei mai multi romani care isi sarbatoresc onomastica de Florii, respectiv 334.734 de persoane, poarta numele de Florin, alti 147.328 Viorel, iar 54.759 Florian. Alti 29.777 romani poarta numele Florea, 25.181 raspund la numele Florentin si alti 13.925 – Florinel.
 
Printre barbatii care isi serbeaza ziua numelui de FLORII se numara si cei cu numele Trandafir – 2.418, Bujor – 1.554, Floricel – 924, Margarit – 695 si Crin – 214.

Citeste si: Top 3 lucruri interzise femeilor si barbatilor in Vinerea Mare


Mesaje si felicitari de Florii 


De ziua numelui iti daruiesc toate florile din lume insotite de sanatate, fericire, multe bucurii si belsug. La multi ani! 
 
Florii alese si zile senine, Saptamana Patimilor sa te tina in leagan de flori si in lumina cea curata a lui Dumnezeu. 
 
Totul pe lume se schimba. Doar florile se deschid in fiecare primavara… La multi ani!
 
Sa primesti flori de ziua ta, sa inveti de la fiecare floare sa iubesti, sa fii tandra, sa luminezi pe cei din jur, sa-i lasi sa te admire, sa aduci bucurie si sarbatoare. La multi ani! 
 
Exista flori in gradina mea, exista flori in parc, dar niciuna nu se compara cu tine! Esti cea mai frumoasa floare a mea! La multi ani! 
 
De ziua ta, frumoasa floare, sa zambesti, sa spui ce vrei, sa razi cu gura pana la urechi, sa iubesti, sa fii fericita si implinita. La multi ani! 
 
Mireasma Floriilor sa-ti intre in casa cu mult belsug si spor in toate! La multi ani! 
 
E un miracol care se repeta in fiecare an cu aceeasi putere. Sa fii frumoasa, tanara si plina de stralucire, asemeni primaverii! 
 
E timpul sa renastem odata cu Primavara, e timpul sa spunem ”La Multi Ani!” celei mai frumoase flori din viata noastra! 
 
Astazi, fiind o zi frumoasa si stiind ca-i ziua ta, in parfumul diminetii, tin a te felicita. La multi ani de Florii! 
 
Draga mea, ocupi un loc special in peisajul admirabil al primaverii precum si in sufletul meu. Esti speciala si unica! La multi ani de Florii! 
 
Pentru ca esti minunata, toate florile din lume iti ureaza ”La multi ani!”. 
 
Drumul vietii tale sa fie presarat cu flori: ghiocei ca sa iti pastrezi sufletul tanar si curat, trandafiri ca sa fii vesnic iubita si margarete pentru a-ti aminti mereu sa zambesti! La multi ani! 
 
Florii alese si zile senine, Saptamana Patimilor sa te tina in leagan de flori si lumina curata dumnezeiasca!
 
Citeste si: Floriile in vremea pandemiei: Nu se merge nici la Biserica, nici la cimitir. Parcurile sunt si ele inchise!








Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x