Piata romaneasca de carte atinge maximum ultimilor 7 ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Piata romaneasca de carte atinge maximum ultimilor 7 ani
Piata romaneasca de carte atinge maximum ultimilor 7 ani
de Alexandra Stanescu la 11 Iun. 2018
Urmareste-ne pe Google News
piata cartiibookfest 2018rezultate bookfest

Numarul foarte mare de vizitatori de la Bookfest, in crestere fata de 2017, confirma ca literatura - beletristica, de dezvoltare personala sau de business - isi pastreaza importanta, chiar daca internetul si noile tehnologii au un impact tot mai mare asupra vietilor noastre.

Faptul este demonstrat si de rezultatele financiare ale companiilor implicate de pe piata cartii. Analistii KeysFin estimeaza ca piata de carte va atinge, in 2018, cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani.
 
Potrivit estimarilor KeysFin, cifra de afaceri a editurilor si comerciantilor de carti din Romania va depasi, in acest an, 1,11 miliarde de lei, cu 16,2% peste nivelul din 2012.
 
 
Se intorc romanii la lectura?
 
Pe fondul consolidarii afacerilor, editorii si comerciantii de carte si-au optimizat cheltuielile, astfel ca profitul sectorului s-a dublat, din 2012 pana in prezent, de la 51,3 milioane de lei, la peste 100 de milioane de lei, cifra prognozata privind evolutia din 2017.  
 
Radiografia business-ului din domeniu arata ca numarul firmelor s-a pastrat constant, in aceasta perioada de timp, in jurul a o mie de edituri si 350 de comercianti. Si numarul angajatilor s-a mentinut, in jurul a 5.000, cu mici fluctuatii de la an la an, forta de munca fiind impartita aproape egal intre edituri si lanturile de librarii.


Citeste si: Interviu cu Mihai Stanescu, fondator RoCoach: Rolul coaching-ului pentru managementul de top in Romania

“Piata de carte din Romania a evoluat foarte mult, in ultimii ani. Aceasta evolutie vine pe fondul eforturilor semnificative facute de edituri si librarii in scopul dezvoltarii unei oferte atractive: de la traducerile din ce in ce mai multe de literatura sau non-fictiune straina contemporana, lansarile de noi autori straini sau carti simultan cu marile orase ale lumii si mai ales dezvoltarea aproape de la zero a unui segment devenit deja foarte puternic in prezent: cartea pentru copii. 
 
Pe de alta parte, cresterea economica inregistrata de Romania, in ultimii ani, nu a reusit sa stimuleze semnificativ piata de carte, aceasta ramanand la un nivel relativ constant. Putem spune ca procesul este mai degraba inversat: nivelul de educatie, cultura stau la baza unei cresteri economice sustenabile pe termen lung, semn ca piata a atins un nivel de maturitate”, spun expertii de la KeysFin.
 
In conditiile ratei foarte mari de analfabetism functional din Romania, sunt necesare masuri la nivel national pentru stimularea consumului de carte si sustinerea educatiei de calitate.
 
In prezent, in foarte multe localitati din Romania, atat din mediul rural, cat si din orasele mici, nu exista nicio librarie. 
 
Potrivit analistilor KeysFin, intre 2012-2016, la nivel national, s-a inregistrat o scadere cu aproximativ 20% a numarului de comercianti. In 2016, cei mai multi comercianti de carte se aflau in Bucuresti: 21% din totalul national.
 
In schimb, comertul online de carte, atat tiparita cat si electronica, se dezvolta puternic, in special ca urmare a politicii de discounturi semnificative, un element puternic de atractivitate pentru cumparatori. 
 
Spre deosebire de optiunea cartilor vandute la pachet cu marile cotidiene, de mare succes in achizitie prin anii 2000, pentru majoritatea populatiei care si-a umplut, astfel, bibliotecile fara sa aiba intotdeauna si un obiectiv de lectura efectiva, comertul online vizeaza cumparatori mult mai informati, cartile devenind mai accesibile pentru acestia si indeplinindu-si scopul final, fie educational, fie de recreere. In schimb, librariile incearca sa compenseze prin alte atuuri, cum sunt evenimentele cu autori, lansari, evenimente pentru copii etc.
 
 
Care sunt cele mai profitabile afaceri cu carti
 
Potrivit datelor financiare analizate de KeysFin, piata cartii din Romania este concentrata in mainile catorva jucatori care au avut forta financiara sa se extinda si sa dezvolte lanturi de productie, respectiv librarii.
 
Topul editorilor de carte este condus, potrivit datelor financiare din 2016, de GRUPUL EDITORIAL ART SRL, cu o cifra de afaceri de 38,2 milioane de lei; urmat de GRUP MEDIA LITERA SRL (26,6 milioane); TARSAGO ROMANIA SRL (25,3 milioane); POLIROM SA (23 milioane); HUMANITAS SA (19,3 milioane) si LOTUS PUBLISHING SRL (17,2 milioane). 
 
Datele KeysFin arata ca primii 10 jucatori din piata au realizat 36% din totalul cifrei de afaceri de pe piata editurilor, evaluata, in 2016, la 585,3 milioane de lei.


Citeste si: Noi obligatii fiscale pentru firme
 
In topul comerciantilor de carti, cel mai important jucator este  DIRECT CLIENT SERVICES SRL (Carturesti), a carui cifra de afaceri de 87,1 milioane de lei reprezinta aproape o treime din cifra de afaceri a comerciantilor de carte din Romania.
 
Topul este completat de COMPANIA DE LIBRARII BUCURESTI SA (45,6 milioane de lei); BLOR RETAIL S.A, (Diverta; 45,6 milioane); LIBRIS SRL (27,4 milioane); SEDCOMLIBRIS SA (19,7 milioane), ONE DISTRIBUTION COMPANY SRL (18,2 milioane) si LIBRARIILE HUMANITAS SA (17,5 milioane).
 
Primii 10 jucatori domina piata, inregistrand afaceri de 299,5 milioane de lei, adica 63% din totalul afacerilor din comertul cu carte.
 
Piata cartii a parcurs pasi importanti in procesul de maturizare, fapt reflectat nu numai in oferta atragatoare, ci si in indicatorii economico-financiari. Dublarea profitului net la nivelul intregii piete de carte, in ultimii 7 ani, in conditiile unei cifre de afaceri relativ constante si a numarului stabil de angajati confirma eforturile de eficientizare a activitatii, afirma expertii de la KeysFin.
 
Laund in calcul piata de carte totala, insumand atat editorii cat si librariile, aceasta este clar concentrata in Bucuresti: aproximativ 50% din numarul total de companii se afla in Bucuresti, iar doua treimi din totalul cifrei de afaceri la nivel national este generat de companiile din capitala.
 
Evolutia economica pozitiva din ultimii sapte ani a determinat companiile din domeniu sa investeasca semnificativ in dezvoltarea ofertelor de carte si a lanturilor de librarii.
 
Potrivit expertilor KeysFin, nu este exclus ca viitorul sa aduca o extindere si mai agresiva, dupa modelul hub-urilor culturale occidentale.
 
“Libraria a incetat de mult sa mai fie doar locul de unde putem cumpara carti. A devenit o institutie culturala in sine in care au loc evenimente, lansari, expozitii, clientii socializeaza la o cafea sau un ceai, iar, pe viitor, aceasta tendinta se va accentua, iar noile tehnologii vor sustine oferta culturala in viata romanilor. 


Citeste si: Criza nu a fost provocata de capitalism, ci de lipsa acestuia

E-book-urile si audio-book-urile vor deveni tot mai prezente, iar promovarea acestora o vom regasi si in massmedia. Editurile si comerciantii vor exploata tot mai mult asocierea dintre carti si cadouri, librariile urmand sa devina tot mai mult adevarate mall-uri culturale. 
 
O tendinta care va face aceasta industrie si mai atractiva, perspectivele financiare pentru urmatorii ani fiind pozitive”, estimeaza expertii.

Sursa foto: hackernoon.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x