Scurta istorie a loteriilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Scurta istorie a loteriilor Scurta istorie a loteriilor
de Manager.ro la 26 Mai. 2013
Urmareste-ne pe Google News
lotoloto 6 din 49istorieloteriesuaspania

Loteriile au existat din cele mai vechi timpuri. Povestea jocurilor de noroc dateaza chiar din paginile Bibliei. Termenul de "loterie" este mentionat, intr-o forma sau alta, de cel putin 75 de ori in Cartea Sfanta. In anul 200 i. Hr., China folosea jocuri asemanatoare loteriei pentru a finanta constructia Marelui Zid Chinezesc. Caesar Augustus a folosit loteria timp de 15 ani pentru a plati lucrarile de constructie a drumurilor, incepand cu anul 29 i. Hr.

Loteriile au fost folosite in anii 1400 in tari precum Franta si Belgia, pentru finantarea constructiilor de infrastructura, precum forturile, bisericile si porturile. In 1530, "La Lotto de Firenze" din Florenta, Italia, a fost prima loterie in cadrul careia s-a oferit un premiu real in bani. In 1567, prima loteriei britanica a oferit cetatenilor 400.000 de bilete, sanse de a castiga marele premiu. In 1612, o loterie din Marea Britanie a strans fonduri pentru finantarea Virginia Company, sponsorul primelor asezari din SUA.
 
In SUA, au existat peste 200 de loterii inregistrate, care finantau institutii precum Harvard, Yale, Columbia si Princeton, in cei 30 de ani premergatori lui 1776. Loteria spaniola "El Gordo" a fost demarata in anul 1812. In prezent, este cea mai mare loterie din lume, cu premii de 3,3 miliarde dolari in 2012. Loteriile au fost interzise timp de aproape 60 de ani in anii 1800, inainte de a reveni in Massachusetts, in 1964. Lotto America, prima loterie adresata mai multor state americane, a fost demarata in 1988, urmata de Powerball in 1992. 
 
In prezent, la nivel global, se organizeaza peste 135 de loterii. Acestea genereaza in fiecare an venituri de 120 miliarde dolari. Peste 55% dintre adultii americani au cumparat un bilet de loterie in ultimul an. Aproape 60% dintre absolventii de facultate din SUA joaca la loterie. Circa 65% dintre adultii care castiga intre 45.000 si 65.000 dolari in SUA isi incearca norocul la "loto". Americanii adora loteriile si in fiecare zi, la nivelul SUA, sunt oferite premii de 50 milioane dolari.
 
Scurta istorie a loteriei din Romania (Loto 6 din 49)
 
Loteria Romana este o institutie deja traditionala in cultura romaneasca, fiind un joc de noroc si de societate pe piata autohtona inca de la inceputul secolului 20. Din anul 1991 Loteria Romana este membra a European Lotteries, devenind in 1992 cunoscuta la nivel mondial prin parteneriatul cu World Lottery Association, ce reuneste loteriile de stat din toate continentele. Loteria Romana are ca obiect principal de activitate elaborarea, organizarea, administrarea si exploatarea jocurilor de noroc, executarea de produse loteristice,tiparituri si lucrari poligrafice, precum si alte activitati stabilite prin statutul prevazut in anexa OUG 159/1999, prin care a fost infiintata.
 
In anul 1906, Regele Carol I a promulgat Legea Loteriei de Stat, modificata in anul 1931 prin Legea pentru infiintarea si organizarea Loteriei de Stat pe clase si in anul 1934 ia nastere Regia Loteriei de Stat, care organiza loteriile in colaborare cu institutiile culturale. Lansarea in anul 1950 a emisiunilor de „Lozuri in plic” creste enorm popularitatea acestei Regii pe atunci. Initial jocurile erau organizate de biserici, iar banii nu mergeau la un singur castigator, ci erau donati oamenilor in nevoie. La mijjlocul secolului XX premiile mari erau stofe pentru imbracaminte sau in mod cu totul exceptional, o motocicleta „Moskva“. Mai tarziu, premiile s-au dezvoltat in excursii in URSS sau Bulgaria , sau chiar automobile. In zilele noastre, premiile la loto sunt substantiale: milioane de euro, masini, apartamente. In 1999, prin OUG nr.159 din 21 octombrie 1999 s-a infiintat Compania Nationala Loteria Romana S.A (CNLR), inlocuind Loteria Nationala, institutie comunista. Aceasta s-a constituit ca o societate pe actiuni. In urmatoarea perioada s-au lansat noi produse de joc care au sporit popularitatea Loteriei Romane, reprezentand importanti factori pentru castigarea increderii publice. Printre acestea se numara: “ORA UNU A VENIT”, „Joker”, „Sansa ta” , „Bingo” toate avand formatul loteriei video. Extragerile erau mereu gazduite de show-uri de familie televizate si transmise duminica pe posturile trustului TELE 7 ABC. Guvernul Romaniei a hotarat in 2001 sa se procedeze la extinderea retelei de loterie online pentru a elimina jocurile de noroc ilegale. Septembrie este „luna Loteriei Romane”, iar in data de 15 septembrie 2009, LR a implinit 103 ani de activitate si s-a scris chiar si o carte despre aceasta societate si despre specificul ei. „Povestea norocului. 100 de ani cu Loteria Romana”, scoasa in 2006 de catre Compania Nationala Loteria Romana.
 
Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.77/2009 , "Loteria Romana"S.A. este singurul organizator de drept de pe teritoriul Romaniei care are dreptul sa organizeze si sa exploateze jocurile de noroc, jocuri loto si pariurile mutuale, confrm definitiei primite de acestea de cadrul legislativ al OUG 77/2009. Ordonanta de urgenta 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, publicata in Monitorul Oficial 439 din 26 iunie 2009 descrie eliberarea si exploatarea licentelor pentru desfasurarea activitatilor de organizare a jocurilor de noroc, supravegherea acestor activitati .
 
Ordonanta de urgenta nr 159/1999 a fost aprobata prin Legea nr.288/2001 privind infiintarea Companiei Nationale „Loteria Romana S.A. ” Aceasta reglementeaza infiintarea, obiectul de activitate si statutul acestei companii. Aceasta s-a infiintat prin reorganizarea Regiei Autonome "Loteria Nationala”.
 
Loteria Romana este persoana juridica romana, avand forma juridica de societate comerciala pe actiuni cu capital integral de stat, care se organizeaza si functioneaza in conformitate cu statutul prevazut in anexa care face parte din OUG 159/1999. Sediul Loteriei Romane este in municipiul Bucuresti. Loteria Romana are in subordine unitati fara personalitate juridica, care sunt prevazute in anexa la statut. Actiunile nominative ale Loteriei Romane sunt detinute in totalitate si in mod exclusiv de statul roman. Drepturile si obligatiile decurgand din calitatea de actionar unic al statului roman se exercita de catre Ministerul Finantelor Publice. Activitatea Loteriei Romane se va desfasura pe baza de buget propriu de venituri si cheltuieli, aprobat potrivit legii. Loteria Romana este scutita de plata taxei pe valoarea adaugata pentru activitatea de jocuri de noroc. Loteria Romana este condusa de consiliul de administratie compus din 5 membri, persoane fizice de cetatenie romana, domiciliate in Romania, dintre care unul este desemnat prin ordin al ministrului finantelor publice si indeplineste functia de presedinte. Membrii consiliului de administratie sunt numiti pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii lor pe perioade avand aceeasi durata. Presedintele consiliului de administratie indeplineste si functia de director general al Loteriei Romane. Gestiunea Loteriei Romane este controlata de 3 cenzori si 3 cenzori supleanti. Adunarea generala a actionarilor poate numi un cenzor extern independent, persoana juridica, in conditiile legii.
 
Biletul LOTO 6/49 este o simpla coala de hartie impartita in trei zone. Jucatorul are dreptul sa foloseasca doar partea stanga, unde isi va alege numerele care spera ca vor fi castigatoare. Acesta le va marca, hasura etc. cu o unealta de scris permanenta. Celelalte doua zone ale biletului de joc nu au voie sa fie atinse, ramanand necompletate.
 
Marcajul trebuie sa fie foarte exact, in patratelul unde se afla inscris numarul dorit, fara a-l depasi si in mod foarte evident.
 
Biletele cu pete de cerneala, murdarie, greseli, corecturi, sau alte marcaje neconforme cu regulile de joc sunt invalide si nu vor fi luate in calcul. De acestea este raspunzator exclusiv cel care joaca si depune biletul.
 
Sectiunea din bilet pe care trebuie sa completeze jucatorul numerele si optiunile de joc, reprezinta un tabel, imprimat de culoare rosie. Acesta este impartit la randul sau in 3 sectiuni: prima este cea ce contine numerele, a doua pentru scheme si variante de combinatii reduse, iar a treia este exclusiv pentru campul NOROC.
 
Prima sectiune este la randul ei impartita in trei zone, denumite cu A, B si C pe biletul de joc. In una, oricare sau toate aceste trei zone, jucatorul isi poate marca numerele cu care doreste sa-si incerce norocul. Fiecare subsectiune contine toate cele 49 de numere din care jucatorul poate opta, iar fiecare subsectiune reprezinta o posibila combinatie de joc.
 
Sectiunea a doua are coloane pentru fiecare cifra de la 1 la 10. Aceasta sectiune este dedicata exclusiv combinatiilor de cifre sau variantelor de joc si este interdependenta de sectiunea 1.
 
Dupa completare, jucatorul poate duce biletul la casa, unde acesta va fi citit si validat de un terminal special, care centralizeaza si listeaza informatiile inscrise pe el. Biletul este luat de jucator acasa in speranta de castig. (sursa informare Romania: wikipedia.ro)

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand
Companii

Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x