Bei multa cafea? Nu e vina ta, asa ai fost programat genetic
cafeaoamenigenetica
Oamenii de stiinta au descoperit de ce unii oameni nu pot sa stea fara sa bea cafea: asa le e scris in gene, scrie The Telegraph. Cercetatorii cred ca au identificat doua gene care afecteaza rapiditatea cu care "metabolizam" un stimulant, ceea ce ne face sa tanjim dupa mai multa sau mai putina cafea.
Persoanele care sunt purtatoare ale variatiei de "consum ridicat" al uneia dintre aceste gene par sa bea mai multa cafea, fata de cele cu varianta "consum redus". Cele doua gene sunt CYP1A2 si AHR. Prima dintre acestea a fost anterior conectata cu procesul de descompunere a cafelei in organism, in timp ce AHR regleaza activitatea CYP1A2.
"Este o poveste cu adevarat incredibila", spune coautorul studiului, dr. Neil Caporaso, de la Universitatea Harvard. "Oamenii nu supecteaza nimic, dar genetica joaca un rol extrem de important in comportamentele noastre, cum ar fi fumatul si consumul de alcool". Acum, acest lucru este valabil si in cazul cafelei.
La nivel mondial, cafeina este cea mai populara substanta psihoactiva, 90% din populatia planetei consumand-o, intr-un fel sau altul. Concluziile studiului se bazeaza pe analizarea comportamentelor a peste 47.000 de americani.
Nu bem, asadar, cafea la intamplare. Are legatura cu ce fel de carti genetice au fost aruncate pe masa in cazul nostru. Oamenii pot fi impartiti in metabolizatori rapizi si lenti: cei care beau o mica ceasca de cafea pe zi si cei care beau doua cani mari, plus o bautura cu cafeina, doar pentru a obtine acelasi efect ca primii.