Cele mai bune vinuri din lume, schimbate de incalzirea globala
vinuriclimaincalzire globalaterrazone
Expertii in schimbarea climatica avertizeaza ca valul de caldura ce a cuprins Terra va modifica in mod fundamental lumea vinurilor.
Odata cu aparitia unor noi zone pentru cresterea vitei de vie in locuri considerate anterior prea reci, viabilitatea unor zone de productie traditionale este amenintata de temperaturile foarte ridicate si de seceta.
Expertii sustin ca, de exemplu, unele vinuri albe cunoscute pana acum pentru ca erau usoare si seci, devin mai bogate, mai florale, si aceeasi tendinta se inregistreaza si la vinurile rosii, care devin din ce in ce mai tari, arata France24.
"Nu am niciun dubiu ca vom mai avea podgorii in regiunile traditionale, dar trebuie sa ne gandim la strategii noi. Si vom avea nevoie de zone noi pentru podgorii. Asta cu siguranta.
In Germania, se face un vin rosu fin acolo unde era foarte dificil sa faci asta. Si in Danemarca au inceput sa faca vin", spune Fernando Zamora, cercetator al oenologiei si profesor la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania.
Specialistii din industria vinului apreciaza ca pana in anul 2050 temperaturile vor creste pe Terra cu 1-2 grade Celsius, determinand aparitia unor fenomene meteo extreme.
"Poate orice regiune sa continue sa creasca exact aceleasi soiuri pentru a face acelasi tip de vin? Daca ce stim azi e corect, e foarte improbabil", crede si Gregory Jones, profesor de oenologgie la Universitatea Southern Oregon.
Expertii sustin ca, desi este riscant sa se produca vin in nordul Europei, locatie in care un val de frig neasteptat poate distruge o intreaga cultura, cea mai mare provocare apare in regiunile unde pana in acest moment era dificil ca strugurii sa ajunga sa se coaca. Zone precum Tasmania, Noua Zeelanda, sudul Chile, Ontario si alte parti din Canada, Anglia, regiunile Mosel si Rin din Germania, ar putea profita ca urmare a acestei situatii.
Expertii spun ca vita de vie este mai sensibila la clima decat orezul, porumbul si soia, ceea ce ar putea oferi informatii valoroase pentru viitorul alimentar al planetei. Aceasta are un simt deosebit al zonei potrivite in care sa se inradacineze si sa produca strugurii perfecti.
Potrivit specialistilor, problemele cu schimbarea climatica, ploile neasteptate si inghetul sunt doar cateva din variabilele, care vor avea consecinte profunde asupra echilibrului dintre zahar si aciditate, tanin si paleta de arome a vinurilor actuale.