Ingrediente dezgustatoare pe care le mancam zilnic
ingredienteclei de pestepar umantesut de animale
Frappe din gandaci zdrobiti, inghetata cu aroma de vanilie obtinuta din urina de castor, bere cu clei de peste in ea sau paine in care gasesti par uman sau pene de rata! Cam aceasta este reteta ingredientelor dezgustatoare pe care industria alimentara ni le serveste zilnic in preparatele de pe rafturile magazinelor.
Starbucks foloseste, pentru colorarea uneia dintre bauturile sale, extract de cochineal, un colorant rosu preparat din gandaci zdrobiti. Gigantul american sustine ca a luat aceasta masura pentru a evita utilizarea colorantilor artificiali.
Gandacul bun la toate
Extractul de gandaci denumit carmin este folosit la prepararea Frappuccino – o bautura care are o culoare speciala, de capsuna,
Cochinealul este folosit ca un agent de colorare din secolul XV si este considerat sigur de autoritatea americana Food and Drug Administration. In prezent este folosit la colorarea carnii, a bauturilor alcoolice, prajituri si la branzeturi.
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine insa ca ingredientul poate cauza astm sau chiar reactii alergice la unele persoane. "Principalul nostru scop este de a folosi cat mai putini ingredienti artificiali in produsele pe care le comercializam", explica Starbucks.
Inghetata: secretii si urina de castor
Aromele de vanilie si de mure, utilizate la inghetata, sunt "imbogatite" cu ajutorul unei substante denumite "castorum" - adica, secretii si urina de la castor. De asemenea, aceasta substanta este utilizata si la fabircarea parfumurilor. Autoritatea americana Food and Drug Administration a introdus aceasta substanta in categoria "arome naturale", asa ca, stati linistiti, puteti s-o consumati fara frica, nu dauneaza grav sanatatii.
Dupa ce cunoscutul bucatar britanic, Jamie Oliver, a facut cunoscuta aceasta substanta, declarand "daca-ti place asa ceva, gandeste-te ca bagi in gura niste glande anale", producatorii au dezmintit vehement ca, de fapt, asa ceva se intampla.
Bere: clei de peste
Cleiul de peste, obtinut din vezica uscata de la pesti, este folosit de berari pentru a da acea nuanta aurie. Cel putin in Marea Britanie, toti producatorii de bere utilizeaza acest ingredient, deci s-ar putea ca nici cei din Romania sa nu fie straini de astfel de practici.
Gelatina: Tesut de la animale
Gelatina este fabricata din colagen, care la randul sau este obtinut din tesutul conjunctiv de la animale. In prezent, cel mai utilizat ingredient pentru fabricarea gelatinei este tesutul de porc.
Guma de mestecat: secretii de oaie
Lanoina, o secretie uleioasa care se gaseste in lana de la oaie, reprezinta un aditiv alimentar aprobat de catre autoritatea americana Food and Drug Administration la fabricarea gumei de mestecat. De asemenea, lanolina se gaseste si in compozitia cosmeticelor, a lotiunilor de plaja si in unele produse pentru copii.
Banza topita: rumegus
Celuloza, obtinuta din pulpa virgina de lemn, cunoscuta sub denumirea populara de rumegus, este un ingredient des folosit la prepararea unor produse lactate precum branza topita sau parmezanul. In aceste produse, rumegusul are rol de agent de coagulare.
In SUA, exista 15 mari companii, alaturi de Kraft, care utilizeaza "lemnul" in ingredientele produselor alimentare.
Organismele de control din SUA au decis ca produsele din carne care contin mai mult de 3,5% celuloza sa nu fie recunoscute drept "nutritive".
Paine: pene de rata si par uman
Cisteina-L este un aminoacid des utilizat in industria de panificatie, mai ales in aluatul de paine. Cisteina-L se fabrica din par de om sau din pene de rata. Chiar daca 80% din Cisteina-L are in componenta par uman, reteaua de restaurante McDonald’s utilizeaza penele de rate in retetele sale, mai ales la placinte.
Ciuperci: larve si acarieni
Organismele de control din SUA considera ca nu dauneaza grav sanatatii daca intr-o cutie de ciuperci de 300 de grame sunt introduse 19 larve si 74 de acarieni.
Chipsuri: produse pentru curatenie
Sodiumul bisulfit este utilizat in fabricarea produselor pentru curatarea toaletei. De asemenea, este folosit si pentru a extinde perioada de valabilitate a cipsurilor si pentru a preveni decolorarea lor.