Noul aliment minune al secolului XXI, de origine mayasa
mayasialimentenucile mayavitaminestudiu
Vechii mayasi au inteles secretul acestui aliment miraculos, iar locuitorii Terrei de astazi redescopera acest aliment in secolul XXI. Nucile maya contin proteine, fibre, minerale, vitamine (A, B, C si E) si o serie de antioxidanti puternici.
Vechii mayasi intrebuintau nucile fructului maya si in scop medicinal, pentru detoxifierea ficatului si pentru a provoca lactatia in cazul femeilor care alapteaza. Pudra obtinuta din nucile maya era un aliment pretios, bogat nutritional, potrivit rezultatelor unui studiu recent, realizat de savantii de la Universitatea Oxford.
Astfel, oamenii de stiinta arata ca nucile maya, semintele fructului copacului Ramon, ar trebui cultivate, iar populariile indigene ar trebui incurajate sa planteze astfel de arbori si sa aduca in centrul atentiei acest aliment extraordinar.
In plus, aceste culturi ar putea reprezenta inceputul unor noi posibilitati economice pentru popoarele in curs de dezvoltare, avand totodata un efect pozitiv asupra padurilor in care cresc.
“Mai mult, un singur copac "Brosimum alicastrum" poate produce anual 400 de livre de alimente. De asemenea, spre deosebite de multe alte plante, acest arbore nu are nevoie de defrisare pentru a fi plantat", se arata pe site-ul nowpublic.com.
Potrivit studiului, nucile maya pot fi pastrate timp de 5 ani fara a se strica sau fara a-si piarde marea parte a profilului nutritional. Acestea reprezinta un aliment minune pentru zonele cu perioade frecvente de seceta sau in zonele unde alimentele sunt o problema.
Nucile maya sunt benefice pentru oricine si mai ales pentru copiii mici si persoanele in varsta, gratie aportului de nutrienti importanti. In plus, acestea sunt recomandate si femeilor insarcinate si persoanelor vegetariene.
Triptofanul este ingredientul magic al nucilor maya, un agent de relaxare ce face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este de mare folos in tratarea cu succes a insomniilor si a anxietatii.
Acest ingredient este utilizat de creier, alaturi de vitamina B6, nicotinamida si magneziu in cresterea nivelului de serotonina, astfel incat consumul de nuci maya favorizeaza instalarea starii de bine si de relaxare, combatand in schimb depresia.