Studiu: Cum te pacaleste dimensiunea farfuriei sa mananci mai mult
studiufarfuriedimensiunemancaregreutatesanatate
Vrei sa-ti cumperi un set de farfurii? Ar fi bine sa citesti inainte concluziile unui studiu interesant, realizat de doi profesori. Ei nu sunt designeri de interior, dar au aviz in comportamentul consumatorului - Koert van Ittersum si marketing - Brian Wansink.
Asadar, cum putem manca mai putin si slabi mai mult? Si cum putem economisi banii dati pe mancare? Potrivit unui studiu care va fi publicat in Jurnalul Consumatorului din luna august 2012, trebuie sa alegi pur si simplu farfurii si fete de masa de o anumita culoare si dimensiune.
Studiul se bazeaza pe cinci mini-analize, care au implicat participarea a 200 de gurmanzi. Initial, subiectii au fost rugati sa se serveasca cu supa de rosii Campbell in boluri de diverse dimensiuni, cereale in boluri de diverse dimensiuni si culoare alba, asezate pe o fata de masa alba sau neagra, precum si o portie de spaghete cu sos, in farfurii rosii sau albe, la bufet.
Este stiut faptul ca dimensiunea farfuriei stabileste cat vei manca (sau cat vor manca altii, daca ii servesti tu). In farfurii mai mici incape mai putina mancare. E logic, nu-i asa? In lucrarea stiintifica, savantii demonstreaza ca o iluzie optica privind perceptia dimensiunii, propusa de filozoful belgian Franz Delboeuf in secolul 19, este "vinovata" pentru "pacalirea stomacului nostru". Teoria descrie cum un cerc inconjurat de un cerc si mai mare este perceput la o dimensiune mai mica decat cea reala. Acest principiu se aplica in farfurie, spun savantii. "Sa ne gandim ca supa este un cerc intr-un alt cerc, reprezentat de castron", explica Van Ittersum. "Daca iei in considerare un diametru de 10 cm la "cercul supei" servite. Totusi, acel cerc de 10 cm, care pare mai mic, este de fapt prea mare. Deci, ce este de facut? Servesti mai mult de "10 cm" de supa!"
Folosind farfurii si castroane mai mari, servesti intre 9% si 31% mai mult continut. Ca urmare, te ingrasi cam cu 50 de calorii pe zi (echivalentul a doua batoane de ciocolata). Asadar, ca sa iti mentii silueta, cumpara vesela de dimensiuni mai mici. In privinta americanilor, cei doi savanti au descoperit ca dimensiunea farfuriilor a crescut cu 23% din anul 1900 si pana astazi. Cu cat consumatorii mananca mai mult, cu atat producatorii fabrica farfurii mai mari.
Van Ittersum sugereaza ca o farfurie din anii '50 - perioada in care doar 9,7% dintre americani erau obezi - fata de 34%, in prezent, are dimensiunea ideala pentru mentinerea greutatii. "Problema e ca pe o farfurie nu putem servi toate mancarurile", spune Van Ittersum. Cei doi opteaza pentru utilizarea a doua tipuri de farfurii. Cand mananci hrana sanatoasa, utilizeaza farfuria mai mare. Cand consumi alimente nesanatoase, utilizeaza farfuria mai mica.
Schimbarea nu vizeaza doar consumul domestic de hrana. Bucatarii, fast food-urile si lanturile de catering profita din plin de lacomia si relaxarea oamenilor. "Clientii sunt atat de distrasi de conversatii, consum si zarva din jur, incat nu observa o schimbare a dimensiunii farfuriei aduse de chelner. Nici n-ar fi indicat s-o masoare cu ruleta", spune Karen Ansel, purtator de cuvant al ADA (American Dietetic Association).