Un robot produce laptuci la foc continuu
agriculturatehnologiesalata verdeelvetia
Un inginer francez a conceput in Elvetia un sistem de productie a salatei verzi automatizat, mult mai rentabil decat serele clasice. Cotidianul Le Temps l-a intervievat pe realizatorul acestei "ferme automate".
Primul prototip al sistemului de productie a salatei verzi in afara solului a fost asamblat recent pe terenul Agropole din Molondin. "Proiectul fermei automate va permite sa se produca salata pe durata intregului an", afirma Benoit de Combaud, inventatorul acestui "robot agricol" si director al companiei Combagro.
Cum se desfasoara procesul de productie? Mici bucati de pamant insamantate sunt puse unele langa altele pe o rigleta. Dupa cateva zile de crestere, acestea intra in robot care, cu ajutorul unui piston, transfera fiecare samanta pe un alt amplasament, oferind un spatiu mai important vlastarelor tinere. Acest transfer automatizat de catre robot se va efectua de pana la sapte ori in cursul cresterii plantelor, pentru a face mereu mai mult loc salatelor. "In total, suntem capabili sa crestem productia de 50 de ori, precizeaza Benoit de Combaud. In plus, vom putea sa realizam zece cicluri de productie anual si sa economisim costurile de transport."
Un alt aspect al acestei ferme automate priveste controlul schimbarilor meteo. Sistemele de reglare a temperaturii si a umiditatii sunt necesare deoarece atmosfera calda si umeda din sera poate favoriza dezvoltarea parazitilor. "Sistemele traditionale fac apel la un procedeu care foloseste incalzirea si aerisirea, pentru ca aerul incarcat de umiditate sa fie eliminat. Aceasta metoda este eficace, dar reprezinta pana la 30% din costul de exploatare", explica Benoit de Combaud care, la randul sau, lucreaza la un sistem capabil sa transforme umiditatea din sere in aer uscat, cu un consum de energie de zece ori mai mic decat cel al sistemelor de aerisire traditionale.