ANALIZA: Cele mai poluate tari din lume

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Cele mai poluate tari din lume ANALIZA: Cele mai poluate tari din lume
de Manager.ro la 05 Oct. 2011
Urmareste-ne pe Google News
poluareeconomiesanatateraportpetrolgaze

Statele emergente sunt laudate in ultima vreme pentru ascensiunea economica spectaculoasa. Totusi, dezvoltarea are si o partea mai intunecata.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) a lansat recent un raport referitor la calitatea aerului in tarile de pe glob, care sta la baza alcatuirii unei liste de zece state, in care poluarea se simte "ca la ea acasa". Majoritatea poluatorilor sunt fie marile companii de petrol si gaze, fie natiunile in curs de dezvoltare, concentrate doar pe ideea unei dezvoltari rapide.

Studiul WHO analizeaza calitatea aerului din 91 de tari, masurand cantitatea de particule PM10 pe metru cub. PM10 sunt acele particule de 10 micrometri sau mai putin care pot cauza boli sau infectii. Potrivit WHO, nivelurile PM10 situate peste 20 micrograme pe metru cub pot cauza probleme serioase de sanatate. Cele mai poluate tari din lume inregistreaza niveluri PM10 de 6 - 14 ori mai mari decat cel mentionat.

10. Kuweit

Nivel poluare: 123 ug/m3


Kuweitul este una din cele patru mari tari din Orientul Mijlociu care au ajuns pe lista WHO. De asemenea, reprezinta al patrulea cel mai mare exportator de petrol din randul tarilor OPEC. Industria titeiului inseamna jumatate din PIB-ul Kuweitului. Autoritatile kuweitiene au ajuns in atentia presei in timpul primului Razboi din Golf din anii '90, cand trupele irakiene au incendiat campurile petroliere, generand o poluare masiva a aerului si o contaminare terestra.

Kuweitul a intrat apoi intr-o perioada de recuperare ecologica. Astazi, poluarea este cauzata de marile rafinarii de petrol si conglomeratele industriale. Anul trecut, 15.000 de studenti au protestat impotriva poluarii. Guvernul kuweitian sustine insa ca nivelurile de poluare ale aerului se situeaza in limite normale. Unele fabrici au fost inchise, pentru a imbunatati calitatea aerului. Un studiu realizat in 2010 de Gallup arata ca 57% din cetatenii kuweitieni erau nemultumiti de calitatea aerului in orasele lor. Rezidentii au mentionat ca sufera de boli respiratorii, precum astm, dar si de cancer si afectiuni ale pielii.

9. Nigeria
Nivel poluare: 124 ug/m3


Nigeria este cea mai populata tara din Africa si a opta tara din lume ca populatie, cu 155 milioane de suflete. Urbanizarea rapida si dezvoltarea economica au dus la planuri haotice de industrializare a oraselor, precum Lagos, unde autoritatile se lupta pentru a stavili nivelurile ridicate de poluare. De asemenea, Nigeria este cel mai mare producator de petrol din Africa, generand 2,3 milioane barili de petrol pe zi, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

Regiunea Delta Nigerului, in care opereaza cele mai mari companii energetice din lume, s-a confruntat cu unele din cele mai grave dezastre ecologice din lume. In august, un raport ONU anunta ca cei 50 de ani de poluare masiva in Ogoniland vor necesita cea mai mare perioada de "curatare" din istoria omenirii. Studiul, care lua in calcul o perioada de 14 luni, arata ca poluarea s-a agravat, intr-o regiune in care traiesc peste un milion de oameni. Raportul releva ca este nevoie de 25 - 30 de ani pentru a curata apa contaminata, candva buna de baut, pamantul si ecosistemul. Hotii de conducte care alimenteaza retelele ilegale de contrabanda cu petrol contribuie din plin la deversarile de titei. In septembrie, Shell a anuntat ca sisteaza productia a 25.000 barili de petrol pe zi, intr-o zona afectata de hoti.

8. Iran
Nivelul de poluare: 124 ug/m3

In Iran se afla cel mai poluat oras din lume, Ahvaz, care inregistreaza o norma de poluare de trei ori mai mare decat cea nationala. Ahvaz, recunoscut pentru campurile sale petroliere, este puternic industrializat si serveste drept casa pentru 1,3 milioane de iranieni. Iran detine a treia cea mai mare rezerva globala de petrol si este al doilea mare producator de gaze naturale din lume. Benzina ieftina, produsa la nivel local, poate fi incriminata pentru nivelul extrem de poluare din tara.

Capitala Teheran a ajuns pe primele pagini in ziarele lumii, dupa ce a fost invelita intr-o patura de smog, obligand autoritatile sa declare "o perioada libera din cauza poluarii", timp de cateva zile. Iranienii au inchis birourile, companiile si scolile. Teheran a inregistrat o luna de niveluri ridicate de poluare, iar spitalele au raportat o crestere a numarului de pacienti cu afectiuni respiratorii. Televiziunea de stat iraniana in limba engleza, Press TV, a anuntat ca 80% din poluarea orasului este cauzata de cele 3,5 milioane de masini din trafic.

7. Emiratele Arabe Unite
Nivelul de poluare: 132 ug/m3


Emiratele Arabe Unite ocupa locul patru in topul celor mai mari exportatori de petrol din lume, fiind totodata una din cele mai dezvoltate economii din Orientul Mijlociu. In ultimii 30 de ani, EAU a inregistrat un boom economic. Industriile petroliere si ale gazelor naturale, precum si transportul, sunt responsabile de poluarea din EAU. Dubai, cel mai populat oras din Emirate, se afla in topul mondial al oraselor in care masinile polueaza cel mai mult mediul inconjurator.

La inceputul anului, municipalitatea din Dubai a anuntat ca 42% din poluarea aerului provine de la autoturisme. EAU sunt recunoscute si drept unul din cei mai mari generatori de deseuri din lume. Cantitatea medie de deseuri in capitala Abu Dhabi si Dubai este cu 30% mai mare decat in restul tarilor din OECD. De asemenea, consumul de apa in EAU se afla printre cele mai insemnate din lume. In 2007, WWF (World Wildlife Fund), anunta ca Emiratele se preocupa cel mai mult de poluare dintre statele lumii. Intr-un efort sustinut de diminuare a poluarii, guvernul a introdus o serie de masuri, in ultimii zece ani. In 2008, guvernul a lansat cel mai mare proiect de iluminare solara, denumit Green Community. Acesta ar urma sa diminueze poluarea cu 351 tone de dioxid de carbon pe an. Pana in 2013, arabii vor sa renunte si la pungile de plastic. In prezent, acestia consuma 20 miliarde pungi de plastic, raportat la un consum global de 500 miliarde.

6. Egipt
Nivelul de poluare: 138 ug/m3


Caminul celei mai vechi civilizatii din lume, Egiptul este din pacate una din cele patru tari africane care au intrat in clasamentul celor mai poluate state. Cea mai mare sursa de poluare din Egipt o reprezinta fabricile, care polueaza aerul cu plumb, gaze si praf de ciment. Totodata, in 2007 in Cairo circulau 2,1 milioane de masini. 95% din cele 730.000 de motociclete care alcatuiesc traficul din Egipt sunt modele cu motoare in 2 timpi, care polueaza mai mult ca 10 - 15 masini pe benzina. In Cairo, circa 300.000 de motociclete polueaza anual aerul cu 150.000 tone de dioxid de carbon.

5. Arabia Saudita
Nivelul de poluare: 143 ug/m3


Arabia Saudita este cel mai mare producator si exportator de petrol din lume si detine o cincime din rezervele petroliere ale lumii. In ultimii ani, pe masura ce industria petrolului din Arabia Saudita a "explodat", poluarea mediului a crescut semnificativ.

Extractia de petrol, productia de energie, desalinizarea si alte activitati industriale au dus la adancirea crizei ecologice. Statul arab saudit se confrunta si cu o poluare ridicata din cauza masinilor, care genereaza 50% din "otrava" prezenta in aer. Executivul a trecut la identificarea unor solutii pentru imbunatatirea calitatii aerului. La inceputul acestei luni, grupul tehnic francez Alstom a anuntat ca va asigura echipamentul necesar reducerii emisiilor de carbon in marile centrale energetice din orasul saudit Ras Tanura. Mai mult, Arabia Saudita a pus bazele primei sale centrale solare, care va duce la economisirea a 28.000 barili de petrol in fiecare an.

4. Senegal
Nivelul de poluare: 145 ug/m3


Planurile inadecvate de urbanizare au adus Senegalul in topul cinci al celor mai poluate tari din lume. Poluarea provine din minerit, emisiile autoturismelor si combustia carburantilor utilizati in scopuri energetice. In urma cu zece ani, Banca Mondiala estima ca micutii expusi la poluarea din regiunea Gambia sunt de sase ori mai expusi riscului aparitiei unor infectii respiratorii. Senegalul are si cele mai mari niveluri de poluare auto. 85% din masinile care circula in Dakar sunt vechi si importate din alte tari. Varsta medie a unui autoturism este de 15 ani. In cazul autobuzelor, aceasta ajunge la 20 de ani. Mai grav, 40% din aceste vehicule au motorizare diesel.

3. Pakistan
Nivelul de poluare: 198 ug/m3


Nivelurile de poluare din aerul Pakistanului sunt de zece ori mai ridicate decat cele considerate periculoase de catre WHO. Instabilitatea politica, coruptia si lipsa masurilor guvernamentale de a diminua emisiile de carbon au dus la aparitia smogului in orase precum Karachi, Lahore si Islamabad.

In 2008, un studiu oficial arata ca fiecare masina din Pakistan, indiferent de varsta, genereaza cu 25% mai multe emisii de carbon decat una din SUA. Karachi, cel mai mare oras din Pakistan, are o capacitate rutiera de doar 700 vehicule pe ora, dar pe drumurile sale circula 11.000 masini pe ora. In Karachi, care inregistreaza deja jumatate din traficul de 3,5 milioane vehicule din tara, apar zilnic 400 de noi autoturisme. Totodata, companii industriale polueaza apa cu deseuri. Rezervele de apa ale Pakistanului se imputineaza pe zi ce trece si tara s-ar putea confrunta cu o criza a apei, pana la sfarsitul acestui deceniu.

2. Botswana
Nivelul de poluare: 216 ug/m3


Poate parea ciudat ca o tara cu o populatie de doar doua milioane de suflete si majoritatea taramurilor conservate, poate ocupa locul doi intr-un top mondial al poluarii. O suprafata de 80% din Botswana este acoperita de desertul Kalahari. In momentul castigarii independentei fata de englezi, in 1966, Botswana era una din cele mai sarace tari din Africa. In prezent, Botswana reprezinta una din economiile emergente ale lumii si cel mai mare producator de diamante.

Totusi, Botswana a crescut in detrimentul mediului. Poluarea survenita de la marile exploatari miniere reprezinta cea mai mare sursa de poluare a aerului. Extractia de cupru a fost considerata principala vinovata pentru emisiile de dioxid de sulf si nichel.

1. Mongolia
Nivelul de poluare: 279 ug/m3


Mongolia este una din cele mai poluate tari din lume si inregistreaza unul din cele mai poluate orase - Ulaanbaatar. Orasul de 1,2 milioane de cetateni cumuleaza 45% din populatia Mongoliei. Principalele surse de poluare sunt cuptoarele cu carbuni si boilerele utilizate pentru gatit si incalzit, precum si traficul aglomerat, dominat de masini uzate. Urbanizarea rapida a reprezentat, de asemenea, un factor esential care a dus la cresterea gradului de poluare.

Populatia din Ulaanbaatar s-a majorat cu 70% in ultimii 20 de ani si infrastructura orasului nu poate tine pasul cu explozia demografica. Nivelurile de poluare din aerul Mongoliei il depaseste de 14 ORI pe cel admis de WHO si duce la cresterea numarului de morti premature, bronsite cronice si afectiuni respiratorii. Guvernul a incercat sa remedieze problemele generate de poluare prin introducerea unor masuri precum un combustibil mai curat si cuptoare mai moderne.

Ultimele NOUTATI

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!
Economie

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!

today29 Mar. 2024
Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?
Ultima ora

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?

today29 Mar. 2024
2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x