Clasament: Tarile in care SOMAJUL se simte ca la el acasa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Clasament: Tarile in care SOMAJUL se simte ca la el acasa Clasament: Tarile in care SOMAJUL se simte ca la el acasa
de Manager.ro la 14 Iun. 2012
Urmareste-ne pe Google News
clasamenttaristatesomajafrica de sudpiata muncii

Milioane de joburi au fost pierdute in urma crizei financiare globale din 2008. In contextul actualei incetiniri a ritmului de crestere a economiei, piata muncii navigheaza din nou in ape tulburi. SUA a taiat 8,3 milioane joburi, in timpul recesiunii si doar 43% dintre cei care si-au pierdut slujba au fost reincadrati in campul muncii in ultimele 34 de luni.

Angajatii tineri se confrunta cu perspective sumbre, in privinta viitorului pe piata muncii. Rata somajului in randul lor, la nivelul Eurozonei, este de peste 22%; in Grecia si Spania, a depasit 50%. Tinerii mai mult stau decat muncesc.

CNBC a realizat un clasament nefericit al tarilor in care rata somajului a crescut ingrijorator. Aceste estimari sunt bazate pe raportul anual realizat in 2011 de Organizatia Internationala a Muncii.

10. Franta


Rata somajului: 9,3%
Crestere PIB in 2011: 1,7%


Chiar daca rata somajului in Franta s-a mentinut la 9,3% in 2011, aceasta a urcat recent la 10%, marcand recordul nefericit al ultimilor 13 ani. Piata muncii precara din a doua cea mai prolifica economie a Zonei Euro este unul din principalii factori care au inclinat balanta electorala in favoarea lui Francois Hollande, in luna mai.

Hollande l-a atacat in mod repetat pe contracandidatul sau, Nicolas Sarkozy, pe tema unor probleme grave, precum declinul industriei franceze, subliniind faptul ca in mandatul de cinci ani al lui "Sarko", 355.000 de muncitori si-au pierdut locul de munca. In cadrul unui studiu, 40% dintre francezi considerau ca risca sa isi piarda jobul.

Guvernul a avertizat cateva industrii suferinde ca inchiderea fabricilor va duce la pierderea a si mai multor locuri de munca. Operatorul naval SeaFrance, producatorul de lenjerie Lejaby si rafinariile detinute de Petrolplus (Elvetia) sunt in mare pericol. In plus, sindicatele din Franta l-au presat pe Hollande sa impiedice sistarea activitatii a peste 45 de companii, care ar duce la pierderea a 90.000 de joburi. Printre companii, se numara PSA Peugeot Citroen, General Motors si retailerul Conforama.

9. Polonia

Rata somajului: 9,6%
Crestere PIB in 2011: 4,3%


Chiar daca economia poloneza se dezvolta rapid, continua sa fie afectata de somajul in crestere. Rata somajului a atins in luna mai 12,6%, in scadere cu 0,3% fata de aprilie, dar mai mare decat media anuala de 9,6% inregistrata in 2011. Tinerii poarta povara crizei joburilor din Polonia, in conditiile in care 1 din 5 este somer. Rata somajului in randul tinerilor a fost de 26,7% in luna martie, in crestere masiva de la 18,5% (decembrie 2007).

Exista ingrijorari potrivit carora tinerii ar putea suferi toata viata de pe urma somajului sau incadrarii intr-un job pentru care sunt subcalificati. Si cum nu era de ajuns, cel mai mare producator de otel din lume, ArcelorMittal a anuntat ca va disponibiliza oameni in Europa de Est, dintre care 1.000 doar in Polonia. Lipsa joburilor si veniturile reduse au determinat multi angajati polonezi sa plece peste hotare, in Germania si Austria.

8. Turcia

Rata somajului: 9,8%
Crestere PIB in 2011: 8,5%


Cresterea economica a Turciei din ultimii zece ani nu a coincis cu o imbunatatire a perspectivelor pietei muncii. Potrivit analistilor, companiile turce nu gasesc personal suficient de calificat in regiunile in care vor sa realizeze angajari. Totusi, rata somajului in randul tinerilor a scazut in ultimii ani, de la 17,1% (decembrie 2007) la 15,4% (martie 2012).

Pe de alta parte, femeile insumau doar 29% din forta totala de munca, adica 6,9 milioane locuri de munca. Multe femei din Turcia au renuntat la joburi pentru a-si ingriji copiii sau din cauza conditiilor precare din companiile angajatoare. Doar 24% dintre femeile cu educatie de baza au un loc de munca.

7. Columbia

Rata somajului: 10,8%
Crestere PIB in 2011: 5,9%


Economia Columbiei a crescut semnificativ, dupa ce guvernul a reusit sa controleze soarta razboiului civil brutal din tara, dar rata somajului a ramas cea mai ridicata din America Latina. Chiar daca aceasta a scazut in 2011 la 10,8% de la 11,8% (2010), se situeaza peste cea din Venezuela. Guvernul columbian a adoptat in decembrie 2011 o legislatiei care vizeaza o rata a somajului de 8,5% pana in 2014, prin crearea de beneficii pentru companiile care fac angajari.

6. Iran

Rata somajului: 11,5%
Crestere PIB in 2011: nespecificata


Sanctiunile internationale, o lipsa a investitiilor straine directe si o scadere a productiei de petrol sunt elementele care au afectat economia Iranului. Piata muncii sufera. Circa 15% din forta de munca iraniana este in somaj, potrivit autoritatilor.

Somajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani a ajuns la 29,1% (potrivit Centrului de Recenzare din Iran), dar cifrele ar putea fi de doua ori mai mari, spun alti analisti. Din cauza lipsei joburilor, tinerii iranieni protesteaza pe strazile tarii. Ca si restul tarilor arabe, Iranul se confrunta cu o participare redusa a femeilor in campul muncii.

5. Portugalia

Rata somajului: 12,7%
Crestere PIB in 2011: -1,5%


In 2011, somajul in Portugalia atingea 12,7%. Rata acestuia a crescut insa la 14,9% in T1 2012, pe masura ce tara se confrunta cu cea mai acerba recesiune inregistrata din anii '70 pana in prezent. Somajul in randul tinerilor se situeaza la 36,2%. Masurile dure de austeritate implementate de guvern pentru a "plati" cele 116 miliarde dolari primite de la UE/FMI a transformat piata muncii din Portugalia intr-un teren arid.

4. Irlanda

Rata somajului: 14,4%
Crestere PIB in 2011: 0,7%


In luna mai, Irlanda a inregistrat o rata a somajului de 14,3%, fata de 4,5%, valoare inregistrata in 2007, inainte ca tara sa intre in criza. De exemplu, Bank of Ireland a concediat 1.000 de angajati. Irlandezii afectati de criza joburilor din Irlanda au inceput sa migreze spre Australia, in cautarea de noi oportunitati, acolo unde minerii castiga chiar si 150.000 de dolari pe an. Irlanda se regaseste pe locul al treilea in clasamentul tarilor ale caror cetateni primesc vize australiene, daca sunt angajati experimentati.

3. Grecia

Rata somajului: 17,7%
Crestere PIB in 2011: -6,9%


Recesiunea din Grecia a trimis 1 din 5 angajati in somaj. Somajul in tara elenilor a fost de 21,7% in februarie, dupa o medie de 17,7% in 2011. 54% dintre cei cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani sunt someri. Per ansamblu, 1,1 milioane nu au un job. Somajul a afectat cu precadere cele mai mari orase din Grecia si in principal Atena. Lipsa joburilor a deteriorat calitatea vietii in Grecia si oamenii sunt afectati la nivel psihologic. Rata sinuciderilor a crescut cu 40% in prima jumatate a lui 2011, fata de aceeasi perioada a anului anterior.

2. Spania

Rata somajului: 21,6%
Crestere PIB in 2011: 0,7%


Spania, a patra cea mai mare economie din Eurozona, inregistreaza cea mai mare rata a somajului din blocul euro.

Spania a intrat in recesiune la mijlocul lui 2008, dupa o bula imobiliara de proportii. "S-a lasat" cu disponibilizari in masa; in T1 2012, rata somajului a crescut pana la 21,3%, dublu fata de media europeana. 4,9 milioane de spanioli din populatia de 45 milioane de locuitori sunt someri. In sectorul public, au fost concediati 32.000 de angajati, in primul trimestru al acestui an.

1. Africa de Sud

Rata somajului: 24,7%
Crestere PIB in 2011: 3,1%


Africa de Sud, cea mai mare economie din Africa, inregistreaza cea mai mare rata a somajului dintre cele 50 de economii majore ale lumii. Rata somajului se situeaza peste 20% inca din 1997. Un element cheie care determina aceasta situatie este istoria apartheidului african, care a generat aparitia unei piete negre a muncii. Unii africani isi permit insa sa isi caute in job mai mult timp si nu accepta orice post. In primul trimestru al acestui an, rata somajului a crescut de la 23,9% (2011) la 25,2%.

Chiar daca au fost generate joburi in manufactura si retail, sectoarele de constructii si minerit au apelat la disponibilizari. Doar o parte infima din cele un milion de joburi pierdute in timpul recesiunii au fost recuperate. Cei care au norocul sa detina un job isi intretin familiile numeroase, platesc taxe scolare si asigurari medicale. Expertii se tem insa ca problemele financiare ale Africii de Sud risca sa se agraveze, pe masura ce bancile ofera imprumuturi negarantate.

via cnbc
sursa foto: imdb

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x