Editorial Magda Florea: Detinutii din inchisorile romanesti, despagubiti cu mii de euro de stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Editorial Magda Florea: Detinutii din inchisorile romanesti, despagubiti cu mii de euro de stat
Editorial Magda Florea: Detinutii din inchisorile romanesti, despagubiti cu mii de euro de stat
de Magda Florea la 22 Mar. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
despagubire detinutiintretinere detinutipenitenciaresindicalisti penitenciaretudorel toaderministrul justitieipropunere legislativasistemul penitenciar

Conform unui proiect de lege aflat in lucru la Ministerul Justitiei, detinutii care au stat in conditii necorespunzatoare in penitenciare vor fi despagubiti. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, inca nu s-a gandit la o suma, dar lasa calculele in seama Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Totusi, in demersul domniei sale, Toader arata cum state ca Ungaria si Italia platesc detinutilor, cate cinci euro pe fiecare zi petrecuta in conditii necorespunzatoare.

Tudorel Toader a declarat ca initiativa de a despagubi detinutii nu apartine autoritatilor din Romania, ci este o Hotarare CEDO, la nivel european, care se impune in mod obligatoriu. Totusi, ministrul Justitiei considera ca masura este absolut fireasca si vede in aceasta o modalitate in care se vor rezolva problemele din penitenciare.

"Vom urma acelasi drum pentru ca, pana la urma, Hotararea CEDO este obligatorie, iar daca nu am indeplini cerintele, ne-am expune riscului unei condamnari de catre CEDO cu o cheltuiala, dar in acelasi timp am ramane cu problema nerezolvata in penintenciarele din Romania”, a  spus Toader.

Daca ministrul Justitiei unui stat european din anul 2018 considera benefica actiunea de a despagubi talhari, violatori, criminali sau corupti, sindicalistii din sistemul penitenciar sunt foc si para pe atitudinea lui Toader, dar si pe Hotararea CEDO. Acestia sustin ca detinutii sunt cei care ar trebui sa achite daune victimelor, nu sa primeasca bani din bugetul statului, desi au comis ilegalitati. 


Penitenciarele - o prioritate in fata orfelinatelor, spitatelor si azilelor de batrani

Este firesc ca detinutii sa aiba conditii optime de trai si sa li se respecte drepturile fundamentale, insa, daca penitenciarele din Romania nu ofera un nivel de viata ridicat, poate ar trebui facute investitii in acest sens. Cum? Imediat ce se renoveaza spitalele, orfelinatele si azilele de batrani.

In multe spitale din Romania bolnavii isi cumpara medicamentele si consumabilele, mobilierul a fost montat in Epoca de aur, vremuri din care provin si lenjeriile de pat, gresia si faianta din saloane ... si tencuiala. Doar igrasia si mucegaiul apartin "timpurilor mai recente". Pe unde lucrurile stau diferit, a tinut norocul cu oamenii aceia, prin alte parti nici nu mai exista spitale.  Si situatia se repeta ... cu dispensarele, sectiile de politie, scolile, gradinitele, teatrele ... Dar ce sunt 100 de kilometri pana la cel mai apropiat spital cand esti in coma?! Important e sa rezolvam cu penitenciarele!

Traiesc unii politicieni intr-o Romanie paralela?

Inca sunt sate izolate unde nu a ajuns curentul electric, si sunt familii care, desi au copii cu rezultate deosebite la invatatura si pasionati de orele de informatica de la scoala, nu au un computer, o tableta sau un smartphone. Si aceste lucruri se intampla in 2018, chiar daca in 2014, Victor Ponta declara ca "Implementarea manualelor digitale e necesara, mai ales ca nu mai cred ca exista in Romania copil care sa nu aiba telefon cu internet". Din pacate, la trei ani distanta traim vremuri in care multi copii se culca flamanzi ... 

Un infractor "costa" statul 2.400 de lei, un somer cu studii superioare 255 de lei

Statul cheltuie lunar cu un detinut 2.400 de lei, dintr-un buget care aloca sume infime sistemului de invatamant sau sistemului medical si care incurajeaza natalitatea oferind alocatii de 84 de lei.

Nici cand ajung la performante scolare remarcabile, castigand olimpiade nationale, copiii nu primesc premii mai mari decat suma alocata unui detinut pe luna. Conform datelor publicate de Ministerul Educatiei Nationale, elevii care au obtinut premii si mentiuni la olimpiadele nationale in anul 2016-2017 au primit premii in bani astfel: 2.200 de lei pentru premiul I, 1.540 de lei pentru premiul al II-lea, 1.100 de lei pentru premiul al III-lea si 660 de lei pentru mentiune. 

Continuandu-ne periplul prin cifrele deloc generoase oferite de stat, aflam ca un absolvent cu studii superioare, dar fara loc de munca si cu indemnizatie de somaj nu este nici el la fel de costisitor pentru bugetul de stat ca un detinut. Statul aloca de aproape 10 ori mai putini bani pentru acesta, decat aloca intretinerii lunare a unui infractor.

„Aceasta indemnizatie de somaj pentru absolventii institutiilor de invatamant este in cuantum de 255 de lei si se acorda pentru o perioada de 6 luni. Daca absolventul isi gaseste un loc de munca si in aceasta perioada de 60 de zile de la data absolvirii, dar si dupa, ei beneficiaza de o prima de angajare in valoare de 425 de lei” a spus purtatorul de cuvant al ANOFM, Cristina Scarlat.

Cazare, hrana, educatie si agrement gratis -  Nota de plata o achita romanii

2.400 de lei lunar pentru  hrana, paza, transport, curent, educatie sau agrement, catre persoane care, de exemplu, au fost condamnate de catre o instanta de judecata la executarea unei pedepse privative de libertate, dupa ce au talharit, violat sau ucis oameni. Ce face statul dupa ce suporta lunar, chiar si 10 ani aceste costuri? Plateste despagubiri detinutului. 

Despagubiri achitate din bugetul statului, la care contrubuie parintii si bunicii fetitelor violate, sotii femeilor agresate sexual si rudele persoanelor ucise de cei aflati dupa gratii. S-ar putea spune ca banii au un "circuit in natura", dar mult prea dur in aceasta speta.

Ministrul Justitiei inca nu s-a gandit la o suma care sa le ridice moralul infractorilor din spatele gratiilor, dar priveste cu optimism la state precum Ungaria sau Italia, care platesc aproximativ 5 euro pentru fiecare zi petrecuta in inchisoare, fara "conditii optime". 

"Eu nu as avansa o suma pentru ca nu o stabilesc eu. Administratia Nationala a Penitenciarelor va face un calcul de la momentul 2012, de cand s-a dat hotararea semi-pilot a CEDO, se va vedea care detinuti au stat in conditii necorespunzatoare, vom vedea cator detinuti va trebui sa le dam despagubiri si atunci vom stabili suma, ca sa nu fie impactul financiar prea mare”, a spus Tudorel Toader.

Dupa patru ani de inchisoare, pleci acasa cu 14.000 de Euro

Sindicalistii sistemului penitenciar au facut un calcul simplu, care arata cum o persoana care a executat patru ani dupa gratii, va avea dreptul sa primeasca intre 8.000 si 14.000 de euro despagubiri.

"Conform estimarilor noastre, la o durata medie a pedepsei executate de 4 ani, fostii detinuti ar urma sa primeasca intre 8.000 si 12.000 de euro, conform cifrelor avansate de catre ministrul Justitiei”, arata sindicalistii din Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Vedem cat ne costa, achitam si gata, totul s-a rezolvat
 
„In momentul in care avem numarul total de zile necorespunzatoare, atunci vedem impactul si apreciem cat e suma de despagubit”, a adaugat Toader, concluzionand monumental cel mai fierbinte punct de pe lista unui popor pentru care cosul alimentelor de baza se scumpeste gradual, de la luna la luna, sub impulsul unei inflatii scapate de sub control, unui popor cu cea mai mare rata a imbolnavirilor de cancer din Europa, unui popor imbatranit, cu natalitatea ajunsa la un prag critic in istoria moderna, unui popor de absolventi de studii superioare care someaza si ai caror bunici ingheata in case din cauza ca pensia de cateva sute de lei nu poate acoperi si facturile la caldura.

Ce ar trebui facut?

Statul trebuie sa gaseasca modalitatile legislative de a stabili un echilibru in societate, o scara de valori si mai ales o lista de prioritati sanatoase, morale, juste si autentice, pentru a-si stabili strategiile sociale, politice si economice pe o perioada cat mai indelungata.

Tuturor cetatenilor acestei tari, liberi sau in inchisori, merita sa li se respecte drepturile fundamentale, insa principiile de drept spun ca libertatea si drepturile unui om se termina acolo unde incep ale celuilalt. Oare a oferi despagubiri detinutilor nu incalca dreptul la viata decenta al copiilor, care sunt nevoiti sa se rezume la o alocatie de 84 de lei?

De asemenea, daca autoritatile din Romania se conformeaza fara obiectii la practicile europene, n-ar strica sa aiba in vedere si sumele platite de statele membre pentru alocatii, pentru pensii, salarii, ajutoare, finantari pentru tineri antreprenori, scutiri de taxe si impozite pentru mediul privat pentru a stimula economia, si asa mai departe.

Citeste si: Magnatii lumii au descoperit afacerea viitorului: Investesc in tehnologia impotriva imbatranirii


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x