Intrebari si raspunsuri esentiale despre Pilonul II de pensii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebari si raspunsuri esentiale despre Pilonul II de pensii Intrebari si raspunsuri esentiale despre Pilonul II de pensii
de Ion Dan Trestieni la 04 Oct. 2017
Urmareste-ne pe Google News
pilonul ii de pensiiapaprguvernincertitudineclarificari

Ziare.com a obtinut din partea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, 10 raspunsuri la intrebarile cele mai frecvente pe care si le pun romanii

Multi romani sunt ingrijorati de viitorul lor ca “seniori”. Vor mai avea pensie ? Cat de mare va fi ea? Este adevarat ca se va prelungi varsta de pensionare pana la limita...decesului ? Raspunsurile guvernantilor sunt destul de “gangavite” , si la acest capitol. 

Iata de ce a picat foarte bine articolul “10 intrebari importante despre Pilonul II. Afla totul despre pensiile private obligatorii , 04 Octombrie 2017, publicat de Ziare.com.
 
Reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au raspuns pentru Ziare.com la 10 dintre cele mai fierbinti intrebari despre Pilonul II.
 
Iata mai jos intrebarile si raspunsurile:
 
1. Nu stiu daca sunt contributor la Pilonul II de pensii. Cum pot afla?
 
Sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus in Romania in 2008. Statul s-a hotarat sa cedeze fondurilor de pensii private o parte din contributia romanilor la asigurarile sociale, motivat de faptul ca forta de munca este intr-o continua scadere, in timp ce numarul pensionarilor creste.
 
Astfel, banii acumulati si inmultiti in conturile de pensii administrate privat vor reprezenta un venit in plus, care va rotunji pensia din sistemul public. Pensia privata obligatorie, numita si Pilonul II, a fost introdusa in 2008 si era obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment pana in 35 de ani. Acest tip de pensie era optional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv intre 35 si 45 de ani.
 
De asemenea, exista si o aplicatie pe Internet unde contributorii pot introduce datele personale si sunt contactati pentru a li se comunica detaliile legate de contul in care li se acumuleaza contributiile la pensia privata.
 
2. Unde pot afla care este suma acumulata in contul meu de pensii Pilon II?
 
Toti administratorii ofera aceasta facilitate. Daca nu stiti la ce fond contribuiti, este nevoie sa completati o cerere pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF)  si aici veti fi contactat de administratorul fondului. Este recomandat sa va actualizati datele personale cu fondul, pentru a primi acasa scrisoarea anuala obligatorie.
 
Cu aceasta ocazie, puteti afla si datele de logare pentru contul online, unde puteti monitoriza situatia financiara in timp real. Portalurile sunt centralizate aici, insa se gasesc si pe site-urile proprii ale administratorilor.
 
3. Pot sa imi schimb fondul de pensie oricand doresc?
 
Va puteti transfera de la un fond de pensie privata la altul extrem de usor. Primul pas este semnarea actului de aderare la noul fond. Documentatia trebuie ceruta direct la administrator, care o poate trimite prin posta. Persoanele care locuiesc in Bucuresti pot merge direct la sediul administratorului pentru semnarea actelor. Urmatorul pas este notificarea actualului administrator.
 
Formularul poate fi obtinut de pe site-ul ASF. Ulterior, are loc transferul disponibilitatilor banesti ale clientului de la un fond la altul. Suma transferata este egala cu valoarea la zi a unitatilor de fond detinute de vechiul fond, care se converteste ulterior la unitatile noului fond, tinand cont de valoarea la zi a acestora. Odata finalizata procedura, veti primi prin posta o informare privind transferul.
 
4. Ce se intampla daca imi schimb locul de munca, dupa ce am inceput sa contribui la Pilonul II?
 
Singura situatie in care este necesar sa anuntati schimbarea locului de munca catre administratorul fondului de pensii private este aceea in care va mutati cu jobul in strainatate, intr-un alt stat UE sau apartinand Spatiului Economic European.
 
5. Care este stagiul minim de cotizare pentru pensiile private?
 
Pentru pensiile private obligatorii, contributiile se vor efectua la fel ca in cazul celor la sistemul public de pensii, pana la implinirea varstei standard de pensionare si anume, 60 de ani, in cazul femeilor, si 65 de ani, pentru barbati.
 
 
6. Ce se intampla cu banii din contul meu in caz de deces?
 
In cazul unui eveniment nefericit, produs inainte de varsta de pensionare, banii acumulati in contul de pensie nu se pierd, mostenitorii urmand se beneficieze de ei. Pe numele mostenitorului va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit pana atunci, banii fiind transferati acolo. Daca acesta este si el participant la fondul de pensii, chiar daca nu neaparat la acelasi, poate sa ceara cumularea conturilor la un singur fond privat.
Daca vorbim de o persoana care nu este participant la fondul de pensii private, atunci mostenitorul va putea solicita banii sub forma unei plati unice.
 
7. Este posibil ca administratorul sa imi piarda banii? Cat de sigur este Pilonul II?
 
Sistemul de pensii private din Romania a fost conceput cu un accent puternic pe siguranta contributorilor. Legislatia care reglementeaza Pilonul II protejeaza contributorul. Poate administratorul sa "fuga" cu banii din fondul de pensii? Nu, pentru ca banii din fondul de pensii sunt separati de banii administratorului si sunt gestionati independent de acestia.
 
Din banii fondului se deduce doar comisionul de administrare si de audit, restul cheltuielilor fiind puse, conform legii, in sarcina administratorului. Pentru a preintampina eventuale fraude, banca depozitara, supravegheata de BNR, verifica orice operatiune derulata cu banii fondurilor de pensii.
 
In plus, administratorii societatilor de pensii private trebuie sa aiba un trecut impecabil pentru a activa in acest domeniu. Pentru a preveni potentialele probleme, ASF monitorizeaza, supravegheaza si controleaza toate entitatile din sistemul pensiilor private. De asemenea, in sistemul Pilonului II, legea impune o rentabilitate a fondului cel putin egala cu zero (la finalul perioadei de cotizare, suma totala din contul de pensie privata nu poate fi mai mica decat contributiile virate in perioada activa, diminuate cu comisioanele de administrare si eventualele comisioane de transfer)
 
8. Poate da faliment fondul de pensii care imi administreaza pensia privata obligatorie?
 
Potrivit legii, fondurile de pensii private nu pot da faliment, doar administratorii lor putand fi in aceasta situatie. Insa, datorita separarii banilor fondului de cei ai administratorului, fondul nu va fi afectat de un eventual (desi extrem de improbabil) faliment al societatii.

9. Pot sa beneficiez de banii din cont inainte de varsta de pensionare?
 
Cat timp datoram, potrivit legii, contributie pentru pensie, nu ne putem retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat. Contributia noastra obligatorie la CAS este de 10,5%, potrivit legii, iar faptul ca aproape jumatate din acest procent merge in buzunarul unei entitati private, iar cealalta parte, in buzunarul statului, nu influenteaza caracterul obligatoriu al contributiei integrale.
 
Acesti bani se intorc in momentul in care atingem varsta legala de pensionare, cu exceptia situatiilor speciale, precum decesul sau pensionarea pe caz de invaliditate (de gradul I sau II).
 
Pensia privata efectiva va depinde de banii stransi in conturile individuale din sistemul de pensii private, deci de contributiile efectuate in timpul vietii active, dar si de randamentul obtinut din investitiile facute de administratorul fondului.
 
Pensia privata poate fi privita ca o investitie financiara, dar si ca o varianta de economisire pe termen lung. Pensia privata viitoare nu poate fi calculata doar in functie de contributiile din perioada vietii active. Multe alte variabile intervin la calcul, printre care cel mai important este randamentul obtinut de societatile de administrare.
 
Banii acumulati sunt investiti, fara ca administratorii sau altcineva sa poata calcula ce randamente vor fi obtinute peste 10, 20 sau 30 de ani. Experienta arata insa ca administrarea privata a avut rezultate bune si ca fondurile private platesc pensii mai mari decat contributiile acumulate.
 
Foarte important, in sistemul Pilonului II, suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale.
 
Sunt intrebari si raspunsuri de care depinde viitorul nostru . 
 
 

Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x