TOP 21: Cele mai nefericite tari din lume

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TOP 21: Cele mai nefericite tari din lume TOP 21: Cele mai nefericite tari din lume
de Manager.ro la 03 Sep. 2014
Urmareste-ne pe Google News
nefericirefinlandasiriaconflicteeconomierecesiune

Nu ai un loc de munca si preturile tot cresc? Este clar ca te descurci greu. Aceasta realitate se afla in spatele "Indicelui Nefericirii", care se adauga la rata somajului si cea a inflatiei dintr-o tara. Cu cat indicele este mai ridicat, cu atat tara respectiva este mai "nefericita".

Indicele amintit a fost dezvoltat de economistul Arthur Okun si a reprezentat un instrument de masura sociala in timpul mandatelor presedintilor americani Jimmy Carter si Ronald Reagan, scrie Business Insider.com.
 
Alti economisti si-au manifestat scepticismul fata de indicele nefericirii. Studiile aprofundate au aratat ca somajul influenteaza fericirea (sau mai degraba nefericirea) mult mai puternic decat inflatia. 
 
Totusi, somajul si inflatia sunt nocive mai ales cand ating un nivel ridicat. Alex Tanzi de la Bloomberg a realizat o lista a celor mai nefericite tari din lume, potrivit indicelui nefericirii. 21 de tari au inregistrat un punctaj de minimum 10.
 
Unele tari recunoscute ca fiind nefericite lipsesc din clasamentul de mai jos. Bloomberg le-a lasat deoparte deoarece rata somajului sau a inflatiei nu erau neaparat ridicate sau statisticile s-au dovedit prea vechi. 
 
21. Finlanda
 
Scorul indicelui nefericii: 11,80%
Inflatia indicelui preturilor de consum: 0,3% (CPI)
Rata somajului: 11,5%
 
Exporturile au insumat peste 30% din PIB-ul Finlandei in anii recenti. Finlanda exporta componente pentru telefoane mobile, logistica si servicii pentru startup-uri, gaming, energie verde, biotehnologie. Populatia rurala se concentreaza asupra exportului de cherestea. 
 
Pietele finlandeze au evitat criza financiara globala, dar recesiunea europeana a afectat economia incepand in perioada 2009-2013. Mai exact, Finlanda trebuie sa gaseasca o modalitate de a-si dezvolta economia in timp ce exporturile la nivel european sunt modeste. 
 
Economia finlandeza a crescut in T2 2014, dupa ce s-a contractat semnificativ in T4 2013 si T1 2014.
 
20. Chile
 
Scorul indicelui nefericii: 11,80%
Inflatia CPI: 0,3%
Rata somajului: 11,5%
 
Chile produce cupru (care genereaza 19% din veniturile guvernamentale), litiu, alimente. Economia se bazeaza pe schimburile comerciale internationale - exporturile de bunuri si servicii insumeaza circa 33% din PIB-ul statului Chile.
 
Chile este cunoscut pentru institutiile financiare puternice si dispune de cel mai ridicat rating al bondurilor suverane din America de Sud. Economia statului Chile a inceput insa sa avanseze mai greu in ultima perioada, marcand cel mai scazut ritm de crestere din 2010.
 
19. Brazilia
 
Scorul indicelui nefericirii: 11,40%
Inflatia CPI: 6,5%
Rata somajului: 4,9%
 
Brazilia este una din primele tari emergente care a inceput sa-si revina dupa criza financiara globala. Injectiile de capital au contribuit la aprecierea monedei braziliene. Totusi, acest lucru i-a afectat pe producatorii locali. De asemenea, guvernul brazilian a majorat taxele in cazul anumitor fluxuri de capital.
 
Economia braziliana a crescut cu doar 0,2% in T1 2014 si in T2 2014 va fi la fel scazuta, potrivit estimarilor unor analisti. Realul s-a depreciat. 
 
Brazilia este un important producator de textile, incaltaminte, produse chimice si ciment. De asemenea, agricultura insumeaza 5,5% din PIB.
 
18. Polonia
 
Scorul indicelui nefericirii: 11,80%
Inflatia CPI: 0,3%
Rata somajului: 11,5%
 
Pentru a-si imbunatati economia, Polonia trebuie sa rezolve problemele legate de infrastructura rutiera si feroviara, legislatia muncii si fiscalitatea greoaie.
 
Polonia dispune de cateva segmente puternice: productia de echipamente de constructii, productia de fier si otel, mineritul si productia de chimicale.
 
Incetinirea ritmului de crestere economica in Polonia s-a dovedit a fi mai semnificativa decat estimarile initiale. PIB-ul Poloniei o sa scada cu 0,6% din cauza restrictiilor cu privire la importurile rusesti. 
 
17. Irlanda
 
Scorul indicelui nefericirii: 11,80%
Inflatia CPI: 0,3%
Rata somajului: 11,5%
 
Irlanda a inregistrat cel mai mare deficit ca procent din PIB in 2010 (32,4%), ca urmare a recesiunii din 2008. In 2013, Irlanda si-a redus deficitul bugetar la 7,2% din PIB. Irlanda a iesit din programul de bailout UE-FMI la finele lui 2013. 
 
Irlanda exporta medicamente, produse chimice, componente IT&C si software. Agricultura genereaza 1,6% din PIB-ul Irlandei.
 
Recent, ICB (Banca Centrala Irlandeza) a majorat estimarile privind cresterea economica.
 
16. Filipine
 
Scorul indicelui nefericirii: 11,90%
Inflatia CPI: 4,9%
Rata somajului: 7,0%
 
Filipine produce elemente electronice, haine, incaltaminte, medicamente si chimicale. Agricultura insumeaza 11,2% din PIB-ul statului Filipine.
 
In 2012, piata bursiera filipineza a fost a doua cea mai profitabila la nivelul Asiei. Totusi, problemele mari de infrastructura impiedica dezvoltarea decisiva a economiei. 
 
15. Rusia
 
Scorul indicelui nefericirii: 12,40%
Inflatia CPI: 7,5%
Rata somajului: 4,9%
 
Rusia este un producator-cheie de petrol, gaze naturale, otel si aluminiu. Economia rusa se bazeaza insa pe exporturile resurselor naturale si tocmai de aceea este vulnerabila in fata fluctuatiilor de preturi. Sectorul manufacturii nu este competitiv la nivel global. Mai degraba, acesta se concentreaza asupra consumului local.
 
Economia Rusiei va evolua slab in perioada urmatoare, in contextul interventiei lui Vladimir Putin in Ucraina.
 
Rusia este de 56 de ori mai mare decat Italia, dar economiile celor doua tari sunt foarte asemanatoare (economia rusa valoreaza 2.097 trilioane dolari, iar cea italiana, 2,071 trilioane dolari).
 
14. Slovacia
 
Scorul indicelui nefericirii: 12,57%
Inflatia CPI: -0,1%
Rata somajului: 12,7%
 
Slovacia produce metale, alimente, bauturi, energie electrica, gaze, petrol si combustibili nucleari. Totusi, cresterea sa economica este compromisa de coruptie. Incepand de luni, 27 milioane mc de gaze naturale vor ajunge zilnic din Slovacia in Ucraina, pentru a asigura 20% din necesarul de gaze al tarii conduse de Petro Porosenko.
 
13. Italia
 
Scorul indicelui nefericirii: 12,80%
Inflatia CPI: 0,1%
Rata somajului: 12,7%
 
Economia Italiei este impartita in doua: nordul tarii este dezvoltat de companiile private (care produc bunuri de inalta calitate), iar sudul este mai putin dezvoltat, bazandu-se pe agricultura. Din pacate, somajul este ridicat in Italia.
 
Italia este a treia economie din zona euro, dar datoria publica si problemele structurale i-au compromis evolutia. In 2013, datoria publica era de 133% din PIB. Rata somajului in Italia este de 12,4%, in timp ce 40% din tinerii italieni nu au un loc de munca. Italia se afla in a treia recesiune de dupa 2008. 
 
12. Slovenia
 
Scorul indicelui nefericirii: 13,03%
Inflatia CPI: -0,9%
Rata somajului: 13,9%
 
Slovenia produce metale, electronice si echipamente pentru sistemele de energie electrica. Agricultura insumeaza 2,2% din PIB. 
 
Economia Sloveniei se va contracta cu 1% in 2014 si guvernul incearca sa ii determine pe investitori sa investeasca in zona. Evolutia economica s-a bazat in ultima vreme pe exporturi si a avut de suferit in urma crizei economice globale.
 
Premierul Sloveniei a precizat la un moment dat ca ar putea sista reformele de privatizare in tara sa.
 
11. Portugalia
 
Scorul indicelui nefericirii: 13,03%
Inflatia CPI: -0,9%
Rata somajului: 13,9%
 
De cand a intrat in UE, economia portugheza s-a diversificat si a migrat spre industriile de servicii. Cresterea economica s-a poticnit intre 2001 si 2008 si economia s-a contractat in 2009, 2011 si 2013.
 
Guvernul a redus deficitul bugetar de la 10,1% din PIB in 2009 la 5,1% in 2013 si a reusit sa se situeze sub tinta initiala de 5,5%. Totusi, datoria publica este in crestere si Portugalia ar putea intampina dificultati in vederea finantarii, la nivelul acestui an.
 
Recent, economia Portugaliei a crescut cu 0,6%, mai promitator decat in perioada similara a anului trecut. 
 
10. Columbia
 
Scorul indicelui nefericirii: 13,54%
Inflatia CPI: 2,9%
Rata somajului: 10,7%
 
Economia columbiana este dependenta de energia electrica si exporturile miniere. Vorbim despre al patrulea cel mai mare producator de carbune si petrol din America Latina. Din nefericire, infrastructura precara si incertitudinile legate de securitate au compromis economia Columbiei.
 
Saracia este o problema uriasa in Columbia, unde 32,7% din populatie traieste sub limita subzistentei. Totusi, acest procent a scazut fata de 2008, cand 42% dintre columbieni intampinau asemenea probleme grave.
 
Columbia are reputatia "unui supermarket global al drogurilor ilegale, precum cocaina" si ramane o zona dominata de violenta, rapiri si razboaie de gherila. Recent, guvernul a anuntat ca va colabora cu fostii sai inamici din randul rebelilor pentru a contracara problema drogurilor.
 
9. Ucraina
 
Scorul indicelui nefericirii: 14,20%
Inflatia CPI: 12,6%
Rata somajului: 1,6%
 
Ucraina exporta carbune, echipamente electrice, metale, utilaje de transport etc. PIB-ul cuprinde sectoarele de servicii (60,5%), industrie (29,6%) si agricultura (9,9%).
 
In 2014, Rusia si Ucraina sunt implicate intr-o disputa teritoriala de proportii. Crimeea a fost anexata de Rusia. De asemenea, in luna iulie, un avion comercial Boeing 777, apartinand companiei Malaysia Airlines, a fost doborat deasupra Ucrainei. Armata ucraineana si rebelii prorusi s-au invinovatit reciproc de producerea acestei tragedii, in urma careia au murit aproape 300 de persoane, aflate la bordul aeronavei respective.
 
8. Uruguay
 
Scorul indicelui nefericirii: 15,96%
Inflatia CPI: 9,1%
Rata somajului: 6,9%
 
Uruguay a inregistrat o crestere economica de 8% intre 2004-2008, dar criza economica globala a determinat ca acest avant sa scada la 2,6% in 2009. Uruguay a evitat recesiunea prin accelerarea cheltuielilor publice si a investitiilor. Din nefericire, ritmul de crestere a PIB-ului a fost mai lent intre 2012-2013.
 
Uruguayul este cunoscut drept un stat foarte permisiv si a legalizat casatoriile intre persoanele de acelasi sex, respectiv piata de marijuana. Totusi, statisticile recente arata ca uruguayenii cu origini africane sunt mai predispusi sa traiasca sub limita saraciei si nu beneficiaza de o educatie primara. De asemenea, salariile au scazut in Uruguay, in timp ce rata somajului a crescut. 
 
7. Croatia
 
Scorul indicelui nefericirii: 17,70%
Inflatia CPI: -0,1%
Rata somajului: 17,8%
 
Croatia produce chimicale, materiale plastice, echipamente grele, metale, electronice. Serviciile insumeaza 69,2% din PIB si agricultura, 5% din PIB.
 
In 2013, Croatia a intrat in UE. In prezent, guvernul este presat sa reduca datoria publica, ajunga la o cota alarmanta.
 
Croatia va fi afectata de sanctiunile impuse Rusiei; exporturile de alimente catre Rusia insumeaza 1,5% din exporturile totale de alimente, avand o valoare de 15,7 milioane euro.
 
6. Turcia
 
Scorul indicelui nefericirii: 18,12%
Inflatia CPI: 9,3%
Rata somajului: 8,8%
 
Economia turca a crescut semnificativ in ultimii zece ani (de patru ori, incepand cu 2002). Totusi, exista riscurile unei bule de proportii. Turcia se bazeaza pe productia de textile, alimente, minerit, servicii etc. 25% dintre angajatii turci lucreaza in domeniul agricol.
 
In vara anului 2013, s-au iscat o serie de proteste cu privire la "islamizarea Turciei". In luna decembrie a aceluiasi an, oameni din cercurile premierului si guvernului au fost implicati in scandaluri de coruptie. Aceste evenimente au starnit ingrijorari cu privire la "fragilitatea" democratiei Turciei.
 
5. Egipt
 
Scorul indicelui nefericirii: 23,90%
Inflatia CPI: 10,6%
Rata somajului: 13,3%
 
Egiptul produce textile, alimente, chimicale si obtine bani din turism. De asemenea, Egiptul este a doua cea mai mare economie din lumea araba, dupa Arabia Saudita. 
 
In 2011, protestatarii l-au determinat pe Hosni Mubarak sa demisioneze, dupa 30 de ani de presedintie. Polarizarea politica a afectat insa Egiptul. Mohammed Morsi, un candidat din partea partidului islamist Fratia Musulmana, a castigat alegerile electorale in 2012. El a fost insa "debarcat" in urma unor proteste. In mai 2014, Abdul Fattah al-Sisi, comandantul armatei, a fost ales in functia de presedinte al Egiptului.
 
4. Spania
 
Scorul indicelui nefericirii: 24,17%
Inflatia CPI: -0,3%
Rata somajului: 24,5%
 
Economia spaniola a incercat sa isi revina dupa o indelungata perioada de criza. In 2007, rata somajului ajungea la 8% si in 2013 a urcat la 11,4%. Spania si-a redus deficitul bugetar de la 11,4% din PIB (2009) la sub 7% din PIB (2013). Datoria publica a crescut de la 60,1% din PIB in 2009 la 93,4% din PIB in 2013. 
 
Spania produce textile, alimente, bauturi, autoturisme. Printre industriile sale de pret se numara si turismul, respectiv agricultura.
 
3. Grecia
 
Scorul indicelui nefericirii: 27,10%
Inflatia CPI: -0,7%
Rata somajului: 27,8%
 
Grecia a inregistrat o datorie publica uriasa in ultimii ani. Grecia a devenit prima tara dezvoltata "retrogradata" la statutul de "piata emergenta". 
 
Sectorul public insumeaza 40% din PIB si turismul genereaza 18% din PIB. 20% dintre angajati sunt imigranti si lucreaza in agricultura si alte domenii unde nu este necesara calificarea.
 
2. Africa de Sud
 
Scorul indicelui nefericirii: 31,80%
Inflatia CPI: 6,3%
Rata somajului: 25,5%
 
Africa de Sud detine a 16-a cea mai importanta bursa din lume si beneficiaza de numeroase industrii bine dezvoltate - finante, juridice, energie electrica, transport etc. Din pacate, sistemele instabile de electricitate compromit cresterea economica a Africii de Sud. Deficitele bugetare semnificative au afectat capacitatea tarii de a rezolva problemele economice urgente.
 
O alta problema majora in Africa de Sud este raspandirea SIDA: circa 6,3 milioane africani sunt bolnavi de SIDA, potrivit unei statistici din 2013.
 
1. VENEZUELA
 
Scorul indicelui nefericirii: 59,80%
Inflatia CPI: 52,7%
Rata somajului: 7,1%
 
Economia din Venezuela este dependenta de productia petroliera, care totalizeaza 96% din exporturi si 12% din PIB. In 2013, Hugo Chavez a incercat sa sporeasca monopolul guvernului asupra economiei prin nationalizarea unor firme din agricultura, finante, constructii, productia de petrol si otel. Masurile sale au compromis insa cresterea economica.
 
In februarie 2014, protestele antiguvernamentale au erupt in Venezuela, dupa ce o studenta a reclamat faptul ca a fost agresata sexual. Protestatarii vor o securitate mai mare in tara lor si o solutie pentru inflatia ridicata, care distruge economia. In primele sase luni ale lui 2014, la nivelul Venezuelei, au fost inregistrate cel putin 6.369 proteste (35 pe zi).
 
Potrivit unui studiu ONU cu privire la omucideri, Venezuela inregistreaza a doua cea mai ridicata rata de omoruri la nivel global. 
 
BONUS: Cele mai nefericite cinci tari, potrivit informatiilor estimative
 
Multe tari nu isi actualizeaza informatiile sociale sau nu furnizeaza asemenea statistici si au fost excluse din clasamentul Bloomberg. Totusi, Business Insider a analizat cele mai recente statistici disponibile pentru cinci tari.
 
Iata tarile care au inregistrat cel mai ridicat Indice al Nefericirii in anii recenti:
 
Indicele nefericirii in Zimbabwe: 103,5
Rata somajului: 95% (2009)
Inflatia CPI: 8,5% (2013)
 
Indicele nefericirii in Burkina Faso: 79,1
Rata somajului: 77% (2004)
Inflatia CPI: 2,1% (2013)
 
Indicele nefericirii in Siria: 76,9
Rata somajului: 17,8% (2013)
Inflatia CPI: 59,1% (2013)
 
Indicele nefericirii in Turkmenistan: 69,0
Rata somajului: 60% (2004)
Inflatia CPI: 9% (2013)
 
Indicele nefericirii in Djibouti: 61,5
Rata somajului: 59% (2007)
Inflatia CPI: 2,5% (2013)
 
Sursa: CIA Factbook

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x