Produse periculoase monitorizate de Comisia Europeana

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Produse periculoase monitorizate de Comisia Europeana Produse periculoase monitorizate de Comisia Europeana
de Manager.ro la 05 Iun. 2012
Urmareste-ne pe Google News
protectia consumatorilorrapexproduse periculoasecomisia europeana

Anul 2011 a fost marcat de intarirea cooperarii in supravegherea pietei intre autoritatile nationale de protectie a consumatorilor din UE, informeaza Comisia Europeana in Raportul anual pe 2011 privind functionarea sistemului de avertizare rapida pentru produsele periculoase nealimentare (RAPEX). Astfel, sub egida Forumului pentru securitatea produselor europene, "Prosafe", 19 state membre au primit subventii pentru actiuni de control comune cu privire la diverse categorii de produse.

35% - jucarii cu parti mici ce pot fi inghitite
 
13 state membre au luat parte la un proiect de actiune comun privind jucariile. Principalul obiectiv al participantilor a fost de a se asigura ca jucariile pentru copiii mai mici de 3 ani sunt sigure din punct de vedere al componentelor mici, al magnetilor si al metalelor grele.
 
Autoritatile nationale au inspectat 1.400 de operatori economici si peste 14.000 de jucarii au fost supuse unor controale vizuale. 580 de jucarii au fost testate in raport cu cerintele normei europene EN 71-1 (piese mici si magneti in jucarii). In plus, circa 2.300 de jucarii vandute de catre 360 de operatori economici au fost inspectate pentru a testa prezenta metalelor grele si 230 de jucarii au fost supuse la teste de laborator pentru a verifica daca sunt conforme cu norma EN 71-3 (migrarea metalelor grele in jucarii).
 
Rezultele au aratat ca 35% din jucariile selectionate pentru testele de laborator nu respectau exigentele mecanice privind componentele mici si magnetii, in timp ce sub 1% din jucarii au picat testul privind metalele grele. Aceste produse periculoase pentru sanatatea copiilor au fost interzise la vanzare.
 
65% - aparate de bronzare cu radiatii UV peste limita
 
In 2011 s-a finalizat, de asemenea, un proiect de actiune comuna privind aparatele de bronzare artificiala. Acest proiect a vizat consolidarea progreselor realizate in urma unei actiuni comune an-terioare pe aceeasi tema, din 2008 si 2009. Actiunea a extins cooperarea deja stabilita cu organizatiile reprezentative ale producatorilor de aparate pentru bronzare si furnizorii de servicii de bronzare. S-a largit, de asemenea, cooperarea cu partile implicate prin stabilirea unui contact cu comunitatea medicala si stiintifica implicata in diminuarea incidentei cancerului de piele cauzat de radiatiile UV.
 
Intr-o perioada de peste doi ani, autoritatile de supraveghere a pietei din 11 state membre participante au inspectat peste 1.000 de furnizori de servicii de bronzare si fabricanti, importatori si distribuitori de aparate de bronzare. Concluziile inspectorilor au fost severe: consumatorii nu sunt suficient de informati si nici suficient de protejati (adeseori, limita de varsta minima de 18 ani nu este respectata, lipsesc informarile cu privire la riscuri, ca si personalul calificat).
 
396 de aparate de bronzare au fost verificate in privinta etichetarii specifice si a nivelului de radiere UV. Au fost gasite numeroase probleme precum absenta marcajului CE, prin care producatorul trebuie sa indice faptul ca produsul respecta cerintele stabilite in legislatia europeana (circa 25%), lipsa avertizarilor (circa 20%) sau a indicatiilor privind radiatia UV maxima. Mai important este rezultatul masurarii radiatiilor UV, care a aratat ca 65% din aparatele de bronzare inspectate nu respectau nivelul maxim de 0,3 W/m2, ceea ce comporta riscuri serioase pentru sanatatea consumatorilor.
 
mp3 playere care pot duce la surzenie
 
Ascultarea muzicii pe mp3 player la volum ridicat poate duce, in timp, la pierderea auzului, iar tinerii sunt cei mai predispusi la acest risc. Ca raspuns la un mandat acordat de Comisie in septembrie 2009, organismul european de elaborare a standardelor (CENELEC) a publicat, la inceputul anului trecut, noi norme de securitate europene pentru asigurarea protectiei contra nivelurilor sonore excesive ale mp3 playerelor: EN 60065:2002 / A12: 2011 si EN 60950-1:2006 / A12: 2011.
 
Normele se bazeaza pe o limita a volumului de 85 decibeli, nivel considerat nepericulos pentru cel care asculta muzica la mp3 player. Utilizatorul are totusi posibilitatea de a alege sa depaseasca aceasta limita, ridicand nivelul sonor pana la un maximum de 100 dB. In acest caz, utilizatorii trebuie sa fie avertizati asupra riscurilor utilizarii excesive la niveluri de sunet ridicate.
 
Nivelurile sigure de expunere trebuie sa fie limitate prin setarile din fabrica ale produselor. Decizia indica in mod clar ca utilizarea in conditii de siguranta depinde de timpul de expunere si de nivelul volumului. Pentru 100 dB, expunerea ar trebui sa nu depaseasca 20 de ore pe saptamana.
 
Standardele UE nu sunt obligatorii, dar odata publicate in Jurnalul Oficial al UE, ele sunt aplicate in industria de profil, deoarece respectarea lor confera incredere in siguranta produselor. In caz contrar, produsele ar trebui supuse unor testari independente, costisitoare pentru fabricanti. Exista o perioada de tranzitie in  care normele sunt transpuse la nivel national, iar in acest caz, perioada se termina la 24 ianuarie 2013.
 
Aratatoare cu laser periculoase pentru ochi
 
Aratatoarele cu laser si alte produse care pot proiecta fascicule laser puternice prezinta un risc de afectare a vederii. Exista, de asemenea, temeri majore privind utilizarea lor periculoasa, in special in privinta securitatii aeriane.
 
Desi norma europeana EN 60825-1 (2007) impune evaluarea pericolului aparatelor cu laser si afisarea unor etichete de avertizare corespunzatoare, conformitatea cu norma nu garanteaza ca un produs laser este sigur. De fapt, norma nu precizeaza ce categorii de produse ar trebui sau nu ar trebui sa fie puse la dispozitia consumatorilor.
 
Cu toate acestea, este larg admis de catre autoritatile nationale de supraveghere a pietei ca aratatoarele cu laser superioare clasei 2M nu ar trebui sa fie puse la dispozitia consumatorilor. Exista, de asemenea, legislatii nationale care restrang comercializarea produselor laser pentru consumatori.
 
Pentru clarificarea situatiei la nivel european, s-a propus mandatarea CENELEC, pentru actualizarea normativului.
 
Obligatia producatorilor si comerciantilor de a informa voluntar
 
Sistemul RAPEX este utilizat si pentru informari asupra actiunilor preventive sau restrictive efectuate voluntar de catre producatori si distribuitori in legatura cu produsele periculoase pe care le-au pus pe piata. Actiunea voluntara semnifica, in acest context, masuri luate fara interventia auto-ritatii publice.
 
Producatorii si distribuitorii sunt foarte bine pozitionati pentru a evalua daca produsele pe care le pun pe piata sunt periculoase pentru ca, prin profesie, detin informatii privind produsul si sunt in contact cu consumatorii. In consecinta, o data ce afla ca un produs este periculos, ei trebuie sa informeze imediat autoritatile competente din tara lor, asa cum cere Directiva nr. 2001/95/CE a Parlamentului European si a Consiliului Europei din 3 decembrie 2001*, referitoare la securitatea generala a produselor, identificand clar produsul in cauza, riscurile pe care le prezinta si informatiile necesare pentru rezolvarea problemei. Ei trebuie, de asemenea, sa informeze autoritatile despre toate masurile luate pentru a preveni alte riscuri pentru consumatori. Este indicat ca producatorii si distri-buitorii sa stabileasca primul contact cu autoritatile nationale cat mai rapid posibil si, daca este nevoie, inainte ca toate informatiile cerute sa nu mai fie disponibile.
 
Aceste informatii sunt transmise catre Comisie prin Punctul de Contact al RAPEX, apoi catre celelalte tari participante la sistemul RAPEX.
 
Datoria agentilor economici de a informa autoritatile despre produsele periculoase este un element cheie in procedura de control al pietei. Autoritatile nationale sunt capabile sa controleze daca societatile au adoptat masurile necesare pentru a face fata riscurilor pe care le prezinta produsele periculoase si pentru a evalua daca sunt necesare masuri suplimentare.
 
Pentru a simplifica aplicarea practica a datoriei de notificare din partea producatorilor si a distribuitorilor, Comisia a dezvoltat o aplicatie online numita Aplicatia DSGP pentru intreprinderi, care permite agentilor economici sa transmita notificari in intreaga Uniune Europeana catre autoritatile nationale via Internet.
__________
 
* Legea romana care transpune Directiva nr. 2001/95/CE este Legea nr. 245 din 09.06.2004 privind securitatea generala a produselor.
 

Ultimele NOUTATI

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata
Companii

Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata

today27 Mar. 2024
Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024
Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!
Life Style

Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!

today27 Mar. 2024
7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte
Life Style

7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte

today27 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x