10 corporatii care au profitat de pe urma regimului nazist

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 corporatii care au profitat de pe urma regimului nazist 10 corporatii care au profitat de pe urma regimului nazist
de Manager.ro la 24 Oct. 2013
Urmareste-ne pe Google News
nazismauschwitzcoca colaibmafacerirazboi

De cele mai multe ori, se spune ca in afaceri trebuie sa fii lipsit de constiinta. Ei bine, au existat unele companii care au facut bani buni de pe urma genocidelor. Sa nu incurcam insa lucrurile, nazistii au fost, fara indoiala, niste monstri, dar multi au profitat de pe urma lor. Companiile urmatoare au platit compensatii de milioane de dolari, in speranta ca vor mai repara ceva din greseala morala, savarsita in timpul razboiului.

10. Kodak



Legatura Kodak-ului cu nazistii a fost mai intunecata decat negativul unui film foto. Wilhelm Keppler a reprezentat unul dintre cei mai rasfatati economisti ai lui Hitler, spunandu-i dictatorului cum sa gestioneze aurul nazist, cand si unde sa forteze nota. Agentii secreti americani il numeau "omul de la Kodak" pentru afacerea sa si relatia cu Kodak. Keppler a fost agent dublu, furnizand informatii catre Kodak si alte companii mici din SUA. De exemplu, odata ce Hitler a preluat puterea in Germania, Keppler a sfatuit compania Kodak sa "beneficieze" de pe urma disponibilizarii tuturor angajatilor evrei. Keppler a fost un personaj negativ, dar sa nu uitam nici de pacatele Kodak-ului din Germania, unde a folosit prizonieri din lagarele de concentrare si a fabricat inclusiv tragace, detonatoare si alte echipamente militare.
 
9. Chase Bank 



Multe banci au profitat de pe urma nazistilor, inclusiv cele din Elvetia si Chase a fost una din cele mai rele. Sucursala Chase din Paris a facut afaceri cu nazistii si americanii stiau acest lucru; asta se intampla insa inainte de atacul de la Pearl Harbor. Chase s-a impacat bine cu regimul lui Hitler. De-a lungul anilor, banca a fost acuzata ca a "inghetat" conturile unor evrei din Europa, au compromis sansa acestora de a fugi intr-o tara aliata si chiar sansa de a supravietui. 100 de conturi ale evreilor au fost inchise de Chase in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
 
8. Nestle



Ne gandim deindata la ciocolata si alte bucurii. Ei bine, nazistii se strecoara si in aceasta "reteta". In 2000, Nestle a platit compensatii de 14,6 milioane dolari catre un fond al supravietuitorilor Holocaustului. Nestle a facut donatia deoarece una din subsidiarele sale din timpul WW2, Maggi, a folosit prizonieri la munca fortata, proveniti din lagarele de concentrare de la granita Germaniei cu Elvetia. Tinerii evrei erau ademeniti cu batoane de ciocolata Nestle, inainte sa fie dusi in lagare. 
 
7. BMW



In timpul celei de-a doua conflagratii mondiale, forta de munca a BMW era alcatuita din prizonieri, furnizati de nazisti. Numarul acestora a ajuns la 50.000. BMW a fost detinut de Gunther Quandt, prieten cu Hitler. Fabricile BMW produceau exclusiv componente pentru masinile si avioanele nazistilor. De fapt, multi "sclavi" au lucrat la constructia motoarelor avioanelor folosite de Luftwaffe, aviatia germana, cu precadere BMW 132. Quandt a beneficiat si de pe urma exterminarii evreilor, furandu-le afacerile. In 2001, dupa un raport realizat chiar de BMW, au fost dezvaluite profiturile companiei din timpul razboiului. Dupa publicarea acestui raport, Gabriele Quandt a declarat pentru Die Zeit ca intr-adevar, o serie de prizonieri au murit in timp ce munceau pentru BMW.
 
6. Bayer



Bayer a facut parte din gigantul german farmaceutic IG Farben. Farben a fost dezbinat in 1952, dupa ce s-a descoperit ca a colaborat cu nazistii. Compania s-a folosit de forta de munca formata din prizonieri si a fabricat gazul toxic Zyklon B, introdus in camerele de gazare in care erau ucisi evreii. In anii 1890, aspirina a fost inventata de doi angajati ai Bayer, Felix Hoffman - un tanar chimist - si seful sau, Arthur Eichengrun. In anii '30, cand Partidul Nazist a venit la putere, contributia lui Eichengrun la inventarea celebrei aspirine a fost stearsa din istoria medicala. De ce? Farmacistul era evreu si Bayer nu a vrut sa-si asocieze imaginea cu el, in timpul razboiului.
 
5. Allianz



Allianz a fost infiintata in Germania in 1890, capitalizand venirea nazistilor la putere, in anii '40. CEO-ul Allianz, Kurt Schmitt, a fost ministrul economiei in guvernul lui Hitler si a facut numeroase afaceri cu acesta. Allianz a asigurat toate unitatile si angajatii de la Auschwitz. E greu de imaginat un lagar de concentrare cu asigurare? Inainte de Holocaust, Allianz a facut profituri uriase din politele de asigurare de viata platite de evrei. Dupa razboi, unii supravietuitori au incercat sa incaseze polita de asigurare a familiei, dar au fost refuzati de Allianz, deoarece nu existau "certificatele de deces"; ei bine, de cate ori au emis nazistii certificate de deces, dupa ce exterminau un grup de oameni? Afacerile sunt fara onoare, dar uneori, devin grotesti.
 
4. Standard Oil



In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Standard Oil a avut o colaborare cu IG Farben, anticipand ca SUA se va implica in conflict. Standard Oil a asigurat carburantul pentru submarinele naziste si uneori le permitea germanilor sa foloseasca primii puturile de petrol. Dar cineva nu a dorit ca Standard Oil sa scape basma curata, dupa ce a profitat de pe urma lui Hitler. Acela era Nelson A. Rockefeller, nepotul lui John D. Rockefeller, unul dintre fondatorii Andrews, Clark and Company, care a devenit Standard Oil. Rockefeller nu a putut influenta direct planurile board-ului, dar a nascocit un plan. In timp ce era coordonator al Inter-American Affairs, Rockefeller a scris cartea Sequel to the Apocalypse: How Your Dimes Pay for Hitler's War. Rockefeller a aranjat ca aceasta carte, scrisa sub protectia anonimatului, sa fie trimisa la ambasadele SUA din toata lumea, dezvaluind relatia nefireasca dintre Standard Oil si nazisti. Cartea a marcat deteriorarea relatiilor dintre IG Farben si Standard Oil si cand SUA a declarat razboi Germaniei in decembrie 1941, afacerile erau ca si terminate intre cele doua entitati. Standard Oil s-a dizolvat, formand Chevron si BP, precum si alte companii moderne foarte cunoscute.
 
3. Coca-Cola



In anii '40, Coca-Cola ii racorea pe soldatii americani, iar sucursala germana, Coca-Cola GmbH, avea prietenii cu nazistii, construind fabrici in statele ocupate si facandu-si publicitate in presa germana. In 1941, cand conducerea Coca-Cola a sistat livrarea catre germani a siropului necesar productiei de Coca-Cola, Max Keith, omul din spatele Coca-Cola GmbH, a decis sa inventeze un nou produs. Acesta a fost Fanta - o bautura inventata exclusiv pentru nazisti.
 
2. Ford



Hitler l-a laudat pe Henry Ford in cartea sa, Mein Kampf si avea un portret cu fondatorul companiei auto in birou. In 1938, Hitler i-a oferit lui Ford Marea Cruce a Vulturului German, cea mai inalta distinctie nazista, pentru strainii "respectati". Fabricile Ford din Germania au folosit prizonieri si aripa germana a Ford a sustinut efortul razboiului nazist. Unii manageri americani din Germania au fost de acord sa produca echipamente militare pentru nazisti. In ciuda eforturilor depuse de avocatii companiei Ford in ultimii ani, prin care brandul vrea sa se dezica de istoria sa nazista - Ford a primit fonduri din partea Germaniei de pana la 60.000 dolari pe an intre 1940-1943 - lucrurile sunt cunoscute. Henry Ford a fost un antisemit recunoscut. 
 
1. IBM



IBM a construit masini de calcul cu cartele perforate, astfel incat nazistii sa poata pastra evidenta evreilor care ajungeau in lagarele de concentrare de la Auschwitz si Treblinka. Pe scurt, IBM a furnizat nazistilor echipamentul necesar unui sistem "eficient" de exterminare a celor indezirabili. IBM a spus de nenumarate ori ca sucursala sa germana fusese "acaparata" de nazisti. Totusi, au existat legaturi cu biroul de la Geneva, in timpul razboiului. IBM a facut numeroase donatii in conturile supravietuitorilor Holocaustului si acest fapt nu reprezinta doar o coincidenta. 

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x