72% dintre freelanceri se considera antreprenori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
72% dintre freelanceri se considera antreprenori 72% dintre freelanceri se considera antreprenori
de Manager.ro la 09 Oct. 2012
Urmareste-ne pe Google News
freelanceriantreprenorifreelancer industry reportstudiuesantionmunca

Studiul "Freelance Industry Report 2012" a avut un esantion format din 1.491 freelanceri din 50 de domenii diferite. Scopul acestuia a fost intelegerea aprofundata a caracterului celor care au preferat sa mearga inainte pe cont propriu, decat sa depinda de un sef; cu ce se ocupa acestia? pentru cine lucreaza? cati bani cer pentru serviciile lor? cum isi atrag clientii? care este atitudinea lor fata de munca, clienti si "jobul" de liber profesionist in general?

Profesia

Care este profesia freelancerilor din lume? Designerii au insumat cea mai mare categorie (20%), urmati de scriitori (18%), editori (11%), copywriteri (10%), translatori (8%) si dezvoltatori de platforme web (5%). Profesionistii din zona marketingului (4%), consultantii in afaceri (2%), asistentii virtuali (2%) si ilustratorii (2%) au "rotunjit" topul 10. Studiul a cuprins peste 50 de profesii diferite - de la fotograf la manager de proiecte, de la consultant SEO la contabil, tehnician si specialist in relatii publice.



Unde lucreaza freelancerii?

78% dintre participanti provin din America de Nord, 11% din Europa, 5% din Asia si 3% din America de Sud. Africa, Australia, Orientul Mijlociu, Oceania, America Centrala si alte zone insumeaza 3% dintre respondenti.

Varsta

Freelancingul nu are varsta. 12% dintre respondenti au avut 60 de ani sau mai mult. De asemenea, 12% au fost tineri. Cel mai mare grup a fost format din segmentul de varsta 30 - 39 de ani (26%), urmati de cei de 40 de ani (25%) si 50 de ani (25%).

Sexul si experienta in freelancing

Femeile au alcatuit cel mai mare grup de freelanceri (71%). 34% au 10 sau mai multi ani de experienta in freelancing. Noii freelanceri (10% au o experienta de maxim un an) reprezinta un val promitator.



Situatia profesionala

Majoritatea celor intervievati, 66%, sunt freelanceri "cu norma intreaga". Totusi, 14% lucreaza doar ocazional ca freelanceri, avand un job full time de zi; de asemenea, 15% lucreaza part time ca freelanceri, fara sa aiba un job full time. Aproape 6% dintre angajatii cu norma intreaga executa joburi part time suplimentare, pentru a-si rotunji veniturile.

Cine aduce banii in casa?

Jumatate (47%) dintre freelanceri sunt principalii finantatori ai gospodariei. 70% beneficiaza de sprijinul unui alt membru al familiei pentru plata datoriilor gospodariei.



De ce au ales freelancingul?

Freelancerii reprezinta un grup dinamic. 28% dintre respondenti au declarat ca si-au dorit mai multa libertate si flexibilitate. Pentru 23%, pasiunea a reprezentat principalul "combustibil" al deciziei de a deveni freelancer. 13% au spus ca vor sa fie proprii sefi. De asemenea, 29% au declarat ca nu planuiau o cariera de freelancer; fie au fost concediati, fie au intampinat probleme, la un moment dat si au fost nevoiti sa devina freelanceri. Sexul joaca un rol esential in alegerea unei cariere in freelancing. De exemplu, independenta si flexibilitatea (31%) sunt mai importante pentru femei. Pentru barbati, pasiunea (23%) si dorinta de a fi propriul sef au reprezentat imbolduri principale, chiar daca flexibilitatea s-a situat pe locul doi (20%).



Ce beneficii aduce o asemenea cariera?

Flexibilitatea a fost principalul beneficiu (25%) invocat de participantii la studiu. Alte beneficii sunt: varietate muncii (15%), decizia de a fi propriul sef (14%), capacitatea de a lucra de oriunde (14%) si abilitatea de a lua propriile decizii (9%). Aceste raspunsuri evoca spiritul de freelancer.

Beneficiile in functie de varsta

Pentru cei tineri, este importanta flexibilitatea (30%). Freelancerii batrani (peste 60 de ani) sunt incantati de posibilitatea de lucra de oriunde (18%). A fi propriul sef reprezinta un imbold pentru cei in varsta de 50 de ani (17%) si 60 de ani (17%). Potentialul unor castiguri mai mari a reprezentat un "magnet" pentru cei tineri (20 de ani si peste) (12%). Pentru freelancerii in varsta de 40 de ani, varietatea activitatii este un imbold semnificativ (16%).

Mai mult timp liber, in functie de profesie

In functie de profesie, fotografii (75%) si asistentii virtuali (62%) au cel mai mult timp liber, in calitate de freelanceri. Pe de alta parte, IT-istii (64%) si dezvoltatorii web (43%) sunt cei mai ocupati (chiar mai ocupati decat atunci cand lucrau pentru altcineva). La fel de ocupati sunt si editorii (28%), ilustratorii (27%) si consultantii in afaceri (26%).

Mai fericit ca freelancer?

Cei mai multi freelanceri (90%) sunt mai fericiti acum, decat inainte sa fie freelanceri. Procentajul lor a crescut cu 2% fata de anul trecut (de la 88%). Femeile sunt mai optimiste (64%) decat barbatii (55%).



Ai renunta la freelancing pentru a lucra pentru altcineva?

55% dintre freelanceri nu ar renunta la beneficiile vietii lor independente, pentru a deveni "sclavii" unui sef. 36% dintre acestia s-ar gandi la aceasta posibilitate si doar 2% ar accepta orice job full time care li s-ar ivi in cale.

Siguranta freelancerului versus cea a angajatului

58% dintre freelanceri se simt mai in siguranta ca freelanceri, decat in calitate de angajati la un patron. 5% dintre acestia nu sunt insa de acord cu ideea mentionata si s-ar simti mai in siguranta sub tutela unei companii, respectiv a unui sef.



Provocarile vietii de freelancer

Freelancerii intampina greutati, ca oricare categorie profesionaal. Cea mai mare provocare pentru ei este identificarea clientilor (21%). Doar 4% au semnalat problema "platii intarziate. De asemenea, concurenta a fost invocata ca fiind o problema de doar 3% dintre freelanceri.



Cat castiga freelancerii?

60% dintre freelanceri au declarat ca lucreaza pe baza de proiect. 35% sunt platiti la ora, 4% la livrarea comenzii si 2% pe baza unor modele mai diversificate de evaluare a performantei. In categoria de castig 20-99 dolari, freelancerii femei castiga mai mult decat barbatii. In categoria +100 de dolari pe ora, barbatii devanseaza femeile. Din randul celor care au lasat in urma un job full time, 38% dintre freelanceri castiga mai mult decat pe vremea cand erau angajati. In mod surprinzator, 29% dintre acestia NU au lucrat in actuala meserie, inainte de a deveni freelanceri.

Ore muncite

Freelancerii muncesc din greu. O treime dintre ei muncesc peste 40 ore pe saptamana. 27% lucreaza 31 - 40 ore pe saptamana. Consultantii in afaceri (52%), fotografii (38%) si translatorii (36%) sunt cei mai predispusi sa lucreze peste 40 de ore pe saptamana, urmati de dezvoltatorii web (36%) si ilustratori (35%). Freelancerii din Australia (35%), America de Sud (34%) si Europa (33%) sunt cei mai predispusi sa lucreze peste 40 de ore pe saptamana, spulberand mitul potrivit caruia in aceste zone, oamenii lucreaza mai putin.

Impactul recesiunii asupra freelancerilor si perspectivele lor pentru anul urmator

49% dintre freelanceri au declarat ca economia subreda nu i-a afectat foarte mult. Doar 18% s-au declarat profund afectati de aceste probleme. Cel mai mare impact financiar negativ a fost semnalat de fotografi (50%), videografi (39%) si ilustratori (35%). Cercetatorii (75%), dezvoltatorii web (71%) si IT-istii (69%) nu au fost foarte afectati de criza. Chiar daca stirile de business ale zilei sunt in general proaste, freelancerii sunt optimisti in privinta afacerii lor, pe o perioada de 12 luni (77%).

Tipuri de clienti

Cand vine vorba de clienti, majoritatea freelancerilor (74%) "vaneaza" ei insisi afacerile. Totusi, 17% lucreaza pentru anumiti consumatori privati, 6% in zona non-profit, 2% "cocheteaza" cu guvernul si 2% se concentreaza asupra organizatiilor.

Longevitatea clientilor

46% dintre freelanceri lucreaza pentru un anumit clienti timp de un an sau mai mult. De asemenea, 38% dintre freelanceri lucreaza pentru un client trei luni sau mai putin.

Cele mai eficiente metode de identificare a clientilor sunt...

...Recomandarile (27%), promovarea directa (24%) si retelele profesionale (17%). Social media intruneste, deocamdata, doar 3% din alegeri.

Cate ore investesc freelancerii in propria promovare?

53% dintre freelanceri investesc cinci ore sau mai putin pe luna pentru a se promova. Sunt mai ocupati sa isi gaseasca clientii.

Cine sunt freelancerii "accidentali"?

Recesiunea lasa in urma milioane de someri. Multi decid sa mearga mai departe pe cont propriu. De fapt, potrivit unui studiu realizat de Kauffman Foundation, americanii deschid mai multe afaceri decat in urma cu zece ani si jumatate. 543.000 de americani au deschis un business in fiecare luna in 2011. "Freelancerii accidentali" se confrunta cu aceleasi probleme ca si restul colegilor. Identificarea clientilor (26%) reprezinta principalul obstacol. 33% dintre freelancerii de ocazie au castigat mai mult decat in trecut, cand erau angajati, iar 53% au castiga mai putin. 14% dintre freelanceri practica o profesie pe care nu o cunosteau, in perioada in care erau angajati cu norma intreaga.

Freelancer = Antreprenor?

72% dintre freelanceri se considera ANTREPRENORI. Consultantii in afaceri (94%), asistentii virtuali (85%) si copywriterii (84%) sunt cei mai predispusi sa se considere antreprenori. Editorii (52%), cercetatorii (62%) si fotografii (63%) sunt cei mai putin predispusi sa se simta antreprenori. 92% dintre freelancerii antreprenori sunt mai fericiti decat inainte.

De asemenea, ei lucreaza mai mult. Aproape 32% dintre acestia lucreaza 40 de ore sau mai mult pe saptamana, fata de 23% din colegii lor "nonantreprenoriali". Freelancerii antreprenori (25%) petrec 16 ore sau mai mult pe luna pentru a identifica noi clienti. Acestia sunt si mai optimisti (82%) decat ceilalti colegi.

Ultimele NOUTATI

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x