ANALIZA: 10 motive pentru care dolarul nu mai este ce a fost

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: 10 motive pentru care dolarul nu mai este ce a fost ANALIZA: 10 motive pentru care dolarul nu mai este ce a fost
de Manager.ro la 27 Mar. 2012
Urmareste-ne pe Google News
analizamotivedolarsuaamericapetrol

Dolarul american a reprezentat, zeci de ani la rand, o moneda universala. Acest statut a avut un impact benefic asupra economiei Statelor Unite si a oferit guvernului o influenta globala extraordinara. Astazi, peste 60% din rezervele monetare internationale, la nivel global, sunt in dolari. Dar la orizont se intrevede schimbarea. Presa din SUA a tacut malc, vizavi de urmatoarele atentionari, in timp ce marile economii ale lumii s-au pus de acord sa se indeparteze de dolarul american, pe scena schimburilor internationale.

Multe tari producatoare de petrol au inceput sa isi vanda marfa in alte monede decat dolarul american, o adevarata amenintare la adresa sistemului "petrol-dolar", care a dominat economia globala timp de peste patru decenii. Marile institutii internationale, precum ONU si FMI, au prezentat analize ample, despre necesitatea realizarii tranzitiei de la dolarul american la o noua moneda internationala de schimb.

Dominatia dolarului este amenintata si transformarile sistemului global de schimburi comerciale vor afecta economia SUA. Multe din aceste schimbari au fost alimentate in mod voit de China. China este a doua cea mai mare economie a lumii si pana in 2016, va depasi America. De fapt, un economist a estimat ca economia Chinei va fi de trei ori mai mare decat cea a SUA, pana in 2040.

Potrivit lui Michael Snyder, de la The Economic Collapse, China nu va sta deoparte, dupa ce va deveni cea mai mare putere economica a lumii, dorind sa fie influenta in cat mai multe sectoare (financiare sau nu). In ultimii ani, China si alte economii emergente, precum Rusia, au incheiat acorduri discrete, pentru a se debarasa de dolarul american. Suprematia acestuia nu mai arata ca in filmele de la Hollywood. De fapt, americanii sunt indusi in eroare si nu vor sa recunoasca in ruptul capului ca dolarul nu mai este ce a fost.


Snyder spune ca pe masura ce economia SUA va continua sa evolueze sub asteptari, dolarul american isi va reveni tot mai greu si isi va pierde statutul de cea mai populara moneda din lume. Istoria financiara a lumii se schimba si americanii nu au habar de asa ceva. Iata zece motive pentru care dominatia dolarului american s-ar putea sa se apropie de sfarsit.



1. China si Japonia renunta la dolarul american, in cadrul schimburilor bilaterale - In urma cu cateva luni, a doua cea mai mare economie a lumii, China si a treia economie globala, Japonia, au incheiat un acord prin care isi vor promova propriile valute (in detetrimentul dolarului american), in cadrul schimburilor comerciale. Acest acord are o importanta uriasa, dar a fost ignorat de presa americana, obisnuita cu eroii din "Nascut pe 4 iulie".

Iata ce scria BBC despre intelegerea celor doua mari puteri: "China si Japonia au dezvaluit o serie de strategii, prin care vor sa promoveze schimburile comerciale in propriile valute, pentru a reduce costurile companiilor si a incuraja tranzactiile bilaterale. Acordul va permite firmelor sa schimbe monedele chineze si japoneze dupa bunul plac. In prezent, investitorii din China si Japonia sunt nevoiti sa cumpere dolari americani, pentru a-i schimba apoi in moneda dorita. Astfel, platesc o serie de comisioane usturatoare."

2. Tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) doresc sa foloseasca propriile monede, atunci cand realizeaza schimburi comerciale intre ele - BRICS continua sa isi incordeze muschii "financiari". Un nou acord va promova utilizarea propriilor lor monede, in detrimentul dolarului american.

Iata ce scrie presa din India: "Cele cinci economii emergente din BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - vor sa isi promoveze propriile monede in cadrul tranzactiilor financiare si comerciale. Cele doua acorduri, care vor permite obtinerea de credite in moneda tarii respectiva, pentru companiile din BRICS, vor fi semnate in prezenta liderilor celor cinci state. Acordurile vor majora volumul schimburilor comerciale, care a crescut deja cu 28% in ultimii ani; totusi, acesta se situeaza la 230 miliarde dolari, sub potentialul celor cinci tari".

3. Acord intre Rusia si China - Rusia si China folosesc propriile monede pentru schimburi comerciale de circa un an. Presedintii celor doua puteri au militat puternic pentru o noua moneda de circulatie internationala, in care sa fie convertite rezervele, pentru a submina dominatia SUA.

4. Popularitatea in crestere a monedei chineze in Africa - Care este cel mai mare partener de schimburi comerciale al Africii? Nu este America. In 2009, China a devenit cel mai mare partener al Africii si chinezii cauta sa se extinda in zona. Un raport al celei mai mari banci din Africa, Standard Bank, arata urmatoarele: "Ne asteptam ca schimburile comerciale sino-africane sa ajunga la 100 miliarde de dolari - pana in 2015". China pare hotarata sa schimbe modul in care sunt realizate schimburile comerciale internationale. In prezent, circa 70.000 de companii chineze folosesc renminbiul pentru a realiza tranzactii peste hotare.

5. Acord intre China si Emiratele Arabe Unite - China si Emiratele Arabe Unite au decis sa "ingroape" dolarul american si sa utilizeze propriile valute, in cadrul tranzactiilor petroliere. EAU este un jucator mic, dar o amenintare serioasa la adresa sistemului "petrol-dolar". Ce se va intampla in Orientul Mijlociu cu restul statelor producatoare de titei? Ramane de vazut.

6. Iran - Iran este una din cele mai agresive tari, cand vine vorba de debarasarea de dolarul american, pe plan comercial international. De exemplu, India va cumpara titei din Iran, platind in aur. Tensiunile intre SUA si Iran nu se vor stinge curand, astfel incat Iranul va continua demersul de marginalizare a dolarului.

7. Parteneriatul intre China si Arabia Saudita - Cine importa cel mai mult petrol din Arabia Saudita? China. China a importat 1,39 milioane barili de petrol pe zi din Arabia Saudita in luna februarie, marcand o crestere de 39%, fata de perioada similara a anului trecut. Arabia Saudita si China si-au unit eforturile pentru a construi o rafinarie uriasa de petrol in Arabia Saudita si liderii ambelor tari vor sa isi extinda schimburile comerciale. Cat timp va mai sta Arabia Saudita alaturi de SUA, in conditiile in care China devine cel mai bun client al sau?

8. Organizatia Natiunilor Unite militeaza pentru o noua ordine financiara - ONU doreste o alternativa la dolarul american, in care sa fie convertite rezervele valutare ale lumii. Un raport ONU expune ideea unui "sistem global valutar nou", in care SUA sa nu mai detina painea si cutitul. "Ar trebui infiintat un nou sistem financiar global, care sa nu se mai bazeze pe dolarul american".

9. Fondul Monetar International militeaza pentru o noua moneda internationala - FMI a publicat mai multe analize, in care nu ezita sa solicite o noua moneda internationala, care sa inlocuiasca dolarul american. Un raport FMI arata ca noua moneda s-ar putea numi Bancor; de asemenea, ar trebui infiintata o noua banca centrala, care sa emita aceasta valuta. "O noua valuta internationala, denumita bancor, emisa de o banca centrala, ar oferi o stabilitate, in conditii grele ale economiei. Importanta acestui demers nu poate fi pusa la indoiala", arata analiza FMI.

10. Unele tari urasc SUA - Atitudinea mondiala vizavi de SUA s-a schimbat semnificativ in ultimii ani. In urma cu cateva decenii, SUA reprezenta un vis frumos. In prezent, tot mai multi considera SUA un cosmar. Chiar si in Europa, americanii au inceput sa fie tratati cu raceala. Multi americani poarta sepci cu steagul canadian, pentru a nu fi umiliti in calatorii (sau cel putin asa scrie Michael Snyder, de la blogul The Economic Collapse).

America a devenit nepopulara, ca si dolarul american. "Lepadarea de dolar va aduce schimbari in stilul de viata american. Cand acest tsunami economic va lovi America, recesiunea din 2008 va parea o mica groapa in drum. Americanii vor avea de infruntat situatii foarte neplacute, se vor lupta cu inflatia, dobanzi uriase la ipoteci si masini si costurile alimentelor vor creste, precum si ale hainelor si carburantilor", subliniaza, intr-un articol, analistul Michael Payne.

Cei mai multi americani nu realizeaza cat de mic este pretul benzinei la ei acasa, comparativ cu alte tari ale lumii. In unele state europene, soferii platesc de doua ori mai mult pentru a-si alimenta masinile. Bineinteles ca si taxele joaca un rol esential in aceasta ecuatie, dar sa nu omitem importanta dolarului american, utilizat in spectrul tranzactiilor cu petrol.

In prezent, SUA consuma un sfert din volumul mondial de petrol. Economia americana se bazeaza pe "capacitatea de a transporta ieftin bunuri si servicii, pe distante mari". Dar daca pretul la benzina se va tripla? Dincolo de acest aspect, daca dominatia dolarului va lua sfarsit, guvernul SUA va intampina mari probleme, in vederea finantarii datoriei sale. Momentan, exista o cerere uriasa pentru dolari si parti din datoria SUA, din moment ce tarile lumii sunt nevoite sa isi tina rezervele in moneda americana, pentru binele ecosistemului international de schimburi comerciale.

Dar daca situatia se va schimba? Daca apetitul pentru dolari si datoria SUA se va diminua? In prezent, sistemul financiar mondial orbiteaza in jurul SUA. O schimbare poate aduce fie o aterizare usoara, fie una abrupta, pentru SUA. In mod evident, conchide Snyder, traim un moment oportun pentru posibila dezicere de dolarul american, pe plan global. Cand se va produce aceasta mare schimbare? Vom vedea.

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x