ANALIZA: 22 de momente care au marcat istoria YouTube

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: 22 de momente care au marcat istoria YouTube ANALIZA: 22 de momente care au marcat istoria YouTube
de Manager.ro la 18 Feb. 2013
Urmareste-ne pe Google News
youtubegangnam style2005istoriegooglesucces

YouTube este cel mai popular site de continut video din lume; utilizatorii urmaresc in fiecare luna patru miliarde ore de videoclipuri si incarca 72 ore de continut in fiecare minut. Inca de la lansarea sa din 2005, YouTube s-a dezvoltat vertiginos: de la un site dedicat videoclipurilor postate de amatori, compania cumparata ulterior de Google a inceput sa distribuie propriul continut. YouTube a jucat un rol esential in timpul Primaverii Arabe si a reprezentat trambulina pentru lansarea carierelor cantaretilor Justin Bieber si PSY. Business Insider si Entrepreneur prezinta 22 de momente marcante din istoria YouTube.

1. Chad Hurley inregistreaza numele, logo-ul si domeniul YouTube, chiar de Ziua Indragostitilor, in 2005

Inainte de 14 februarie 2005, foarte putini oameni auzisera de "YouTube". Site-ul a fost infiintat de fostii angajati ai PayPal, Chad Hurley, Steve Chen si Jawed Karim. Ideea a fost vehiculata la o masa festiva, in urma cu un an si i-a apartinut in mare parte lui Karim. Acesta a dorit sa lanseze YouTube, tinand cont de doua evenimente majore desfasurate in 2004 (desi foarte diferite): incidentul "erotic" prin care a trecut Janet Jackson, in timpul Super Bowl-ului si tsunami-ul devastator din Oceanul Indian.

2. YouTube lanseaza versiunea beta a site-ului in mai 2005



Este uimitor cum a evoluat designul YouTube de-a lungul anilor.

3. Primul videoclip incarcat pe YouTube

In data de 23 aprilie 2005, co-fondatorul YouTube, Jawed Karim, a incarcat primul videoclip pe YouTube, intitulat "Me at the Zoo" (foto generic). In aceste imagini, apare Karim, la gradina zoologica, in fata unor elefanti.

4. In septembrie 2005, YouTube a inregistrat primul clip cu peste un milion de vizualizari

Videoclipul era o reclama Nike, devenita virala. In cadrul acesteia, starul brazilian de fotbal Ronaldinho primeste o pereche de ghete Golden Boots. Nike este una din companiile care au observat potentialul urias al YouTube.

5. YouTube a fost lansat oficial in data de 15 decembrie 2005

In urma unei investitii de 3,5 milioane dolari din partea Sequoia Capital (noiembrie 2005), YouTube a reusit sa isi mareasca viteza de internet, sa isi imbunatateasca serverele si sa apara in public in toata splendoarea sa.

6. YouTube a incheiat un acord cu NBC in iunie 2006, prin care media traditionala ajungea sa fie difuzata in era digitala

In februarie 2006, NBC a apelat la YouTube, pentru a sterge de pe site un videoclip original. YouTube s-a conformat rugamintii NBC si astfel a aparut Content Verification Program, prin care continutul poate fi verificat. La scurt timp, NBC s-a razgandit in mod uimitor. Ca parte a intelegerii, YouTube ar fi urmat sa promoveze programele tv ale NBC. Intelegerea a fost hotaratoare pentru viitorul televiziunii traditionale pe YouTube.

7. Google a sesizat potentialul YouTube si in octombrie 2006, a cumparat compania contra sumei de 1,65 miliarde dolari

Google a cumparat YouTube in 2006, contra sumei de 1,65 miliarde dolari. Google a considerat ca YouTube reprezinta "urmatorul pas in evolutia internetului". La acea vreme, YouTube avea doar 65 de angajati!

8. YouTube lanseaza Partner Program, care le permite oamenilor sa primeasca bani pentru continutul devenit viral

Este prima data cand YouTube transforma hobby-urile oamenilor intr-o veritabila afacere. Un an mai tarziu, cei mai de succes utilizatori reusesc sa obtina venituri cu sase zerouri in coada de la YouTube. De exemplu, Michael Buckley a renuntat la jobul sau de zi cu zi, dupa ce emisiunea proprie difuzata pe YouTube, The What The Buck Show, l-a ajutat sa stranga mai multi bani decat salariul.

9. Un bebelus pe nume Charlie a zguduit internetul in mai 2007

10. In iulie 2007, YouTube a incheiat un parteneriat cu CNN, pentru a gazdui dezbaterea prezidentiala din cadrul alegerilor prezidentiale pentru 2008

7 dintre cei 16 candidati prezidentiali si-au anuntat campaniile prin intermediul YouTube.

11. Google a decis ca a venit timpul sa faca bani cu YouTube; a dat drumul la reclame in august 2007

Primele reclame pentru YouTube erau niste bannere semitransparente, pozitionate in partea inferioare a clipurilor. Acestea durau 10-15 secunde.

12. In aprilie 2009, Usher ne-a facut cunostinta cu Justin Bieber, prin intermediul YouTube

Usher a anuntat ca Bieber a semnat un contract de inregistrare cu casa Island Def. In prezent, videoclipul "Baby" al lui Justin Bieber a inregistrat peste 820 milioane vizualizari pe YouTube. In aprilie 2009, YouTube obtine premiul Peabody pentru realizarile sale in domeniul media electronice.

13. YouTube a devenit mai popular in 2009

In ianuarie 2009, Congresul al 111-lea al SUA a lanast canalele oficiale ale Congresului pe YouTube. Astfel, cetatenii americani au dobandit un nivel de acces nesperat la capacitatile guvernului. O luna mai tarziu, Vaticanul si-a lansat propriul canal pe YouTube.

14. In timpul Primaverii Arabe din 2011, YouTube a jucat un rol esential in diseminarea mesajelor de libertate si democratie

Activistii au luat cu asalt Facebook, Twitter si YouTube pentru a da curs miscarii. Pe YouTube, protestatarii au putut incarca si partaja videoclipuri in care comentau situatia politica si sociala din Orientul Mijlociu. Multe din aceste clipuri au devenit virale, cu peste 5,5 milioane vizualizari.

15. In aprilie 2009, YouTube si Vivendi lanseaza un nou serviciu de difuzare a videoclipurilor muzicale, denumit Vevo

Aceasta este prima incercare a YouTube de a ingropa securea razboiului cu casele de discuri, care se plangeau de difuzarea continutului licentiat. Potrivit contractului cu YouTube si Vevo, Vevo are voie sa distribuie videoclipuri pe YouTube. In prezent, YouTube doreste sa investeasca 50 milioane dolari in Vevo - compania valoreaza 500 milioane dolari.

16. YouTube a inceput sa inchirieze filme in ianuarie 2010

YouTube a intrat "pe felia" celor de la Apple si Netflix. Compania a inceput sa inchirieze filme produse de Paramount, Disney, NBC/Universal, Sony si Warner Brothers.

17. In octombrie 2010, jurnalistul Dan Savage lanseaza pe YouTube proiectul "It Gets Better"

Dan Savage a lansat campania "It Gets Better" pentru a trimite mesaje de incurajare catre adolescentii homosexuali, care au fost agresati sau jigniti, din cauza orientarii lor sexuale. Campania a devenit virala si a primit incuviintarea presedintelui Barack Obama.

18. YouTube a lansat Live in aprilie 2011

In aprilie 2011, YouTube a lansat YouTube Live. Acest mediu poate transmite orice, de la concerte la stiri, de la nunti regale la Jocurile Olimpice.

19. YouTube incepe sa ofere continut original in octombrie 2011

Dupa achizitia Next New Networks, o companie producatoare de continut video original, in martie 2011, YouTube lanseaza primele sale canale. Google a platit peste 100 milioane de dolari pentru a produce videoclipuri exclusive pentru YouTube. In prezent, YouTube se comporta exact ca o televiziune traditionala si prelungeste doar seriile online de succes. Unele din acestea sunt MondoMedia, Howcast, Jay Z's Life+Times si TheOnion.

20. Pentru prima oara in istorie, oamenii au putut sa urmareasca live Jocurile Olimpice 2012 pe internet

21. YouTube a devenit cel mai popular canal de transmisie pentru alegerile din august 2012, prin intermediul YouTube Elections Hub

Dincolo de transmisiile live ale discursurilor politicienilor din cadrul Conventiei Nationale a Republicanilor si Conventiei Nationale a democratilor, 8 entitati de stiri au mizat pe YouTube: ABC News, Al Jazeera English, BuzzFeed, Larry King, The New York Times, Phil DeFranco, Univision si The Wall Street Journal.

22. In doar 5 luni, Gangnam Style a depasit un miliard de vizualizari pe YouTube (decembrie 2012)

Clipul lui PSY are 1,3 miliarde vizualizari. 2012 a fost un an record pentru YouTube, oamenii vizionand peste 4 miliarde ore de continut in fiecare luna.

Ultimele NOUTATI

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x