ANALIZA: Ce sunt fondurile de investitii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Ce sunt fondurile de investitii ANALIZA: Ce sunt fondurile de investitii
de Manager.ro la 25 Nov. 2013
Urmareste-ne pe Google News
fonduri investitiiobligatiuniactiunipiata de capital

Fondurile de investitii au devenit extrem de populare in ultimii 20 de ani. Ceea ce era alta data un obscur instrument financiar a devenit parte din viata multor milioane de investitori care vor sa economiseasca timp si sa-si lase banii pe mana unor administratori (mai mult sau mai putin) profesionisti. Doar in SUA, trilioane de dolari sunt investite in fondurile de investitii. Multi considera ca este mai bine asa decat sa sa se multumeasca cu o dobanda mica de la banca, care uneori nici nu acopera inflatia.

Acum, depozitele la banci nu ofera dobanzi mai mari de 4% pe an, la euro. Un fond mutual destul de sigur ofera o dobanda de circa 5-6% pe an. Evident, altele, cu un grad de risc mai mare, pot oferi si 30% pe an. Aceste fonduri au fost gandite pentru ca oricine sa poata intra pe piata de capital, fara a cheltui sume mari de bani si fara a sta non-stop pe internet pentru a fi la curent cu ultimele noutati, potrivit Investopedia.com.

Pe hartie, aceasta idee pare una grozava. In practica insa, nu toate fondurile sunt la fel, iar unele pot inregistra rezultate catastrofale. Simplu spus, un astfel de fond reprezinta o colectie de actiuni si/sau obligatiuni. Practic, un fond aduce impreuna banii mai multor oameni si investeste intr-o gama de active.

Se pot face bani in trei feluri:


1) Dividendele aduse de actiuni si dobanzile de la obligatiuni. Un fond plateste investitorilor aceste venituri obtinute.

2) Daca fondul vinde actiuni sau obligatiuni care au crescut in valoare, acestea reprezinta un castig de capital.

3) Daca fondul nu-si vinde activele care au crescut in valoare, valoarea fondului avanseaza, asa ca puteti sa va vindeti participatiunile cu un profit. Un fond va poate oferi doua optiuni: ori sa primiti bani, ori mai multe participatiuni la fondul respectiv.

Avantajele fondurilor mutuale

-Manageri profesionisti Acesta ar fi primul avantaj. Se presupune ca cei care administreaza un astfel de fond au o solida educatie financiara, facuta in ani de zile, la care se adauga si o experienta consistenta. Evident, pot exista surprize neplacute in acest sens. Mizati mai degraba pe fondurile care fac parte din mari grupuri financiare, unde criteriile de selectie sunt foarte riguroase.

-Diversificare Daca detineti actiuni la o companie, riscul este mult mai mare. „Nu-ti pune toate ouale intr-un singur cos” se aplica foarte bine aici. Riscul este impartit pentru ca fondul respectiv investeste banii intr-o multitudine de companii sau obligatiuni, in functie de anumite criterii transparente. Evident, daca va simtiti foarte sigur, puteti risca mai mult, singur pe bursa. Riscul creste, la fel si castigul potential.

-Costuri mai mici Pentru ca vinde si cumpara mari cantitati de actiuni si obligatiuni (en gros), costul de tranzactionare este mai redus decat in cazul unui investitor individual.

-Lichiditatea La fel ca in cazul unei actiuni, un fond iti permite sa transformi oricand participatiunea in cash. -Simplitate Aproape orice banca are propriile fonduri, iar suma minima este mica. Procedura este o simpla formalitate.

Dezavantaje

-Managerii Multi investitori se intreaba daca administratorii chiar sunt mai buni decat ei. Chiar daca un fond pierde, managerii vor fi mereu platiti. Cand administrezi banii altora, esti mereu tentat sa-ti asumi riscuri inutile. Unii investitori se intreaba: Daca un manager este atat de bun, daca nu investeste doar banii lui pe bursa?

-Costuri Administrarea unui fond costa bani, iar aceste costuri sunt transferate, evident, investitorului. Este important sa observati aceste costuri, mai ales pe termen lung.

-Venituri diluate O prea mare diversificare va dilua mult veniturile mari obtinute din investitiile inteligente. Un fond care are succes si atrage prea multe fonduri intr-un timp prea scurt, va avea probleme in a gasi noi investitii eficiente.

Ce fel de fond sa alegi

Indiferent ce fel de investitor esti, ai de unde alege. In Romania exista peste 100 de fonduri mutuale mari, care ofera o gama variata de investitii si grade diferite de risc. In America de Nord sunt peste 10.000. Este foarte important, inainte de a alege un fond, sa va stabiliti gradul de risc la care vreti sa va expuneti. Evident, nu exista investitie fara risc. Fiecare fond are un obiectiv si o strategie.

La nivel fundamental, exista trei feluri de fonduri: 1)Fondurile de actiuni 2)Fondurile cu venituri fixe 3)Fonduri monetare

Fondurile monetare

Sunt cele mai sigure. Investeste doar in instrumente foarte lichide si pe termen foarte scurt. Daca aveti nevoie de un profit sigur peste 6 luni, sa zicem, aici trebuie sa investiti. Evident, profitul va fi mic, asemanator unui depozit bancar pe termen lung, circa 4-5% anual, in euro.

Fondurile de obligatiuni

Investesc in instrumente cu venit fix. Astfel, veti inregistra venituri constante, pe termen lung. Daca aveti nevoie de bani dupa un an sau doi, aceasta alegere este una foarte buna. Sunt vizate in principal obligatiuni guvernamentale si corporative. Sunt mai riscante decat fondurile monetare, dar mai sigure decat cele pe actiuni. Teoretic insa, pentru ca exista fonduri care investesc in obligatiuni riscante, asa numitele „junk bonds”. Acestea sunt emise de state sau companii care pot intra in insolventa, de aceea sunt obligate sa ofere dobanzi mari, de peste 7%. Grecia ofera acum, de exemplu, o dobanda de peste 8,7%, pe cand Marea Britanie are un randament de sub 3%. In cazul „junk bonds”, randamentul este unul mare, dar si riscurile sunt mai mari. Totusi, daca valoarea obligatiunilor creste, randamentul merge in jos. Un astfel de fond va poate aduce castiguri anuale de 5-6%, in euro. Daca investeste in instrumente mai riscante, poate trece si de 7-8%.

Fondurile mixte

Un fond care doreste sa ofere un echilibru intre siguranta si castig. Circa 50% din bani sunt investiti in obligatiuni, restul in actiuni pe bursa. Profitul oferit poate trece de 7-8%, anual, in euro, prezentand aproape acelasi risc ca un fond de obligatiuni axat pe „junk bonds”. Evident, daca obligatiunile in care sunt investiti banii sunt cele cu grad ridicat de risc, castigul potential sare de 10%. Aici este bine sa investiti daca aveti rabdare 3-4-5 ani pentru a obtine castiguri semnificative.

Fondurile de actiuni

Sunt considerate cele mai riscante. Perioada recomandata de investitii este de minimum 3 ani si poate ajunge si la 7 ani, in functie de cat de riscante sunt investitiile facute. Evident, daca fondul alege doar actiunile marilor companii, gen Microsoft, Google sau Bank of America, care au o probabilitate extrem de mica de a da faliment, investitiile sunt mai sigure. Daca sunt alese firme mici, aflate la inceput de drum, cu un mare potential de crestere, riscurile sunt mai mari.

Fondurile internationale/globale

Cele internationale investesc doar in afara tarii de origine, cele globale inclusiv in tarile de origine. Este greu de spus daca sunt mai sigure sau nu, dar ofera o buna diversificare a portofoliului.

Fondurile specializate

Aici intra fondurile care se concentreaza doar pe un anume sector al economiei. Prezinta un grad ridicat de risc, dar si castigurile pot fi foarte mari, uneori de peste 30%. Alte fonduri sunt regionale, axate doar pe anumite regiuni (America Latina, Africa) sau tari (China, Brazilia). Grad mare de risc, dar si castiguri potentiale ridicate. Fondurile responsabile din punct de vedere social investesc doar in companiile care indeplinesc anumite criterii legate si respecta anumite valori sociale. Nu vor face investitii in industria tutunului, a alcoolului, de armament sau in energie nucleara.

In concluzie, fondurile de investitii ofera o gama larga de posibilitati, indiferent daca sunteti un investitor foarte prudent, care vrea ceva mai multi bani decat cei obtinuti intr-un depozit bancar pe termen lung, sau unul care vrea sa riste mult si sa castige 30% intr-un an si care poate astepta si 7 ani pentru a atinge acest obiectiv.

Foto: Manhattan. Sursa: Wikipedia.

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x