ANALIZA: USL a obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare. Cum arata programele economice ale USL si ARD

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: USL a obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare. Cum arata programele economice ale USL si ARD ANALIZA: USL a obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare. Cum arata programele economice ale USL si ARD
de Manager.ro la 10 Dec. 2012
Urmareste-ne pe Google News
analizauslardvoturiprogram economicimm-uri

Uniunea Social Liberala (USL) a reusit sa obtina cele mai multe voturi in cadrul alegerilor parlamentare de duminica, dupa numararea voturilor din 15.290 de sectii din 18.762 (81,49% procent de centralizare), arata datele Biroului Electoral Central.

Datele sunt centralizate pana la ora 9.00. Uniunea Social Liberala a obtinut la Camera Deputatilor 3.554.037 voturi, adica 58,63%, iar la Senat - 3.641.344 voturi, adica 60,03% dintre voturile valabil exprimate ale romanilor.

Alianta Romania Dreapta a obtinut la Camera Deputatilor 1.012.057 voturi (16,69%), iar la Senat, 1.028.121 voturi (16,95%).

Partidul Poporului - Dan Diaconescu a obtinut la Camera Deputatilor 820.378 voturi (13,53%), iar la Senat, 860.562 voturi (14,18%).

Uniunea Democrata Maghiara din Romania a obtinut la Camera Deputatilor 322.188 voturi (5,31%), iar la Senat, 327.827 voturi (5,40%).

Partidul Romania Mare a obtinut la Camera Deputatilor 76.996 voturi (1,27%), iar la Senat - 90.447 voturi (1,49%).

Partidul Ecologist Roman a obtinut la Camera Deputatilor 50.943 voturi (0,84%), iar la Senat - 50.482 voturi (0,83%).

Partidul Popular Maghiar din Transilvania - Erdelyi Magyar Neppart a obtinut 40.867 voturi (0,67%), iar la Senat - 50.126 voturi (0,82%).

Potrivit datelor centralizate pana la ora 9.00, prezenta la urne a fost de 41,62%.



CE PRESUPUNE PROGRAMUL ECONOMIC AL USL

USL propune un model de dezvoltare functional. Intr-o brosura de 56 de pagini, guvernul Victor Ponta expune avantajele programului "ROMANIA PUTERNICA". Dupa o scurta introducere, in care trec in revista "nerealizarile" guvernului Boc, USL-istii vorbesc despre propriul program de guvernare. Dincolo de elementele sociale, ne intereseaza, cu precadere, cele economice. Astfel, USL mizeaza pe investitii si competitivitate, fonduri europene si dezvoltarea infrastructurii, modernizarea sistemelor publice (educatie, sanatate, pensii), dezvoltarea regionala, dezvoltarea pietelor, infiintarea de noi locuri de munca, stimularea sectorului privat, scaderea si simplificarea fiscalitatii, reducerea costului muncii, reindustrializarea privata, atragerea investitiilor straine, sprijinirea capitalului autohton, cresterea competitivitatii economice.

USL sustine ca mediul de afaceri poate fi sustinut prin cinci masuri: reducerea generala a IMPOZITARII, largirea bazei de IMPOZITARE, simplificarea sistemului de TAXE, cresterea colectarii veniturilor BUGETARE, reducerea EVAZIUNII FISCALE.

Mediul de afaceri ar putea avea de castigat, daca ar fi regandite achizitiile publice, in functie de oportunitate, prioritate si eficienta, precizeaza programul economic al USL. Mai mult, coruptia trebuie diminuata "prin decuplarea clientelei politice de la banul public si prin transparentizarea folosirii acestuia".

In privinta cofinantarii IMM-urilor, ar trebui crescut gradul de absorbtie a fondurilor structurale prin proceduri mai simple si mai transparente de accesare si prin solutii de creditare, arata platforma USL.

UN SISTEM FISCAL STIMULATIV, ECHITABIL SI PREDICTIBIL

In urmatorii 4 ani, conform USL, CAS-ul datorat de angajator ar urma sa fie redus cu 5 p.p., odata cu cresterea progresiva, pana in 2016, a salariului minim pe economie pana la 1.200 LEI.

Tot de economie tine si agricultura. USL propune masura reducerii TVA la producatorii agricoli de la 24% la 9%, iar 15% se intoarce la producator in momentul in care prezinta FACTURA. Masura e valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. Sunt stimulati producatorii interni si este redusa evaziunea fiscala din agricultura. De asemenea, USL promite ca, "dupa 4 ani de mandat al guvernului USL, TVA va reveni la 19%".

USL spune ca ii va scapa pe antreprenori de corvoada birocratica. Un cadru legislativ simplificat? Ar fi ideal. Este promovata si celebra "pancarta" a "Infiintarii unei firme in 3 zile". Social liberalii doresc sa mentina optiunea intre cota unica de 16% pe profit si 3% impozit pe cifra de afaceri pentru MICROINTREPRINDERI.

Este vizata si infiintarea unui fond de investitii pentru infrastructura si dezvoltare regionala, care sa finanteze primele 50 de proiecte considerate PRIORITARE. USL promoveaza in guvernarea sa parteneriatul Public Privat, "ca mecanism esential in vederea atragerii de finantari pentru marile proiecte de infrastructura". IMM-urile care intampina probleme din cauza crizei ar urma sa fie sprijinite prin scheme de la stat, care sa includa si utilizarea fondurilor europene.

Potrivit platformei economice USL, ar trebui promovat un sistem selectiv de stimulente pentru export (asigurarea exportului, acordarea de credite cu dobanda bonificata etc), "stimulente care sa fie diferentiate in functie de potentialul de valoare adaugata al exporturilor".

Este prioritara, potrivit USL, si infiintarea Consiliului de Dezvoltare si prognoza economica (CDPE). Acesta va intocmi o strategie de dezvoltare sectoriala, pe baza avantajelor competitive de care dispune economia romaneasca. Statul va acorda garantii de stat si facilitati fiscale pentru investitii in infrastructura, cercetare & dezvoltare, capital uman, energie regenerabila, IT & C, agricultura ecologica si alte domenii de varf. CDPE va monitoriza semestrial eficienta investirii acestor fonduri publice catre directiile strategice stabilite pe baza sistemului de indicatori structurali ai UE.

Controlul financiar fiscal de fond ar urma sa fie realizat o singura data la 2 ani pentru IMM-uri. Dupa cum precizam in materialele manager.ro anterioare, guvernul USL sustine introducerea taxei pe tranzactii financiare.

Totodata, in cazul IMM-urilor, ar putea fi transpusa in legislatia romaneasca legea europeana privind INTREPRINDERILE MICI DIN EUROPA, SMALL BUSINESS ACT (SBA). Programul economic mai presupune si reducerea datoriilor statului catre IMM-uri prin reglementarea obligatiei de plata a valorii contractelor de achizitie publica in termen de maxim 30 zile calendaristice de la receptie.

USL militeaza pentru eliminarea controalelor repetate "nejustificate" la acelasi economic. Un singur control la 2 ani, cu tematica prestabilita si preanuntata, si cu durata maxima (30 zile in cazul IMM-urilor si 90 zile pentru marii contributori).

Agentia pentru programele nationale de INVESTITII STRAINE (model ARIS) - dupa aprobarea de investitii de interes national, prin lege, ARIS are obligatia de a obtine toate autorizatiile necesare investitiei.

USL isi propune si atragerea de investitii din tarile emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), precum si de realizarea unor parteneriate comerciale cu aceste tari.

O alta solutie propusa in programul economic al USL este si acordarea Cardului de CREDIT pentru IMM-uri (cu valoare cuprinsa intre 5.000 si 100.000 euro).

Pentru a permite bancilor sa crediteze mediul privat, USL promoveaza plafonarea imprumuturilor guvernamentale pe piata interna. De asemenea, potrivit USL, "niciun imprumut extern NU poate fi luat decat pentru investitii".

O propunere interesanta este si rambursarea TVA pentru proiectele finantate din fondurile europene, dupa fiecare cerere de rambursare si nu la finalul proiectului.

ALTE MASURI USL

1. Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.
2. Oprirea risipei bugetare (-50%)
3. Combaterea eficienta a evaziunii fiscale
4. Imbunatatirea colectarii (inclusiv prin audit international)
5. Contracte de performanta in sistemul public
6. Redeventele statului
7. Suprataxarea tranzactiilor speculative
8. Revizuirea sistemului de vanzare a drepturilor de poluare

De asemenea, USL isi propune sa creasca veniturile bugetare de la 32% la 38%.



Programe economice: USL VERSUS ARD

Alianta Romania Dreapta a obtinut la Camera Deputatilor 1.012.057 voturi (16,69%), iar la Senat, 1.028.121 voturi (16,95%). Formatiunea politica afiseaza, pe site-ul sau, propriul program economic. Iata cateva din masurile propuse de ARD.

Potrivit ARD, trebuie construita "clasa de mijloc a economiei romanesti". O masura interesanta este introducerea "suprafetei de aur", ca suprafata comerciala in marile magazine de desfacere cu amanuntul, care sa fie dedicata expunerii produselor ROMANESTI. Ca si USL, ARD doreste implementarea recomandarilor Small Business Act.

De asemenea, ARD mai propune:

a. Reducerea cotei unice de impozitare a venitului personal de la 16% la 12%, la 1 ianuarie 2013

b. Reducerea cotei unice de impozitare a profitului corporativ de la 16% la 12%, la 1 ianuarie 2013

c. Cresterea salariului minim nominal brut lunar garantat in plata pe economie la 850 LEI (1 ianuarie 2013) si la 1.000 lei (1 ianuarie 2015) - Cei de la ARD sunt mai ponderati decat USL, in acest sens.

d. Reducerea ratei totale a contributiilor sociale in sarcina angajatorului (masura invocata si de USL)

e. Stabilizarea cursului euro la nivelul lui 2016, la 4,4 lei/euro

Sursa foto: Flickr, simpaticu_x

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x