Branza topita, un produs cat se poate de natural
branza topitae-uriaditivi alimentariprotectia consumatoruluistudiu
Ai pofta de un triunghi de branza topita? Mai bine pune-ti pofta in cui, pentru ca nici nu stii ce ingurgitezi! E-uri, mai precis, multe E-uri, cam vreo 13. In cele mai fericite cazuri, producatorii de branzeturi se limiteaza la a insera doar doi aditivi alimentari. Chiar si asa, mai bine mananci iarba verde, pentru ca este evident ca industria alimentara este la fel de "naturala" precum cea chimica.
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) a continuat seria de
studii pe etichetele produselor care se gasesc pe piata romaneasca.
A venit vremea unui produs indragit atat de adulti, cat si de copii: branza topita. Fie ca este felii, triunghiuri, la sul sau la cuburi, branza topita este intalnita des in alimentatia romanilor. ANPCPPS Romania a studiat etichetele si a aflat pentru tine cate E-uri contin aceste produse.
Rezultatele au dovedit ca, din cele 61 de produse comparate, nu exista niciun sortiment de branza topita care sa nu contina E-uri. Astfel, gasim cinci produse care contin peste 10 E-uri si tot cinci produse care contin un numar minim de E-uri (2).
Cea mai "chimica" branza topita poate fi considerata "Apetito Super Cremo Sunca", fabricata de S.C Delaco Distribution SRL. Aceasta contine nu mai putin de 13 aditivi alimentari, printre care Nitrit de sodiu, E 450 Difosfati, E 451 Trifosfati, E 120 Acid carminic sau E 1422 Adipat de diamidon acetilat. La polul opus se afla branza topita "Albalact cu smantana", produsa de Albalact SA, care nu contine decat doi aditivi alimentari: E 452 (i) Polifosfati de sodiu, E 452 (ii) Polifosfati de potasiu.