Ciocolata, un amestec de foarte putina cacao, dar cu multe E-uri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ciocolata, un amestec de foarte putina cacao, dar cu multe E-uri
Glicerol, acid citric, pectina, antociani, sorbitol, poliglicerol poliricinoleat, invertaza. Nu, nu este compozitia pentru ingrasaminte chimice sau pentru vopsea lavabila, ci a ciocolatei! In componena unei tablete de ciocolata poti gasi cel mult 70% cacao si un numar record de pana la 8 E-uri.
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a efectuat un amplu studiu asupra cantitatii de cacao pe care o contine o ciocolata atat in invelis, cat si total. De asemenea, studiul releva si ce continut caloric, ce proteine, glucide, lipide, lipide saturate, sodiu si ce E-uri au ciocolatele preferate de tine.
Confruntand tabelul de la Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, descoperi ca nu exista decat doua sortimente de ciocolata comercializate la noi pe piata care nu contin aditivi alimentari: Anidor Noir si Intense Noir, ambele produse de Supreme Chocolat S.R.L.
La polul opus, cele mai pline de E-uri sunt Novatini Capsuni si Frisca, produsa de Supreme Chocolat S.R.L. si Poiana Crema Visine, produsa de Kraft Romania. Ambele ciocolate au in compozitie nu mai putin de opt aditivi alimentari.
Cei mai des folositi aditivi alimentari la productia de ciocolata sunt sorbitolul, lecitina din soia, poliglicerol si poliricinoleat, invertaza, acid sorbic si acid citric.
Daca majoritatea producatorilor introduc in componenta ciocolatei cel mult 50% cacao, exista si cazuri mai fericite. De exemplu, sortimentele de ciocolata amaruie au pana la 80% continut de cacao, dar exista si tablete unde aceasta lipseste cu desavrasire.
Puteti vedea tabelul comparativ realizat de ANPC AICI.