Cum au vazut romanii scandalul carnii de pui alterate
studiuansvsacarne de puiscandal
Romanii sunt informati si interesati cu privire la evenimentele legate de siguranta alimentara si se declara atenti la etichetarea produselor pe care le consuma, potrivit studiului realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie(IRES). Sondajul a fost facut dupa declansarea scandalului legat de carnea de pui alterata descoperita in mai multe magazine din Romania. Studiul a evaluat deopotriva perceptia romanilor despre evenimentele legate de carnea de pui alterata, dar si comportamentele de consum alimentar si gradul de informare cu privire la siguranta alimentara.
87% dintre respondenti au auzit despre aceste evenimente, dar mult mai mic este procentul celor care cunosc numele producatorului carnii: doar 9% indica numele Avicola Calarasi, 13% spun ca este un producator din Calarasi, dar 67% nu cunosc producatorul. Totodata, 44% dintre acestia sunt convinsi ca, intr-adevar, carnea era alterata, o treime cred contrariul
Peste jumatate dintre cei intervievati (57%) apreciaza ca autoritatile statului au actionat suficient de rapid pentru confiscarea carnii de pui alterate, o treime insa nu impartasesc aceasta opinie si cred ca nu s-a actionat rapid.
O treime dintre participantii la studiu care au auzit de acest scandal recunosc ca si-au schimbat comportamentul de consum in privinta carnii de pui. Schimbarea se traduce, in cazul celor mai multi dintre respondenti, in primul rand prin refuzul de a mai cumpara sau de a mai consuma carne de pui din comert (43%) si sporirea atentiei la cumparaturi (26%).
87% dintre respondenti au auzit de firma Avicola Calarasi. Dintre acestia peste 40% au consumat produse ale acestui producator, iar gradul de incredere in produse este mai degraba scazut, cel mai probabil recentele evenimente fiind cele care stau la baza acestor rezultate.
53% dintre respondentii care au auzit de Avicola Calarasi spun ca au putina si foarte putina in produsele din carne de pui ale acestui producator, iar 28% au incredere multa si foarte multa
Peste jumatate dintre participantii la studiul IRES care au auzit de scandalul carnii de pui alterate cred ca nivelul riscului in urma acestui eveniment este mai mic decat cel existent in cazul evenimentelor legate de gripa aviara care au avut loc in anul 2009.
Aproape toti romanii cosnuma carne de pui
Consumul de carne de pui in Romania este unul foarte ridicat: 97% dintre participantii la studiu consuma acest tip de carne. 6 din 10 romani o consuma de cateva ori pe saptamana, in timp ce 1 din 10 o consuma zilnic.
Peste o treime dintre consumatori spun ca isi cresc sau isi sacrifica singuri pasarile, in timp ce 60% dintre ei o cumpara de la diferiti furnizori: 1 din 3 respondenti isi procura carnea de pui din supermarket sau hypermarket, 1 din 5 o cumpara din magazine specializate. Pentru 5% dintre respondenti procurarea carnii de pui se face la intamplare.
Peste jumatate dintre participantii la studiu declara ca au putina si foarte putina incredere in calitatea carnii de pui vandute in magazinele din Romania.
Cele mai consumate alimente (dintr-o lista predeterminata) sunt: painea (89%), cafeaua (68%), fructele (63%), legumele (56%), apa plata (47%), ceaiul (40%), la polul opus situandu-se carnea de vita si conservele (1%), carnea de peste si alcoolul, altul decat berea si vinul (3%) (procentele reprezentand respondentii care declara un consum zilnic al acestora
Interesul cu privire la siguranta alimentara este unul ridicat, 87% dintre respondenti declarandu-se destul si foarte interesat de acest aspect.
Peste jumatate dintre participantii la studiu declara ca au putina si foarte putina incredere in calitatea carnii de pui vandute in magazinele din Romania. Interesul se manifesta si prin comportamentele auto-declarate legate de procesul de cumparare a produselor: peste 60% dintre respondenti sustin ca atunci cand cumpara un produs ii studiaza eticheta pentru a se informa cu privire la ceea ce contine acesta
In ceea ce priveste ingrijorarile legate de posibilitatea producerii unor epidemii care sa aiba la baza virusi transmisibili prin alimente, cea legata boala vacii nebune este cea care trezeste cele mai putine ingrijorari, in timp ce o epidemie de salmonella este cea care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani.
Perceptia riscurilor unor astfel de epidemii este mai mare in cazul celei de salmonella si a gripei aviare.