Reportaj Paul Barbu: Loto 6/49, aurul prostilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reportaj Paul Barbu: Loto 6/49, aurul prostilor Reportaj Paul Barbu: Loto 6/49, aurul prostilor
de Manager.ro la 22 Aug. 2013
Urmareste-ne pe Google News
loteria romanaloto 6/49norocbiletereportaj

Se spune ca "pentru ca oamenii destepti sa piarda bani s-a inventat bursa, in schimb, pentru ca oamenii prosti sa piarda bani s-a inventat loteria". Toti care jucam la "6 din 49" suntem intr-un fel prosti pentru ca ne punem sperantele in "pipeta de aur" pe care dam saptamana de saptamana cel putin 4,8 lei. E aur cel putin pana cand vedem numerele care sunt extrase joi sau duminica noaptea. Senzatia este cam aceeasi pentru fiecare dintre noi imediat dupa extragere: dezamagire urmata de ruperea biletului. Cateodata, cand parca nu am fost convinsi ca si saptamana asta am pierdut, mai verificam inca o data biletul inainte de a-l rupe.

Imi aduc aminte ca, in urma cu mai bine de un an, prin iulie, in fata presei, la sediul Loteriei Romane aparea un tanar cam de-o varsta cu mine (30-32 de ani), usor timorat, flancat de alti doi oameni. Toti, la costum. Se aseaza si una din colegele lui il prezinta. Era noul director general al Loteriei Romane: Dan Alexandru Ghita (care a fost schimbat in martie, anul acesta). Timp de o ora, acesta a vorbit despre neregulile care se petrec in cadrul Loteriei si ce va face el pentru a eradica ilegalitatile. A vorbit si despre cum agentiile de loto ale Loteriei sunt sabotate din interior sa devina neprofitabile pentru a fi preluate de anumite persoane cu interese. La fel de mult s-a laudat si cu faptul ca va micsora pretul variantei la loto pentru ca aceea de 4,4 lei este mult prea scumpa pentru romani si va face in asa fel incat, tot mai multi sa isi permita joace acest joc…si implicit sa piarda.
 
De atunci biletul s-a scumpit, iar mirajul marelui castig nu s-a diminuat aproape deloc in ochii romanilor care sunt insetati de bani in desertul saraciei in care toti ajungem sa inghitim nisipul sperantei. “Cum ar fi, daca ar fi…” -  multi dintre noi am visat cu ochii deschisi incepand scenariul castigului cu aceste cuvinte.
 
Norocul este in buricele degetelor

 
Domnul Alexandru (nu fostul director) este un batranel, in varsta de 68 de ani, care joaca in fiecare saptamana la loto, in speranta ca poate, poate va reusi sa castige si el macar o varinta de cinci numere daca nu premiul cel mare la care a incetat sa mai viseze. Il recunosc pentru ca vine, in fiecare duminica la ora fixa, la agentia de Loto la care vin si eu, “cea dintre blocuri”, din Ozana. Asa ii spune, asa mi-a ramas si mie in cap. Il vad de fiecare data, cum isi afunda mana in castronasul cu numere si inchide un ochi, in timp ce degetele ii bodicaie dupa noroc printre cele 49 de monede din plastic. Ca un ritual pe care-l practica de ani buni, isi amesteca numele ca pe niste fulgi de cereale apoi, apuca tacticos cate unul, in speranta, ca in aceasta saptamana l-a prins pe Dumnezeu de picior. Nu are numere fixe dupa care sa se ghideze, pe care sa le joace. “Nu trebuie sa astepti norocul, trebuie sa alergi dupa el, sa-l simti in buricele degetelor”, imi spune el.


 
A prins un numar, 37. “L-am jucat si pe asta, acum doua saptamani”, spune incet. Il aseaza pe masuta din agentie, care seamana mai mult cu un raft lipit de peretele incaperii. L-a pus chiar langa bilet. Cu mana dreapta apuca pixul ce este prins de raft cu o ata groasa, iar cu cealalta tintuieste biletul de hartie pe masa. Cu ochelarii pe nas, mai priveste inca o data, atent, numarul si apoi umple acea casuta mica de pe prima varianta. Numarul 37 a fost selectat, mai are inca cinci. Ritualul se mai repeta de inca cinci ori, pana ii iese varianta. In fiecare joi joaca o singura varianta, in timp ce duminica, joaca doua. “Daca joc mai multe variante, simte sotia ca lipsesc bani si nu prea stiu sa mint. Dupa 45 de ani de casnicie ma citeste ca pe o carte deschisa. Stie cand mint. Parca o si vad cum isi sterge mainile pe prosop si imi spune suparata: Sandule, iar ai cheltuit bani!”, povesteste nea Sandu.
 
Castiguri ca la X si 0
 
Imi spune ca nu este vorba de nici un calcul matematic in acest joc. “Aici este doar noroc. Cine crede ca loteria asta are vreun pic de calcule matematice in ea, ar trebui sa incerce sa castige si la X si 0 pentru ca are aceleasi sanse”, imi spune amuzat domnul Alexandru. Am vrut sa-i fac o poza cu telefonul spunandu-i ca sunt de la presa, nu m-a lasat. Nu pentru ca este vreo persoana careia nu i-ar placea sa apara “la gazeta”, ci pentru ca il paste un pericol si mai mare. “Sotia sta acasa si gateste, stie ca eu am iesit nitel in parc, nu ca sunt la loterie. Nici nu stie ca joc joia, daca afla imi arunca in cap cu ciorba”, spune batranelul. Joaca in fiecare joi, fara ca sotia sa stie in speranta ca la un moment dat va veni in casa si-i va spune ca a castigat. Are un mod simpatic de a gandi, poate chiar si usor romantic, dar este constient ca are mai multe sanse sa ajunga pe Luna decat sa castige la Loto.
 
De obicei, isi lasa banii la agentia noastra comuna, dar are mai multe locuri in care joaca. “Poate norocul nici nu stie de agenta noastra si eu imi pierd vremea pe aici”, isi justifica el diversificarea jocului. In 2008 a castigat ultima oara, i-au iesit 4 numere, a luat atunci 360 de lei. Isi aduce aminte ca, in momentul in care a vazut cel de-al patrulea numar castigator, ochii flamanzi au inceput sa-l caute si pe cel de-al cincelea, desi al patrulea numar era cel de-al saselea de pe varianta sa. Le-a mai cautat inca o data pe cele doua care erau necastigatoare. Atunci a simtit o dezamagire si mai mare ca nu i-a mai iesit inca unul. Este o senzatie pe care o cunostem cu totii, cei care jucam la loto, atunci cand simti ca ai castigat, vrei mai mult. Adica daca tot l-ai apucat pe Dumnezeu de picior, de ce sa nu i te si sui in cap?


 
Mergem sa ne punem biletele. Il las in fata mea. Doamna de la loterie sta ascunsa dupa aparat, i se vad ochii ca unui crocodil care-si pandeste prada stand ascuns in apa. Intinde mana si taraste usor biletul pe suprafata alunecoasa a tejghelei. Baga biletul in aparat si amandoi auzim cum masinaria electronica ne molfaie norocul si ne valideaza jocul. “4 lei, 90”, spune ea. Batranul are deja banii scosi. O bancnota de 5 lei pe care o intinde. Primeste restul, apuca cei 10 bani si-mi spune ca nu isi lasa el norocul pe tejghea. Doamna de la Loto il priveste de parca i-ar fi luat din fata puiul de antilopa pe care-l vana, din apa mocirloasa. De pe scaunul ei “scuipa” cu un zambet fortat un: “Sa aveti noroc!”. Domnul Sandu isi ia biletul si pleaca. Ne vom vedea duminica la ora 10 pentru a ne completa biletele necastigatoare amandoi.  
 
Ca mine si ca batranelul sunt milioane de romani, in fiecare luna, care spera sa castige milioanele. Cert este ca daca ii intrebi pe fiecare ce ar face cu marele castig, nimeni nu ar stii ce sa iti raspunda pentru ca nimeni nu a avut in mana bani mai multi decat salariul pentru care munceste in fiecare zi. Cel ma probabil raspuns ar fi: impart banii copiilor, rudelor. Eu unul i-as investi, dupa ce as face o excursie in jurul lumii.
 
Multi joaca numerele la noroc, altii au deja numere prestabilite. Sunt zile de nastere, zile de casatorie sunt numere cu semnificatie sufleteasca, numere ce ajung sa le urasca dupa ce saptamana de saptamana norocul face slalom printre ele ca un schior pe zapada ideala.
 
 
Cati romani joaca la Loto
 
La tragerea Loto 6/49 din data de 18.08.2013, incasarile au fost de 3,367 milioane de lei. La respectiva tragere numarul de variante inregistrate a fost de 701.500, iar numarul de bilete s-a ridicat la aproape 352.200, se arata in informatiile Loteriei Romane. Castigul brut din aceasta saptamana ar fi de 7 milioane de lei.


 
Sa spunem ca in fiecare duminica se joaca, in medie, cam 350.000 de bilete, iar joia doar 150.000 de bilete. Asta inseamna ca, in fiecare saptamana, jumatate de milion de romani isi pun sperante in cei 5 sau 10 lei pe care-i joaca. Daca mergem mai departe cu aceasta estimare, cam 15 milioane de bilete au fost jucate, de la inceputul anului si cam de tot atatea dezamagiri au avut romanii. Aurul de hartie s-a transformat in hartie de gunoi, dar speranta moare ultima.
 
In data de 14 iulie s-a luat cel mai mare premiu din istoria Loteriei Romane, cel de aproape 49 de milioane de lei. Urmatoarele mari premii, de peste 40 de milioane de lei s-au castigat in 2009. O coincidenta bizara avand in vedere ca acelea au fost singurele doua mari premii care s-au luat in acel an. Unul s-a dat in iunie pe data de 7, iar celalalt s-a castigat in ajunul Craciunului, pe 24 decembrie. Unul dintre premii valora 46 de milioane de lei, iar celalalt, putin peste 40 de milioane de lei. In 2011, s-a mai castigat un premiu de aproape 42 de milioane de lei, iar altul, la inceputul anului 2008 - 46 de milioane de lei.  
 
Numai 6 sunt norocoase
 
Loteria Romana are pe site o statistica, in care se arata numerele care au fost cel mai des extrase. Nu se spune daca de-a lungul timpului sau daca de la inceputul anului. Numarul 13 a fost extras de 150 de ori, numarul 36, de 146 de ori, 12, 29 si 33 au fost extrase de 144 de ori, 9 – 140 de ori si 41 si 48 de ori au fost extrase de 139 de ori. De cele mai putine ori a fost extras numarul 40 (102 ori).
 

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x