10 sfaturi controversate despre productivitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 sfaturi controversate despre productivitate 10 sfaturi controversate despre productivitate
de Manager.ro la 11 Dec. 2013
Urmareste-ne pe Google News
sfaturiproductivitaterespingereambitieprodusedetalii

Am auzit numeroase sfaturi legate de productivitate. Pentru a fi mai productiv, ar trebui sa dormi bine, sa mananci suficient, sa lucrezi intr-un mediu placut... Aceste ponturi sunt excelente si pot reprezenta un punct de plecare. Totusi, "pentru a realiza imposibilul, trebuie sa ignori lucrurile banale", spune Tim Ferries. Urmatoarele sfaturi despre productivitate sunt dintre cele mai controversate si functioneaza, cumva, pe baza "psihologiei inverse". Ce spuneti?

Sfatul numarul unu: Motivarea nu este neaparat cea mai buna cale
 
De multe ori, ne confruntam cu diferite dileme, vrem sa ramanem productivi si in acelasi timp motivati, pentru a oferi o munca de calitate superioara. Shoma Morita, un psihiatru japonez renumit, influentat de "ZEN", spune ca ar trebui sa intoarcem lucrurile "pe dos". 
 
Avem cele mai mari realizari, chiar si atunci cand nu suntem motivati sau inspirati, precizeaza Morita: "Este logic sa gandim ca ar trebui sa ne depasim teama, sa ne aventuram in necunoscut sau sa ne adunam increderea, inainte de a cere cuiva sa se intalneasca la o cafea cu noi?", intreaba japonezul. "Daca ar fi fost asa, cei mai multi dintre noi inca ar astepta sa faca aceste lucruri, deoarece frica este greu de cucerit."
 
Asadar, in loc sa incercam sa ne motivam, ar trebui sa ne luptam cu teama si pesimismul, pentru a face pasul urmator. Ce trebuie sa iti spui in oglinda? "Ei bine, nu ma simt in apele mele sa fac acest lucru". Il vei face oricum, deoarece esti programat sa iti invingi temerile!
 
Sfatul numarul doi: Ne poate ajuta procrastinarea?
 
Din cele mai vechi timpuri, ni s-a spus ca trebuie sa ne concentram asupra "spatiului nostru de productivitate", sa planificam "cele mai importante activitati", inca de la inceputul zilei. Si totusi, cand te confrunti cu "MIT" (Most Important Task), ai face orice, sa scapi de indatoririle respective. 
 
Cheia sta in amanarea inteligenta a activitatii, scrie Walter Chen. Incepe cu lucrurile mai simple de pe lista ta cu prioritati, pentru a nu te simti coplesit: "Care este trucul mental? Vei considera mai importante alte activitati, in comparatie cu misiunea urgenta. Iti va fi mai usor sa duci la bun sfarsit cele mai dificile sarcini profesionale". 
 
Intr-un eseu excelent despre procrastinarea structurata, profesorul John Perry de la Stanford scrie urmatoarele randuri: "Avand la indemana o structura aparte a prioritatilor, cel care intra in procrastinare devine un cetatean util pentru societate" si "o fiinta umana mai eficienta". 
 
Sfatul numarul trei: Inceteaza sa nu mai folosesti exclamatia "Buna treaba!" (mai ales in cazul celor mici)
 
Deseori, ii felicitam pe copiii care duc la bun sfarsit activitati minore, spunandu-le ca au facut o treaba buna. Shelley Phillips scrie ca folosirea frecventa a acestor cuvinte duce la pierderea sensului lor si fiintele umane nu mai sunt motivate sa evolueze. 
 
"Incearca sa le spui ca s-au straduit din rasputeri", subliniaza Phillips. Concentrandu-te asupra efortului copilului, il invatam ca acesta este mai important decat rezultatele. 
 
Sfatul numarul patru: Munceste mai putin
 
Munca in exces nu iti aduce nimic bun. In cartea sa intitulata "Puterea angajamentului total", Tony Schwartz propune o solutie pentru eficientizarea muncii: "Gestioneaza-ti energia, nu timpul!"
 
Profesorul Leslie Perlow de la Harvard Business School explica in detaliu: "Timpul liber reprezinta un beneficiu, dar cred ca adevaratul castig vine cand companiile si angajatii colaboreaza pentru a face posibila acordarea acestui timp liber, cand regandesc modul in care lucreaza si devin mai productivi".
 
Cand lucrezi mai putin, te gandesti intens la modul in care iti vei gestiona timpul. Trebuie insa sa iti pastrezi energia, deoarece timpul oricum va trece. 
 
Sfatul numarul cinci: Nu mai spune "Da".
 
Una din cele mai bune modalitati prin care poti recastiga controlul asupra unei zile "ploioase" este sa nu mai spui "Da" foarte des. Este mai simplu sa spui "da", decat "nu". Avem nevoie de o strategie, pentru a preveni situatiile in care devenim prea indulgenti cu noi sau cu restul colegilor. 
 
Intr-unul din cele mai interesante studii asupra deprinderii obiceiului de a spune "nu", "diavolul" se ascunde in detalii. Cele mai frecvente modalitati prin care poti spune "nu" este fie "Nu pot", fie "Nu fac acest lucru". Intr-un studiu recent, doua grupuri au fost instruite sa foloseasca una din variante. 
 
"Subiectii care si-au spus ca "Nu pot manca produsul X" au ales sa consume ciocolata in 61% din timp. Intre timp, cei care si-au spus ca "Nu mananca acel produs", au mancat ciocolata in doar 36% din timp. De aici putem extragem numeroase concluzii despre obiceiurile noastre alimentare. 
 
Cum putem spune "nu"? Iata doua variante acceptabile: Decide cu mult timp inainte ce o sa faci, dar si ce NU o sa faci. "Nu beau", "Nu imi verific emailul dimineata", "Nu ma duc la culcare dupa ora 23.oo". Astfel, tentatiile vor fi mult atenuate. Esti responsabil de respectarea acestor afirmatii. Scrie-le, vorbeste cu familia si prietenii despre ele sau "agata un poster cu ele deasupra patului" (ei bine, ultima varianta este cam exagerata...). Stiinta de a spune "nu"... nu este atat de complicata pe cat pare.
 
Sfatul numarul sase: Nu da inapoi, mai ales cand esti respins
 
Ne doare cand suntem respinsi. Totusi, ar trebui sa reactionam cu totul altfel. In cadrul unui experiment recent desfasurat la John Hopkins University, Sharon Kim a incercat sa dovedeasca in ce masura suntem afectati de marginalizare.
 
Doua grupuri au primit cate un set de intrebari comportamentale. Li s-a spus ca vor fi (sau nu) selectate pentru alte exercitii viitoare. Cand ambele grupuri au revenit pe bancile facultatii, la doua saptamani distanta, primului i s-a spus ca trebuie sa treaca de unele teste, chiar daca este acceptat in conglomerat (incluziune). Celorlalti oameni li s-a spus sa ca pot realiza testele, dar oricum nu vor fi acceptati in grupul cel mare (respingere). 
 
Activitatile le-au pus la incercare creierele. Astfel, au primit o serie de cuvinte (ex: "bumbac", "elvetian", "prajitura") si trebuiau sa le combine pentru a obtine o fraza logica. Exemplu: "cottage cheese", "swiss cheese", "cheese cake". 
 
Cei care au fost respinsi initial i-au devansat in mod frecvent pe cei deja acceptati. Cei care au fost catalogati drept "independenti" de catre cercetatori i-au intrecut si mai vizibil pe ceilalti, in urma testelor respective. 
 
Concluziile lui Kim? "Respingerea sociala poate stimula imaginatia, mai ales in cazul persoanelor foarte independente si ambitioase". Esti pregatit sa fii respins? S-ar putea sa devii mai creativ.
 
Sfatul numarul sapte: Foloseste cel putin trei retele de socializare (Sa nu iti lipseasca Facebook, Twitter si LinkedIn)
 
Angajatorul iti restrictioneaza accesul la retelele de socializare? S-ar putea sa nu fie cel mai eficient mod de a te incuraja sa devii mai productiv, potrivit unui nou studiu realizat de Evolv. Cercetatorii au analizat sute de parametri ai companiilor din clasamentul Fortune 500 si au descoperit o legatura interesanta intre utilizarea retelelor sociale si productivitatea inregistrata de fiecare angajat.
 
Iata ce au descoperit: "Angajatii care au folosit peste cinci retele sociale au inregistrat conversii de vanzari cu 1,6% mai mari decat ceilalti si au avut nevoie de mai putin timp (-2,8%) pentru a-i convinge pe clienti sa cumpere ceva, prin intermediul apelurilor telefonice". 
 
Cercetatorii explica: "Persoanele care sunt familiarizate cu tehnologia si sunt mai productive isi pastreaza joburile mai mult timp". 
 
Asadar, motivul ar putea fi legat nu de folosirea retelelor sociale, ci de cunostintele tehnologice ale celor implicati, care devin mai productivi, in comparatie cu angajatii care nu stiu sa profite de avantajele internetului. 
 
Sfatul numarul opt: Verifica-ti emailurile la primele ore ale diminetii
 
Multi ne sfatuiesc sa investim cat mai putin timp in verificarea emailului sau chiar sa renuntam la utilizarea lui. Cei mai importanti antreprenori si CEO din lume isi verifica insa emailul la primele ore ale diminetii: Tim Cook (Apple), David Cush (Virgin America), Robert Iger (Disney) si altii. 
 
In functie de pozitia pe care o ocupi intr-o companie, emailul poate fi mai mult sau mai putin important pentru tine. Totusi, renuntarea la serviciile de email te-ar "teleporta" in "evul mediu" al comunicatiilor.
 
Sfatul numarul noua: Nu mai discuta cu restul lumii despre obiectivele tale
 
Potrivit lui Heather Kappes si Gabriele Oettingen (NYU), "fanteziile legate de succes ne seaca de energie si de ambitie". 
 
Acel sentiment bun pe care il ai, dupa ce ti-ai stabilit un obiectiv si il impartasesti cu restul colegilor... Cel mai probabil nu se va indeplini. De ce? Pentru ca te minti singur, spunandu-ti ca ai ajuns deja la un anumit pas in vederea indeplinirii obiectivului si renunti sa mai muncesti la fel de mult. 
 
Obiectivele tale trebuie sa ramana la tine, inchise in "cutia cu valori" din creierul si sufletul tau. 
 
Sfatul numarul zece: Totul este posibil
 
Pune-ti in minte sa duci la bun sfarsit o misiune imposibila. Ori de cate ori lucrezi la un anumit proiect si iti spui ca "s-ar putea sa inregistrezi un esec", nu renunta. Gandirea ta trebuie supusa la unele socuri "electrice", dupa cum spune Robert Epstein. Este ca si cum ai merge la sala de fitness si ai ridica o greutate foarte grea, dupa numeroase incercari esuate. 
 
Prin stimularea creierului, precum cea a unui muschi, acesta va fi "antrenat". Oricare alta activitate "normala" va parea incredibil de simpla si iti va permite sa galopezi spre succes. Dupa ce duci la bun sfarsit o activitate imposibila, vei gasi una si mai "inspaimantatoare", pe care o s-o depasesti, de asemenea, cu brio. 

Ultimele NOUTATI

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?
Ultima ora

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?

today29 Mar. 2024
2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x