13 teorii despre afaceri care ti-ar putea schimba viata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
13 teorii despre afaceri care ti-ar putea schimba viata 13 teorii despre afaceri care ti-ar putea schimba viata
de Manager.ro la 27 Iul. 2012
Urmareste-ne pe Google News
teoriiafaceriviatacartisuccessteve jobs

Profesorul Clay Christensen, de la Harvard Business School, este recunoscut pentru teoria sa privind inovatia disruptiva, pe care Steve Jobs si alti vizionari au utilizat-o in scopul realizarii unei harti a succesului lor.

Christensen a scris de curand o noua carte, "How Will You Measure Your Life". Lucrarea analizeaza modul in care putem aplica unele studii de caz in viata reala. "Suntem obligati sa privim spre viitor, despre care nu detinem nicio informatie", le-a spus Christensen angajatilor LinkedIn. "Asta inseamna ca fie ne bazam pe propriile instincte, fie suntem constransi sa analizam teoriile de cauzalitate: ce anume cauzeaza ce si mai ales, de ce."

In cartea lui Clay Christensen gasim 13 teorii despre afaceri care ne-ar putea schimba viata in bine, daca suntem capabili sa le aplicam cum se cuvine.

1. Oamenii raspund cel mai bine la teoriile motivationale


Multe companii lucreaza pe principiul "agentului principal" sau a "teoriei beneficiilor". Oamenii muncesc la fel de mult, pe cat ii platesti. De exemplu, valoarea oferita actionarilor este egala cu cea a compensatiilor acordate directorilor executivi (dar nu in toate situatiile). Dar stimulentele nu sunt tot una cu motivatia si motivarea. Stimulentele se bazeaza pe factori "de igiena", precum statutul social si siguranta unui loc de munca, spune Christensen. Factorii motivationali includ un scop, un tel, o viziune. Daca alegi un job bazandu-te pe factorii idealisti, vei fi recompensat automat si cu stimulentele materiale, deoarece o sa lucrezi eficient – esti motivat in mod intrinsec. Factorii igienici merg pana la un anumit nivel si ghidarea dupa o terorie materialista va conduce, inevitabil, la extenuare.

2. Pastreaza un echilibru intre strategiile deliberate si cele emergente

Cea mai buna strategie reprezinta un echilibru intre o strategie deliberata si una flexibila, emergenta. Honda a cucerit in mod accidental America prin introducerea motoretei Super Cub. Compania dorea sa vanda motociclete de mari dimensiuni, dar angajatii Honda se bucurau de viata, cand isi conduceau motoretele prin LA. Un cumparator din actionariatul Sears a fost interesat de motociclete si restul se cunoaste. Honda a avut succes datorita strategiei flexibile. A avut vointa sa schimbe planul de business in functie de prioritatile sale. In viata, avem nevoie de o strategie deliberata, dar trebuie sa ne asiguram si resursele suplimentare, flexibile, de care avem mare nevoie. Mai exact, trebuie sa facem loc pentru o strategie emergenta.

3. Alocarea resurselor trebuie realizata cu responsabilitate

In anii '90, Steve Jobs a fost debarcat de la Apple si compania si-a pierdut viziunea. Exista o neclaritate intre ceea ce credeau managerii Apple ca isi doresc oamenii si ceea ce isi doreau cu adevarat. Managerii investeau gresit. Cand Jobs s-a intors in '97, a rezolvat problema alocarii resurslor – orice teorie care nu era in ton cu spiritul crearii celor mai tari produse din lume a ajuns la cosul de gunoi. Ne determinam propriile valori si in final soarta prin canalizarea eficienta a resurselor si energiei. Sa investim acolo unde trebuie!

4. Inovatia disruptiva

Christensen a devenit faimos datorita acestei teorii moderne. Competitorii mici "rup" pietele si in final se impun in fata celor mari. Pestii mici inghit uneori pestii mari. Steve Jobs a folosit aceasta teorie la Apple. In acelasi fel, Netflix a devansat giganti precum Blockbuster. In viata, nu putem astepta sa colectam toate datele din lume, pentru a lua o decizie. Tocmai de aceea, valoarea teoriei inovatiei disruptive este inestimabila. Putem sa ne ghidam dupa modelele din trecut si prezent, putem "cantari" cauzele si efectele.

5. Recompensele pe termen scurt versus recompensele pe termen lung

Presate de actionarii de pe Wall Street, multe companii au pus prioritatile pe termen scurt in fata adevaratelor planuri pe termen lung. Este o actiune tentanta si in viata de zi cu zi, sa prioritizam acele lucruri care ne pot aduce satisfactii imediate, in locul celor care necesita o perioada mai indelungata, pana vor da roade. Investim timp, energie, talent si bani in cresterea "afacerii noastre", care este chiar viata si strategiile noastre sunt compuse din sute de decizii zilnice. Christensen scrie ca multi dintre noi sunt conectati la un sentiment intens de implinire umana si ne gandim prima oara la cariera. Dar neglijarea relatiilor personale nu ne va aduce fericirea si va avea efecte ireversibile.

6. Capitalul bun versus capitalul rau

Profesorul Amar Bhide a scris in cartea sa, "Origin and Evolution of New Business", ca 93% din companiile de succes au abandonat strategiile lor originale. Acestea au reusit sa isi transforme strategiile deoarece au avut banii si resursele necesare. Motorola a investit 6 miliarde de dolari in Iridium, un deal care a esuat si a vandut compania cu doar 25 milioane de dolari. A fost o investitie neinspirata de capital – si cu cat investitia e mai mare, cu atat paguba e mai mare.Capitalul bun este acea investitie in lucrurile care au cea mai mare sansa sa ofere ceva pozitiv sau care permit spatiu de manevra. In vietile noastre personale, este simplu sa iti remediezi situatia pe termen scurt. Dar daca nu investesti in lucruri importante, precum prietenia si familia, o sa fie prea tarziu, atunci cand o sa iti dai seama cata nevoie ai de ele.

7. Nu intarzia prea mult investitiile

In afaceri, companiile gresesc enorm, atunci cand intarzie o decizie sau raspund tarziu in fata unui rival disruptiv. Societatea incearca sa ne convinga ca ne putem temporiza investitiile – prin investitia in cariera, apoi in casatorie si mai tarziu in copii. Dar nu exista reguli batute in cuie. Daca intarzii prea mult, va fi prea tarziu, spune Christensen.

8. Fereste-te de capcanele gandirii marginale

Gandirea marginala este cea pe termen scurt. Unele companii sunt ingenuncheata de decizii pe care le-au luat in urma cu cativa ani. La sfarsitul zilei, vei plati pretul complet. In loc sa ii ignore pe rivalii disruptivi, jucatorii candva dominanti trebuie sa investeasca in actualizarea sistemelor proprii, remodelarea afacerii si contracararea competitorilor, inainte sa fie prea tarziu. In viata, gandirea marginala poate fi foarte, foarte periculoasa; ne aduce numai necazuri.

9. Vezi ce vor clientii

IKEA a devenit unul din cele mai populare magazine de retail din lume deoarece le ofera oamenilor exact ceea ce isi doresc. Multi retaileri sunt organizati in jurul unui anumit segment de clienti sau tip de produs. Baza de clienti poate fi divizata in mod demografic. IKEA a avut o alta abordare. Deseori, ne conformam sortii noastre. In loc sa lasam capul in jos, ar trebui sa abordam acele elemente unice, care ne-ar putea schimba viata.

10. Verifica ipotezele, inainte sa actionezi

Inainte sa iei o decizie majora, verifica presupunerile. Aceasta este valoarea cercetarilor de piata. Companiile fac o mare greseala, atunci cand isi asuma o piata pe care inca nu au cucerit-o. Walt Disney a comis o mare greseala in Europa. Parcul de distractii din Paris avea doar 15 carusele, in timp ce media internationala a parcurilor Disney era de 45! Planificatorii au estimat gresit numarul vizitatorilor si timpul pe care si-l vor petrece la distractie. In viata, trebuie sa realizam anumite proiectii, inainte de a actiona – dar ele sunt valabile doar daca le bazam pe chestiuni plauzibile.

11. In spatele tuturor lucrurilor, se afla o mana invizibila

In afaceri, mana invizibila este cea care conduce intreprinderile si pietele. Economistul Adam Smith spune ca din momentul in care sistemele sunt la locul lor, intr-o societate libera, oamenii isi vor gasi calea spre prosperitate. Tot asa, unul dintre pionierii culturii organizationale, Edgar Schein (MIT), subliniaza ca regulile nu determina neaparat o cultura corporatista. Liderii trebuie sa emita mesaje puternice. Pixar este un exemplu concret de companie in care creativitatea este "irigata" din plin. Nu putem trai dupa reguli. In spatele regulilor, trebuie sa se afle convingerea noastra.

12. Poti sa previi greselile din viata ta, apeland la o declaratie a scopurilor

Fiecare declaratie idealista are trei elemente: aspectul, implicarea si valorile metrice. Aspectul se refera la modul in care va arata compania. Implicarea si valorile metrice, stiintele exacte, reprezinta mijloacele de atingere a scopurilor. Scopul trebuie ales in mod deliberat, apoi urmat, scrie Christensen.

13. Verifica teoriile, cautand anomaliile

Cea mai buna cale de verificare a unor teorii este sa cauti anomaliile din ele sau acel "ceva" pe care cuvintele nu-l pot explica. In stiinta si in afaceri, aceste anomalii pot schimba modul de gandire si de functionare al pietelor. Foloseste teoriile pentru a te informa, in viata de zi cu zi, dar nu ezita sa le confrunti, sa le verifici. Ai tot dreptul sa nu crezi in ele.

Ultimele NOUTATI

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea
Ultimele stiri economice

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea

today15 Apr. 2024
Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi
Tehnologie

Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi

today15 Apr. 2024
Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024
Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc
Economie

Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc

today15 Apr. 2024
Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara
Companii

Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara

today15 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x