ANALIZA: 10 lucruri care nu trebuiesc achizitionate in 2014

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: 10 lucruri care nu trebuiesc achizitionate in 2014 ANALIZA: 10 lucruri care nu trebuiesc achizitionate in 2014
de Manager.ro la 03 Feb. 2014
Urmareste-ne pe Google News
cablu tvcamere digitalepccarduri de creditmarket watch

Tehnologia avanseaza tot mai mult, de la un an la altul, iar odata cu aceasta inovatia de acum 10 ani nu mai reprezinta decat lucruri vechi de care ne putem descotorisi pentru ca tinandu-le cheltuim bani pe care-i putem orienta in alte directii. MarketWatch a realizat un top al lucrurilor care nu mai trebuiesc achizitionate, in acest an, pentru ca deja s-au depreciat din punct de vedere tehnologic si au aparut deja alternative mai ieftine si mai bune pentru ele.

1. Cablul TV
 
Zilele cablului TV s-au cam dus. Numarul abonatilor a inceput sa scada inca din 2004, iar analistii spun ca acest trend nu se va opri. Per total, in SUA, 54,8 milioane de gospodarii platesc abonamente la cablu, in scadere cu 3,3 procente fata de 2012 si cu 17,6% mai putin decat in urma cu 10 ani, potrivit firmei de cercetare IHS.  In acest an, se asteapta ca marile companii de cablu sa piarda aproximativ 1,3 milioane de abonati.  


 
Declinul acestei industrii este cauzat de asa-zisii “taietori de cablu”: consumatorii care isi intrerup abonamentele de cablu si trec la servicii mai putin costisitoare precum Hulu sau Netflix, care ofera aceleasi servicii dar la preturi mult mai mici. Folosind o conexiune de internet, consumatorii pot vedea, in prezent, orice emisiune “de pe cablu” pe care o doresc, stiri, sporturi dar si filme direct pe televizor. Unele canale TV ofera acces direct la emisiunile lor prin intermediul site-urilor pe care le au.
 
Aceste servicii sunt foarte benefice persoanelor care nu au o problema cu a vedea show-urile preferate dupa ce au fost difuzate in direct si, in general, sunt dispuse sa se desparta de programele live.
 
2. Telefonia fixa
 
Tot mai putine gospodarii isi pastreaza acest tip de serviciu telefonic. Doua din fiecare cinci case americane aveau, in prima jumatate a anului trecut, un telefon mobil, numarul acestora fiind usor mai ridicat fata de aceeasi perioada din 2012, potrivit datelor publicate, luna trecuta de centrele pentru Prevenire si Controlul Bolilor.  
 
Numarul telefoanelor mobile a crescut in ultima decada. Circa 90 de milioane de adulti (sau 38% din populatia SUA) folosesc numai telefonia mobila, fata de 21%, in prima jumatate a anului 2009 si mai putin de 3% in primul semestru din 2003.
 
Scapand de liniile terestre de telefonie, gospodariile au mai redus o factura lunara, dar chiar si asa, asta nu inseamna ca acestea sunt legate de telefonie mobila. Exista si Skype, care este un serviciu gratuit si permite convorbirile video cu ajutorul telefoanelor sau a altor dispozitive cu prietenii si familia care se afla in diferite zone ale lumii, la zero costuri.  


 
FaceTime este un serviciu video care poate fi, de asemenea gratuit, cu ajutorul unei conexiuni wireless. In mod separat, magicJack Plus ofera servicii cand este conectat la un port USB, computer sau router de telefon. Costa 49,95 de dolari in total pentru dispozitiv si primele 6 luni de abonament, dupa care serviciul costa intre 1,67 si 2,50 de dolari pe luna. In contrast, cel mai ieftin provider de telefonie traditionala costa cel putin 10 dolari pe luna.  
 
Aceste servicii au nevoie de o conexiune la internet, chiar daca sunt gratuite. Consumatorii care vor siguranta oferita de o linie terestra ar trebui sa ia in considerare pastrarea unui astfel de abonament, mai ales ca in timpul Uraganului Sandy, multi dintre americani au ramas fara servicii de telefonie mobila si internet.
  
3. Serviciile de GPS
 
Pana acum cativa ani, sistemele de navigare personale era considerate un must-have pentru foarte multi soferi. Dar acest trend a cunoscut reversul medaliei si pe cat de repede a crescut pe atat de repede s-a prabusit. In 2012, in America de Nord, aceste gadgeturi s-au vandut 7,5 milioane de unitati, in scadere fata de 2009, cand se vandusera 18 milioane de unitati, potrivit celor mai recente date venite de la Berg Insight, o companie de cercetare suedeza.


 
Nevoia pentru aceste gadgeturi inca mai exista, dar consumatorii le pot obtine mult mai ieftin. In loc sa plateasca pentru un GPS intre 70 si 300 de dolari, soferii pot apela la aplicatiile de cartografiere pentru a se descurca. Acestea sunt disponibile pentru pe cele mai multe telefoane mobile sau gratuite la descarcare.
 
Separat, multe masini noi vin cu sistem de navigare incorporate: 49% din modelele lansate in 2013, au un sistem de navigare standard (in cel putin unul din modele), in crestere de la 33% din modele anului 2010, potrivit Edmunds.com.
 
4. Player-e DVD si Blu-Ray
 
Vanzarile si inchirierile de DVD player-e sunt la pamant, asa ca nu este o surpriza ca tot mai putini consumatori cumpara aceste gadgeturi. Vanzarile de DVD si Blu Ray player-e au totalizat 21,3 milioane in 2012, in scadere cu 20,1% fata de anul precedent si cu 24,8% fata de 2010, potrivit companiei de cercetare SNL Kagan.
 
In schimb, expertii spun, consumatorii se axeaza tot mai mult pe vizualizarea filmelor online pe baza unui abonament infim. Gamer-ii isi folosesc consolele, precum Xbox One si PS4 pentru a vedea DVD-uri.
 
5. Camere de hotel
 
Cu cat mai multi calatori isi rezerva vacante, cererea pentru hoteluri creste si ratele camerelor, la fel. Rata zilnica in hotelurile SUA este undeva la 110,59 de dolari, in ultimul an, in crestere cu 4,1% fata de 2012 si cu 12,6% mai mult fata de 2010, potrivit PwC. Pentru 2014, se asteapta ca media pretului pe camera sa creasca undeva la 115,68 de dolari.
 
Dar exista si o alternativa mai ieftina: calatorii pot rezerva apartamente sau case la destinatiile lor la preturi mult mai mici si cu spatiu mai mult pentru desfasurare. Servicii precum Airbnb sau Vacation Rental by Owner permit clientilor sa isi aleaga o casa in care sa stea. Unii proprietari ofera, in pretul de inchiriere, si transportul de la aeroport si lasarea la plecare.


 
Acest serviciu este si mai avantajos cand se calatoreste in grupuri mari pentru ca se poate inchiria o casa mare cu mai multe dormitoare. De asemenea, este ideal pentru familii cu copii mici care au nevoie de intimitate si care vor sa gateasca in loc sa fie nevoite sa manace in oras. Partea proasta este ca astfel de servicii ofera o securitate mai mica decat cea a hotelurilor.  
 
6. Contracte pe 2 ani
 
Clientii care semneaza contracte pe doi ani au parte, acum, de mai multe dezavantaje decat de avantaje, cand vine vorba de telefonia mobila. Nu ai absolut nici o sansa sa iti schimbi telefonul in aceasta perioada, fara sa fii taxat. In plus, foarte multi consumatori ajung sa plateasca mai mult decat abonamentul lunar pentru care au semnat in magazine.


 
Utilizatorii de telefonie mobila au mai multe alternative. Acestia pot opta pentru providerii “fara contract” care vand telefoanele la pret intreg, dar platile lunare sunt mult mai mici. Acestea sunt valabile prin MetroPCS dar si prin provideri precum Best Buy si Wal-Mart. Multi dintre operatorii de telefonie mobila ofera si aceste optiuni.
 
7. Sisteme desktop si laptop-uri
 
Exista prea putine motive sa cumperi un desktop sau computer. Tabletele au cam aceleasi caracteristici – muzica, photo sharing, navigare pe net – lucrurile pentru care utilizatorii folosesc cel mai mult calculatorul si pentru care au fost create. Tabletele sunt si mult mai ieftine. Spre exemplu, iMac are un pret de pornire de 1,299 de dolari iar laptopurile MacBook pornesc de la 999 de dolari in timp ce iPad-urile, de la 299 dolari.


 
Desigur, renuntarea la PC nu este valabila pentru oricine. Trader-ii si graphic designer-ii, spre exemplu, care au nevoie de ecrane foarte mari nu se vor putea desparti asa de usor de PC-uri.
 
Statisticile arata ca PC-urile incep sa-si piarda din fani. Livrarile la nivel mondial au scazut cu 4 procente in 2012, fata de anul anterior, pana la cel mai mic nivel din 2009 incoace, potrivit celor mai recente date urnizate de IDC.
 
8. Mai mult spatiu, la clasa economy
 
In ultimii ani, a devenit o practica foarte comuna pentru companiile aeriene, aici fiind incluse si American Airlines si Delta Air Lines, sa taxeze extra unii pasageri – cu pana la 180 de dolari – pentru locuri mai spatioase (a se citi “cu circa 15 cm mai mult spatiu pentru picioare”). Aceste locuri sunt de obicei in spatiul destinat iesirilor de urgenta sau in primul rand de la clasa economica.  
 
Dar pentru o plata similara de 100 pana la 200 de dolari, calatorii isi pot face un upgrade la clasa business unde locurile sunt mult mai confortabile, iar serviciile de acolo sunt de un calibru mai mare.
 
Aceste upgradari sunt rezervate pentru clientii fideli ai companiilor aeriene, dar multi le ofera pasagerilor care sunt dispusi sa plateasca putin mai mult cand fac check in-ul in avion.
 
9. Carti de credit cu puncte sau alte beneficii
 
Dezvoltatorii de carduri (bancile, in general) au crescut numarul ofertelor in ultimii ani, dar consumatorii ar trebui sa evite aceste programe care au promotii comune precum “punctele adunate” sau mile.
 
Multe banci isi devalorizeaza recompensele pentru clienti cerandu-le acestora sa cheltuiasca tot mai mult pentru a primi acele “recompense” pe care inainte le ofereau pentru cateva puncte. Mai mult, o parte din aceste carduri vin cu taxe anuale care ajung sa fie intre 30 si 75 de dolari.


 
In loc de acestea, luati in considerare un card de credit cu program de “cash-back”, o recompensa care este mult mai avantajoasa. Clientii pot primii intre 1 si 5% din banii pe care-i cheltuie de pe card.  
 
10. Camere digitale
 
Dimensiunile lor tot mai mici si look-urile “interesante” au facut din camerele digitale “point and shoot” gadgeturi foarte apreciate. Acum aceasta cerere a apus.
 
Aproximativ 11,5 milioane au fost vandute, anul trecut, in SUA, cu 44% mai putin decat in 2012, potrivit Asociatiei Consumatorilor de Electronice, care reprezinta companiile de tehnologie. Se asteapta ca vanzarile sa scada undeva sub 8 milioane, in acest an.


 
Camerele de acest gen sufera de o criza de identitate. Clientii care vor fotografii cu o calitate ridicata pot opta pentru DSLR-uri. Altii prefera sa aiba un singur gadget, smartphone-ul.
 
Camerele de mici dimensiuni au, acum, o noua concurenta oferita si de dispozitivele gen GoPro, ce se axeaza mai mult pe oamenii care vor sa captureze actiunea. Sunt camere care se ataseaza pe corp, in timp ce faci scuba diving sau rafting, spre exemplu.  
 

 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x