ANALIZA: In ce mod pot jocurile sa te ajute sa castigi mai multi bani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: In ce mod pot jocurile sa te ajute sa castigi mai multi bani ANALIZA: In ce mod pot jocurile sa te ajute sa castigi mai multi bani
de Manager.ro la 06 Nov. 2013
Urmareste-ne pe Google News
jocuri de societatepoker black-jackafaceri jocurijocuri video

Psihologii si neurologii stiu de mult timp ca jocurile sunt departe de a fi doar modalitati de a pierde timpul. Jocurile pot redefini creierul uman si pot ajuta la dezvolta unei intregi serii de functii emotionale si cognitive. Cum afacerile sunt un excelent exemplu de activitate care se bazeaza pe o paleta larga de abilitati mentale si emotionale, merita analizat modul in care pot fi dezvoltate aceste capacitati. Administrarea unei afaceri sau investitiile pe bursa sunt mai mult decat doar memorarea unor date financiare, a unor "smecherii" de evitare a taxelor sau a diverselor strategii investitionale.

Un om de afaceri are nevoie de o serie intreaga de atribute mentale si abilitati care ar putea fi dezvoltate cu ajutorul jocurilor. Investitorii ar trebui sa acumuleze cat mai multe informatii despre teoria probabilitatilor, asumarea riscurilor, gandirea strategica si administrarea afacerii. Toate aceste abilitati pot fi dezvoltate cu ajutorul jocurilor, potrivit unei analize Investopedia.com.

Jocuri de societate (board games)

Multe astfel de jocuri au si o componenta de noroc prin utilizarea zarurilor, dar unele cer un efort de gandire considerabil din partea jucatorilor. Sahul si "Go" sunt foarte respectate si au efecte dovedite in timp in ceea ce priveste dezvoltarea gandirii strategice. Ambele activitati te invata sa ai rabdare si sa-ti planifici cu atentie miscarile. Un jucator bun trebuie sa gandeasca cu cateva miscari inainte pentru a fi cu un pas in fara adversarilor. Mai mult de atat, esti obligat sa te adaptezi atunci cand primesti noi informatii. Trebuie sa ai o atitudine prudenta, dar sa stii sa faci anumite sacrificii pentru a castiga jocul.


Sahul este un exemplu excelent in acest sens: se stie ca este aproape imposibil sa castigi un joc fara sa sacrifici cateva piese. Ambele jocuri te invata sa gandesti rapid si sub presiune. Alte jocuri demne de luat in seama, desi poate nu au o reputatie la fel de mare, sunt Monopoly, Risk si Axis & Allies. Monopoly te invata sa-ti administrezi bine resursele si sa nu-ti irosesti cash-ul la prima tura efectuata. De asemenea, poti invata multe despre teoria probabilitatilor si cum sa ai rabdare. Nu poti cumpara, sa zicem, un intreg cartier la o singura trecere, de aceea ai nevoie de mai multe ture.

Totusi, trebuie sa te adaptezi schimbarilor pietei daca altcineva cumpara o strada sau un oras din grupul vizat de tine. Risk si Axis & Allies obliga jucatorul sa-si administreze foarte bine resursele si sa gandeasca tactic si strategic. Trebuie sa stii cum sa ataci si sa-ti asumi riscurile in mod calculat. Cateva greseli in acest sens, mai ales in fata unui jucator prudent, vor duce la o infrangere rapida. La fel se intampla cu un antreprenor care are resurse limitate intr-un mediu competitional dur. La fel ca in viata reala, un jucator care se extinde prea mult, fara sa aiba o strategie sustenabila pe termen lung, va pierde repede proprietatile dobandite. Acest tip de jocuri ajuta la intelegerea teoriei probabilitatilor si la dezvoltarea capacitatii de a te descurca cu resurse limitate. Memoria si concentrarea avanseaza si ele, dar si abilitatea de a alege strategia care ti se potriveste cel mai bine in contextul respectiv. Este de notat faptul ca jucatorii foarte buni de sah si Go pot invinge un computer la aceste activitati.

Jocurile de rol (role-playing games)

Daca sahul se bucura de un nivel inalt de prestigiu, nu acelasi lucru se poate spune despre jocurile de rol (RPG). Acestea pot cere insa din partea jucatorului o mare capacitate de a gandi strategic si de a elabora tactici complexe, dar te invata si ca norocul poate avea un rol important. Esti obligat sa inveti repede si sa reactionezi rapid la evenimente cu efect negativ si care sunt putin probabile. Trebuie sa inveti sa faci diferenta intre strategii cu un grad scazut de risc, dar si cu un castig potential scazut, si strategii riscante care au insa castiguri potentiale mari. Totodata, antreprenorii invata ca intotdeauna poate aparea un eveniment negativ, neasteptat, o "lebada neagra", si trebuie sa stie sa reactioneze in aceste situatii limita. In plus, inveti sa fac diferenta intre pistele false si cele adevarate. In plus, ai o posibilitate aproape nelimitata de actiune si gandire, iar multe actiuni se dovedesc a fi pierdere de timp.

Aici putem face o paralela cu Wall-Street, de exemplu, plin de informatii fara importanta sau false, unde investitorul trebuie sa stie sa separe adevarul de minciuna si afacerile pierzatoare de cele castigatoare. RPG-urile obliga o persoana sa dezvolte un sistem de gandire eficient si o strategie care sa functioneze intr-un mediu incert. Nu exista un singur drum corect, nu exista o singura solutie buna. Acest jocuri nu "se castiga" si nu "se pierd". Exista doar un sir de activitati, de decizii si de evenimente care aduc recompense sau pedepse unui jucator. La fel si in mediul de afaceri, exista un numar aproape nelimitat de actiuni, de decizii care pot fi luate, de sectoare economice care ofera fiecare dintre ele avantaje si dezvantaje. Antreprenorii trebuie sa stie sa se descurce intr-un mediu extrem de complex si sa-si faca fiecare propria strategie, adaptata nivelului lor de pregatire si gradului de risc la care vor sa se expuna.

Jocurile de carti

Si acest gen de activitate se bucura de un anume respect. Poker si black-jack sunt extrem de populare, dar si altele precum "Magic: The Gathering (MtG)" pot ajuta jucatorii sa-si dezvolte anumite abilitati. Teoretic, toate jocurile de carti te invata sa intelegi teoria probabilitatilor si iti dezvolta capacitatea de a alege dintre diversele scenarii. Jocurile de carti te forteaza sa te descurci intr-un mediu extrem de instabil, in care te confrunti cu multe semne de intrebare inainte de a lua o decizie. In plus, inveti ca poti pierde avand carti foarte bune sau poti castiga avand carti proaste. Astfel, un investitor poate pierde chiar daca a facut totul foarte bine din cauza unui eveniment neasteptat. In plus, altii pot face multi bani desi au facut multe greseli sau au elaborat strategii de afaceri dupa ureche.

Jucatorul invata sa gandeasca si sa actioneze intr-un mediu extrem de volatil, in care nimic nu este ceea ce pare. Aceste nu stie exact decat ce carti are in mana. Cand este vorba de evaluat o investitie potentiala, un om de afaceri se confrunta cu multe necunoscute. Nu va sti niciodata sigur daca-si va recupera banii sau cand, sau ce probleme pot aparea pe parcurs. Totodata, jucatorul de carti invata sa urmeze cu strictete anumite reguli, in ciuda schimbarilor care pot aparea. Exista multe variante de actiune, dar jucatorii trebuie sa urmeze un set strict de reguli cel putin in legatura cu anumite carti care le pot pica in mana. In afaceri, este greu sa reusesti daca nu esti constant in activitatea de analiza, de evaluare si de cumparare/vanzare de active. Desi anumite reglaje fine pot aparea, nu poti face des, peste noapte, schimbari radicale. Jocul de carti ajuta antreprenorul sa invete cum sa-si dramuiasca resursele. Trebuie sa stie cand si cum sa se retraga sau sa fie mai agresiv pe piata, in functie atat de resursele sale cat si de conditiile pietei.

Jocurile video

Acest gen de activitate nu se bucura de respectul jocurilor de societate, dar pot avea o contributie importanta in dezvoltarea anumitor capacitati. Jocurile video, in special cele MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game), te pot invata cum sa reactionezi in fata unor adversari agresivi si puternici, care te pot ataca fara niciun motiv. Un anteprenor se poate confrunta deseori cu persoane sociopate, irationale, care vor dori probabil sa-i faca rau fara un motiv clar. Jocurile video te invata sa procesezi cantitati mari de informatii intr-un timp foarte scurt. Chiar daca sunteti un antreprenor care elaboreaza strategii pe termen lung, oricand va puteti confrunta cu situatii extreme in care trebuie sa luati decizii rapide. De exemplu, un anunt neasteptat aparut in presa internationala referitor la un grav atentat terorist, prabusirea unei mari banci sau o furtuna catastrofala ar putea schimba radical datele problemei. In plus, jocurile video te invata sa vezi informatii sau detalii ascunse sau care pentru altcineva par lipsite de importanta.

Designerii de jocuri insereaza in mod frecvent informatii importante care sunt gasite cu greu, intrari secrete sau camere ascunse. Jucatorii atenti la detalii le vor gasi in timp util, iar ceilalti vor pierde mult timp. La fel si in afaceri: cei atenti la detalii vor stii sa ia decizii importante in timp util, in timp ce altii vor pierde mult timp (si bani). Alte jocuri pot oferi lectii pretioase despre cum sa te descurci cu resurse limitate. Resident Evil, de exemplu, te invata sa te descurci cu munitie putina in fata hoardelor de inamici. Astfel, vei descoperi ca este mult mai eficient sa inveti sa eviti confruntarile inutile, in care irosesti timp si energie, si sa te concentrezi pe cele importante, decisive.

Afacerile sunt o treaba serioasa, dar jocurile te pot invata multe. Chiar si daca va jucati pentru a va relaxa sau pentru amuzament, va pot induce o stare de bine, cu ajutorul careia sa priviti mai detasat anumite probleme care inainte va stresau mai mult decat era cazul. Chiar daca jocurile nu aduc rezultate garantate si cuantificabile in mod clar, practicarea lor va ajuta sa vedeti afacerile altfel si sa observati solutii acolo unde altii vad doar probleme.

Foto: GTA 4. Sursa: Rockstar Games.

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x