Analiza: Stiinta din spatele "... si au trait fericiti pana la adanci batraneti"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analiza: Stiinta din spatele ... si au trait fericiti pana la adanci batraneti Analiza: Stiinta din spatele "... si au trait fericiti pana la adanci batraneti"
de Manager.ro la 05 Feb. 2014
Urmareste-ne pe Google News
stiintadragosteiubirerelatii de cuplucercetariinvestitierelatiestudiifactorbig fivethe science of happily ever after: what really matters in the quest for enduring lovety tashiroindicatorpersonalitatecenter for addictionspersonality and emotions researchcasatoriedivorttriunghiu bermudelor

Povestile exista si vor exista intotdeauna. Poate si din motivul ca realitatea pe care ne-o dorim o poveste frumoasa nu se poate materializa. Poate. Gandurile, un program mental pentru a tapeta mai bine catifeaua sufletului, raman ascunse adanc, privind doar uimite, uneori, cand li se mai da cate o veste. Spre exemplu...

 
Lista cu atributele pe care partenerul tau perfect ar trebui sa le indeplineasca este deja un plan bine intocmit si, desigur, imaginatia ta ar fi putut cladi pana acum ori barbatul frumos, inalt, cu sase cifre in contul de la banca, ori sensibilitatea dulce a unei femei cu suflet, dar si cu gene intoarse si un trup armonios. 
 
Viata iti demonstreaza apoi ori ca lista ta e prea lunga si nu se angajeaza sa ti-o respecte in vreun fel... Ori ca ai depasit numarul 3... Un punct critic, cu o istorie proprie si cifra maxima admisibila pentru nazuintele tale. Oricum, echilibrul unei liste bine intocmite depinde de ea. Cam asta incearca sa spuna si expertul in relatii Ty Tashiro, cand atribuie lui "3" proprietati magice.
 
Intentiile specialistului Tashiro, profesor la Center for Addictions, Personality and Emotions Research, din cadrul Universitatii Maryland, sunt dintre cele mai bune, desi abordarea sa nu este foarte romantica, ci mai mult stiintifica.
 
Astfel, cu cat lista devine mai lunga, cu atat se reduc sansele de a afla persoana potrivita. Tratarea acestei probleme capata un caracter ilogic.
Spre exemplu, intr-o camera in care sunt 100 de persoane si mergi pe principiul mediocritatii, respectand 3 criterii selective, atunci din punct de vedere statistic, doar 13 din persoanele prezente coincid. Daca vrei sa fii si mai specific si cresti pretentiile, marind chiar doza de exigenta, sansele devin din ce in ce mai mici, devenind imposibil de gasit o asemenea persoana.
 
Este ca si cum doresti totul, dar in final nu te alegi cu nimic. Tu visezi la un ospat pe cinste, in timp ce defilarea unei tavi goale prin fata ta te face sa vezi contrariul. "The Science of Happily Ever After: What Really Matters in the Quest for Enduring Love", cartea recent publicata a lui Tashiro, explica mecanismul gresit care sta la baza alegerilor noastre, ghidandu-ne spre regandirea punctelor de vedere atunci cand intocmim acea lista. Cantarind din nou si alegand doar ceea ce conteaza cu adevarat.
 
Viziunea noastra romantica - 88 % din oameni cred in suflete pereche – contribuie la faptul ca, desi 90% din oameni se casatoresc la un moment dat in viata, doar 3 din 10 gasesc dragostea de durata. Si din nou, intervine statistica nemiloasa, care ne prezinta o rata de 50% pentru casnicii nefericite si divorturi.
 
Indemnul specialistului este limpede si ne ghideaza spre miraculosul "3". Pentru a gasi un partener pe termen lung, nu e bine sa arunci cu dorintele in stanga si in dreapta. Limitarea la 3 dorinte pare sa fie ideala in acest sens.
 
Ce ar trebui sa pastrezi pe lista si ce sa arunci? De fapt, ce conteaza si ce nu?
 
1. Aspectul fizic este un ingredient la care ar trebui sa renunti, daca poti. Se pare ca nu tine de cald pe termen lung, conform cercetarilor profesorului Tashiro. El nu este o garantie pentru o casnicie mai fericita si nici un indicu al satisfactiei sexuale. 
Studiul a inclus 82 de persoane recent casatorite. Rezultatele au confirmat cele spuse mai sus. Ba mai mult, au scos in evidenta faptul ca barbatii cei mai atragatori erau si cei mai nemultumiti de casniciile lor.
 
2. Dincolo de un anumit nivel, nici banii nu asigura echilibrul fericirii in casnicie. Nu exista asocieri semnificative intre mai multa bogatie si un grad mai mare al bunastarii psihologice. Iar prea mult conduce la "presiune si izolare sociala".
Atunci, un mod intelept este sa alegi persoana cu care sa intemeiezi o gospodarie in care sa fie satisfacute nevoile de baza, cu o probabilitate redusa de a suferi de dificultati economice.

Care sunt cel mai buni indicatori de personalitate pentru a sustine o relatie de dragoste pe termen lung?

La scor detasat: factorul "agreabil". O trasatura din ansamblul celor 5 aspecte esentiale ale personalitatii, "Big Five" (celelalte sunt: caracteristica de a fi extravertit, constiincios, deschis spre nou sau instabil emotional). Ceea ce inseamna o persoana politicoasa, flexibila, de incredere, vesela, blajina, cooperanta, toleranta, iertatoare. Poate nu e atat de sexy, sustine specialistul, dar este cu certitudine un partener de cursa lunga.
 
La acest rezultat au condus investigatiile pe 168 de cupluri. Persoanele din aceasta categorie isi pastreaza vie dorinta sexuala in cursul relatiei. Iar calitatea de "a fi agreabil" este mentinuta constant pe toata durata vietii, dupa cum arata studiile pe termen lung. Comparativ cu averea si infatisarea, care in timp se pot "altera”.

Care este indicatorul de personalitate ce conduce spre esecul unei relatii?

Factorul de instabilitate emotionala. Socotit cel mai periculos pentru stabilitatea relatiilor. O persoana nevrotica, inclinata spre depresie, anxietate, nesiguranta, cu un comportament suparacios si plin de toane poate destabiliza foarte usor relatia de cuplu. Cele mai multe separari, divorturi, care au avut ca tema aceasta variabila, sunt tot raspunsuri ale investigatiilor.

Celelalte trasaturi din din gama "Big Five" sunt la fel de importante in evolutia unei relatii pe termen lung, iar proportiile in care acestea se asociaza sunt foarte importante. Astfel, calitatea de a fi deschis nu face casa buna cu un nivel slab al constiinciozitatii. O astfel de persoana isi va insela cu siguranta partenerul.
 
Se zice ca dragostea e oarba. Chiar si fara procente care ofera detalii exacte. Intelepciunea populara ofera exemple pe care cifrele nu fac decat sa le confirme. Faptul ca perceptiile sunt falsificate de acea stare impiedica subiectii "molipsiti" sa judece obiectiv. Fenomenul a fost numit in termeni stiintifici “positive illusory bias”, adica un subiectivism pozitiv iluzoriu. Defectele persoanei iubite intra undeva in zona Triunghiului Bermudelor. Astfel ca nici vorba sa mai poata fi gasite. 
Acest gen de orbire asociat cu dragostea a fost investigat la Universitatea Washington. Conducatorul studiului, Jon Gottman, a reusit sa demonstreze efectele acestei "maladii"  in "Love Lab”, o incapere cu un nume sugestiv pentru cercetarea initiata. Dupa 15 minute, pe baza comportamentului subiectilor, specialistii au putut face predictii destul de exacte (90%) privind stabilitatea relatiei acestora in urmatorii 10 ani. Chiar si studentii neantrenati au putut face asta, cu o precizie de 81%.

Care sunt concluziile?

Combinatia bine dozata de sentimente. Intensitatea factorului „imi place” se reduce cu 3% in fiecare an, comparativ cu cea a factorului dorinta, care scade si mai repede: 8% pe an. E mai buna deci o investitie emotionala.

Procesul acesta de aflare a partenerului potrivit este in mare parte un proces irational, pentru ca dragostea si statistica sunt un amestec precum "apa si uleiul", insa cercetarile profesorului Tashiro spera sa faca aceasta combinatie mai "savuroasa" sau macar acceptabila pentru aceia care cauta iubirea pe termen lung. Un mister ce nu poate fi lasat in voia sortii. Poate nu un basm colorat frumos, dar nici o tragedie cu tenta romantica. Insa, cu certitudine, ceva real si de durata, in misiunea de cautare a adevarului in dragoste.
 
Pentru stabilirea obiectivului, trebuie sa-ti fie foarte limpede ce urmaresti. O casatorie? Sau o aventura pasionala? Stabilitatea in relatie? Sau doar o "afacere” fierbinte? Apoi, odata fixat acest lucru, bifeaza trasaturile pe care doresti sa le aiba partenerul. Insa fara a uita de proprietatile lui "3”.

Recomandarile lui Tashiro conduc si spre o maxima atentie la aspectele negative ale partenerului care nu se lasa schimbate. Asa ca a alege cu grija devine nu numai un indemn rational, dar si unul de suflet. Cine-si doreste surpriza neplacuta ca bijuteria pe care o credea aur curat sa fie doar o tinichea fara valoare?! (sursa: http://nypost.com)
 

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x