ANALIZA: Tot mai multi tineri europeni viseaza sa lucreze in Australia

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Tot mai multi tineri europeni viseaza sa lucreze in Australia ANALIZA: Tot mai multi tineri europeni viseaza sa lucreze in Australia
de Manager.ro la 12 Nov. 2013
Urmareste-ne pe Google News
australiaimigrantiirlandaromaniaangajaticalificari

Australia a devenit un paradis pentru tinerii dezamagiti de Europa, care vor sa "evadeze" din capcana somajului. Tot mai multi vin din Irlanda, intr-un ritm nemaintalnit din anii '80 si pana in prezent, deoarece Australia pare o economie "blindata", izolata de stagnarea economica globala, datorita industriei miniere fabuloase si a unei oferte de nerefuzat: un nou inceput, pentru cei care vor sa lucreze.

Exista insa ingrijorari cu privire la strainii care vin din Irlanda, tineri de 20 de ani, care ar putea "subtiliza" joburile australienilor.
 
"Daca analizam zona de varsta 15-19 ani, somajul este de 14,5%. Ne situam bine, fata de alte tari, dar inca nu absorbim si nu oferim oportunitati pentru tinerii nostri australieni si pot spune ca guvernul a esuat in incercarea sa de a oferi un echilibru", a declarat Tony Sheldon, din cadrul Sindicatului Australian al Angajatilor din Transporturi.
 
"Asta inseamna ca forta de munca internationala a fost adusa ca o alternativa si va fi exploatata, va avea mai putine drepturi; o forma prea ieftina de munca este echivalenta cu expoatarea", a mai spus Sheldon. Oficialul se teme ca nu cumva angajatii tineri straini sa ajunga pe mainile unor sefi abuzivi. 

Intr-o seara frumoasa, la Bondi Beach, Aoife Fahey se relaxeaza cu prietenii, dupa programul de munca. 
 
Problemele financiare cronice ale Irlandei par de domeniul trecutului, odata ce urmaresti apusul in Sydney; totusi, cladirea unei noi vieti nu este lucru usor.
 
"Este greu. Nu este ceva de genul "vino in Australia, aici sunt mii de joburi; e simplu". Barbatii isi gasesc mai usor joburi, femeile, mai greu", spune Aoife, din Castlebar (County Mayo), care a ajuns in Australia in urma cu sase luni si lucreaza intr-un pub irlandez.
 
Prietena ei, Michaela Kelly, din Drogheda, castiga de doua ori mai mult in Sydney, unde lucreaza la birou, decat in Irlanda. Michaela are o diploma in afaceri, ca multi alti "turisti", care isi cauta un viitor in Australia.
 
"Muncitorii irlandezi vin aici si muncesc non stop, in timp ce australienii sunt lenesi, lasa totul de azi pe maine. Nu am nicio remuscare, nu iau jobul nimanui", spune Kelly.
 
Lungul drum spre obtinerea cetateniei
 
Cei mai multi irlandezi vin aici cu un permis de munca de un an, care poate fi extins, odata cu viza de munca, drum ce ar putea duce la obtinerea dreptului de resedinta si chiar dobandirea cetateniei, chiar daca procesul dureaza ani de zile.
 
Austrlia datoreaza multe imigrantilor; din pacate, lipsa pregatirii i-ar putea exclude pe tinerii australieni din cursa pentru obtinerea unui job, mai ales daca se confrunta cu straini bine pregatiti pentru muncile "de jos", care nu necesita o calificare.
 
"Trebuie sa stim incotro merg imigrantii si unde duce aceasta competitie", spune Anna Boucher, din cadrul University of Sydney.
 
"Momentan, nu avem o problema, dar pe viitor... De exemplu, Teritoriul de Nord, unde somajul indigen atinge cote ridicate, a devenit o potentiala regiune pentru imigranti".
 
Australia are multi tineri someri. Intre timp, natiunea continua sa invite tot mai multi straini pe plaiurile sale, care sa lucreze cu spor. Rata ridicata a somajului in randul tinerilor este cea mai mare problema cu care se confrunta societatile lumii, condamnand o intreaga generatie la un trai cu venituri reduse.
 
"Va uitati la seriale precum Neighbours si Home and Away si credeti ca totul este perfect peste hotare", spune Denise Murtagh, care a venit in Sydney de la Dublin, alaturi de cea mai buna prietena a sa, in urma cu numai o saptamana. "Traiesti insa la limita. Te muti dintr-un loc in altul, la cateva zile, Nu stim ce vom face maine", adauga Sinead Keane, care detine o diploma in stiinte economice si managementul sportiv.
 
"Exista mii de oameni in aceeasi barca, care isi cauta de munca si singura ta solutie sta tot in cei care te pot ajuta", spune Sinead. 
 
Guvernul irlandez este increzator in "intoarcerea fiilor risipitori", atunci cand criza se va incheia. Pentru moment, exodul tinerilor europeni spre Australia continua, intr-un ritm accelerat. 
 
Ce trebuie sa stie romanii care vor sa lucreze in AUSTRALIA
 
Tipurile de Vize Australia pentru Romani 
 
Vize Australia Pentru Persoanele Calificate
 
Programul de emigrare pe baza calificarii se adreseaza persoanelor care isi doresc sa munceasca in Australia, iar ocupatia persoanei vizate trebuie sa se regaseasca pe lista ocupatiilor calificate.  Exista mai multe tipuri de vize de lucru australiene pentru persoanele calificate:
 
Viza Australia pentru Romani Calificati independenti
 
Aplicantii trebuie sa detina o ocupatie recunoscuta in Australia si sa aiba sub 45 de ani.
 
Viza pentru Romanii Calificati cu Legaturi in Australia
 
Romanii care aplica pentru aceasta viza trebuie sa aiba membri apropiati de familie in Australia, care vor putea sa ii sponsorizeze. Evaluarea se va face pe baza nivelului de engleza cunoscut, a varstei, a calificarilor si a altor abilitati.
 
Viza pentru Romanii talentati
 
Pentru aceasta viza aplicantii vor trebui sa aiba un anumit talent deosebit, indeosebi in arta si sport.
 
Viza pentru Cei Nominalizati de catre Angajator
 
Atunci cand angajatorul australian doreste, poate sa nominalizeze o persoana pentru primi viza de Australia. Chiar si aici vor fi analizate varsta, nivelul de engleza si calificarile dobandite.
 
Planul de Emigrare Regional Sponsorizat
 
In cadrul acestui program de emigrare angajatorul trebuie sa se afle intr-o zona cu o crestere demografica scazuta (Skilled Regional Sponsered Australia Visa), iar aplicantul vizat sa ajute la dezvoltarea acelei comunitati. De fapt, majoritatea tipurilor de vize Australia pentru romani vizeaza ca aplicantii sa participe la imbunatatirea traiului in zona in care vor emigra.
 
Viza turist Australia
 
Dintre toate tipurile de vize Australia pentru romani, aceasta este probabil cea mai cunoscuta. Viza de turist iti ofera sa iti vizitezi rudele din Australia, sa participi la o conferinta, un seminar sau la o intalnire de afaceri, sau, dupa cum ii spune numele, sa mergi in vacanta in Australia pe o perioada de trei luni si poate fi prelungita pana la sase luni. Totusi, aceasta viza nu iti permite sa muncesti in tot acest timp.
 
Viza De Munca in Australia
 
Pentru romani este valabila viza temporara de rezidenta cu drept de munca in Australia. Este valabila pentru patru ani, insa este necesar a avea sponsorizarea unui angajator australian mai intai. 
 
Vize Australia Pentru Familii
 
Romanii ale caror familie este deja in Australia pot aplica pentru aceasta viza. Pentru acest tip de viza nu va fi testat nivelul de limba engleza, cum este testat pentru celelalte tipuri de viza de Australia, insa vor exista cerinte in ceea ce priveste sanatatea si cazierul.
 
Categoriile in care se incadreaza cei ce aplica pentru o astfel de viza sunt:
 
Parinte
 
Din pacate, aplicatiilor pentru parinti nu le este acordata prioritate din 2000, existand doar 500 de locuri disponibile pentru acest tip de viza in Australia.
 
Partener
 
Sot/sotie sau partener stabil (de lunga durata)
 
Viitor sot sau sotie -persoanele care intentioneaza sa se casatoreasca in perioada urmatoare primirii vizei
Persoane interdependente- persoanele care au acelasi sex, sunt intr-o relatie de lunga durata si traiesc asadar interdependent
 
Copil
Copilul adoptat
Ruda orfana
Copilul dependent financiar
 
Vize Australia Pentru Studenti
 
Conform indicelui de prosperitate din anul 2011, educatia in Aussie Land se afla pe primul loc intre cele 110 tari analizate. Nu e de mirare de ce exista multi doritori de studii in Australia. Asadar, pentru romanii care isi doresc o oferta educationala serioasa si o diploma internationala, aceasta trebuie sa fie viza pentru care sa aplice.
 
Vize Australia Pentru Oamenii de Afaceri
 
Aceasta viza se incadreaza in categoria vizelor pentru personal calificat, dar exista niste diferentieri intre cele doua. Exista doua tipuri de vize pentru care oamenii de afaceri pot aplica. Astfel, la inceput poate fi accesata o viza provizorie pentru patru ani, urmand ca apoi oamenii de afaceri sa poata primi viza permanenta/de rezidenta.
 
Viza de Pensionar in Australia
 
Pentru acele persoane care au cel putin 55 de ani, se pot intretine singuri financiar si nu exista persoane care sa depinda financiar de ele, exista acest tip de viza temporara care iti permite sa vizitezi si sa parasesti Australia de cate ori ai nevoie timp de patru ani. In plus, persoanele care beneficiaza de aceasta viza pot lucra pana la 20 de ore pe saptamana si pot fi insotite de partenerul de viata, indiferent de varsta acestuia. (sursa: australia-immigration.ro)
 
Vasile Teodorescu, printre primii romani stabiliti in Australia
 
Guvernul australian ofera o imagine succinta asupra romanilor prezenti in Australia, intr-un raport realizat de DIC (Department of Immigration and Citizenship). 

Background istoric
 
Printre primii romani care s-au stabilit in Australia s-a numarat si Vasile Teodorescu, fiul unui preot ortodox. El si-a schimbat numele in Theodore, dupa naturalizare (1886). Fiul sau, Edward Granville Theodore, a devenit Premierul Queensland-ului intre 1919 si 1925, apoi Trezorier si viceprim ministru in Guvernul Scullin, in anul 1929. 
 
Romanii nu au sosit in Australia in numar impresionant decat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand au profitat de programul DP (Displaced Persons). Recensamantul din 1947 inregistra doar 493 romani in Australia, in timp ce "numaratoarea" din 1954 a inregistrat 3.314 romani. In 1976, in Australia traiau 4.612 romani.
 
In urmatorii zece ani, romanii au tot emigrat in Australia, din cauza "regimului Ceausescu", dupa cum scriu autoritatile australiene si a politicii de cenzura. Ca urmare, in 1986, in Australia erau 8.114 cetateni romani, aflati in cautarea unui viitor mai bun, departe de comunism. In 2006, Australia inregistra 13.880 romani. 
 
Romanii prefera Victoria
 
Cel mai recent Recensamant australian din 2011 a inregistrat 14.051 romani in Australia, cu 1,2% mai multi decat in 2006. Cei mai multi traiesc in Victoria (5.357), urmata de New South Wales (3.531), Queensland (2.287) si Australia de Vest (1.573).
 
Varsta medie a romanilor din Australia in 2011 era de 46 de ani. 2,3% dintre romani aveau intre 0-14 ani, 6,4%, intre 15-24 de ani, 38,9%, intre 25-44 de ani, 34,6%, intre 45-64 de ani si 17,8%, peste 65 de ani.
 
In 2011, in Australia traiau 6.785 barbati romani (48,3%) si 7.265 femei (51,7%). Conform Recensamantului din 2011, 11.222 dintre cetatenii romani aveau nationalitate romana, 1.385 aveau radacini maghiare si 529, germane. 
 
20.998 dintre australieni aveau radacini romanesti in 2011. Principala limba vorbita de romanii din Australia era romana (8.986), urmata de engleza (2.839) si ungara (965). 
 
In 2011, venitul mediu saptamanal al romanilor care lucrau in Australia, in varsta de peste 15 ani, era de 587 dolari, fata de 538 dolari, media pentru alti imigranti si 597 dolari, media pentru australieni. Intreaga populatie australiana are un venit mediu saptamanal de 577 dolari. 
Cati romani lucreaza in Australia?
 
In randul romanilor din Australia care au varsta de cel putin 15 ani, procentul participarii la forta de munca este de 62,8%, iar rata somajului de 6,1%. In randul populatiei australiene, corespondentele sunt de 65%, respectiv 5,6%.
 
Dintre cei 7.915 romani angajati in Australia in 2011, circa 53,7% erau angajati intr-o functie calificata manageriala, profesionala sau comerciala. In randul australienilor, corespondenta este de 48,4%. 

Ultimele NOUTATI

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata
Companii

Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata

today27 Mar. 2024
Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024
Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!
Life Style

Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!

today27 Mar. 2024
7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte
Life Style

7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte

today27 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x