ANALIZA: Unde ar trebui sa ne mutam, ca sa beneficiem de cea mai ieftina benzina?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Unde ar trebui sa ne mutam, ca sa beneficiem de cea mai ieftina benzina? ANALIZA: Unde ar trebui sa ne mutam, ca sa beneficiem de cea mai ieftina benzina?
de Manager.ro la 01 Mar. 2012
Urmareste-ne pe Google News
analizabenzinapetrolpretarabia sauditaapa imbuteliata

In timp ce americanii si europenii sunt profund afectati de pretul benzinei la pompa, dar tot isi ambaleaza masinile prin orase, considerand bicicleta un moft "verde", cetatenii din alte tari ale lumii se bucura de "plinuri" ieftine, multumita reducerilor acordate de guvernele foarte bogate, atat in privinta petrolului, cat si a bugetelor. Din nefericire, de aceste avantaje beneficiaza tot cei avuti, in detrimentul saracilor. FMI estimeaza ca 65% din subventiile la carburanti acordate in Africa in 2010 au vizat 40% din cele mai prospere gospodarii. Doar 8% din subventiile globale de 410 miliarde dolari acordate la combustibili au ajuns la saracii lumii, potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie (2010).

10. Algeria - 1,20 dolari/galon (0,32 dolari/litru)

Algeria, membru OPEC, detine a treia cea mai mare rezerva de petrol din Africa, dupa Libia si Nigeria. In 2010, a fost al patrulea cel mai mare producator de petrol din Africa, dupa Nigeria, Angola si Libia. Industria sa de titei este in mare parte nationalizata si guvernul restrictioneaza importurile, privatizarea si alte investitii straine. 60% din PIB-ul Algeriei este generat de industria petrolifera.

Pentru a combate rata somajului din randul tinerilor, care este foarte ridicata, guvernul a decis in 2010 sa investeasca veniturile din exporturile de petrol si gaze in infiintarea de muzee, teatre si biblioteci. Spre deosebire de Arabia Saudita, Algeria nu va majora volumul exporturilor de petrol, pe fondul tensiunilor legate de ambitiile nucleare ale Iranului. "Avem un program in desfasurare si o sa-l mentinem in forma actuala", a declarat Youcef Yousfi, ministrul algerian al Energiei si Mineritului.


9. Oman - 1,20 dolari/galon (0,32 dolari/litru)

Oman detine cele mai mari rezerve de petrol din randul tarilor non-OPEC din Orientul Mijlociu: 5,5 miliarde barili! Productia a crescut cu 20%, incepand cu 2007; in 2010, a ajuns la 860.000 barili pe zi. Exporturile de petrol si gaze naturale au generat 47% din PIB-ul tarii in 2010 - cei mai importanti clienti au fost tarile asiatice. BP se gandeste chiar sa investeasca 15 miliarde dolari intr-un proiect de dezvoltare a resurselor de gaze naturale.

"Proiectul va aduce multi bani pentru Oman; trebuie doar sa aproximam un venit suficient de motivant pentru BP, care sa merite investitia", a declarat Jonathan Evans, managerul general al BP Oman. Oman incearca sa isi diversifice economia si guvernul investeste in sectoare precum agricultura si sanatatea. Sultanatul a transformat educatia intr-o prioritate, investind in sistemul de invatamant primar. De asemenea, Oman ofera burse pentru studii internationale.

8. Egipt - 1,14 dolari/galon (0,30 dolari/litru)

Egiptul este un producator major de petrol si detine cel mai important sector de rafinarie din Africa. Din cauza cererii interne prea mari, Egiptul importa unele produse petroliere. Productia a intrat pe o panta usor descendenta, ajungand la 736.000 barili pe zi in 2010. Gazele naturale vor deveni o sursa importanta de castig pentru Egipt, in viitorul apropiat; exploatarile in acest sens au fost extinse.

Catherine Hunter, analist al firmei britanice IHS Global Insight, a vorbit despre impactul Primaverii Arabe (care s-a soldat cu demiterea fortata a presedintelui Hosni Mubarak), asupra economiei egiptene: "Daca analizam declinul celorlalte sectoare, investitiile in petrol si gaze, precum si veniturile din Canalul Suez au ramas stalpii de temelie ai economiei, in timpul revoltelor". Apache Corporation, o firma americana care exploateaza petrol si gaze naturale, a anuntat ca va investi un miliard de dolari in Egipt, in urmatorii doi ani.

7. Qatar - 0,90 dolari/galon (0,24 dolari/litru)

Dincolo de faptul ca este cel mai mare exportator de gaz lichefiat din lume, Qatar este un membru OPEC si a fost al 16-lea cel mai mare exportator de petrol crud din lume in 2009. Consumul de petrol al cetatenilor din Qatar a crescut insa de trei ori, in ultimii zece ani, pe fondul cresterii economice (si a subventiilor acordate la benzina). Qatar are al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, estimat la 102.700 dolari (2011).

Rezervele de petrol al Qatarului se situeaza la 25,4 miliarde barili; veniturile din petrol si gaze naturale genereaza 50% din PIB. Qatar mizeaza insa si pe stiinta. In 2009, a fost inaugurat Qatar Science & Technology Park (QSTP), un complex urias, care gazduieste 80 de centre de cercetare si dezvoltare. Universitati celebre din SUA, precum Carnegie Mellon, A&M si Georgetown ofera cursuri academice in Qatar.

6. Kuweit - 0,84 dolari/galon (0,22 dolari/litru)

Kuweit se afla pe locul sase in topul celor mai importanti jucatori petrolieri din lume. Veniturile din exporturile de petrol insumeaza 50% din PIB-ul Kuweitului si 95% din veniturile statului. Kuweit Petroleum Corporation intentioneaza sa majoreze capacitatea productiei de petrol la 4 milioane de barili pe zi, pana in 2020.

Kuweitul consuma o mica parte din avutia sa petrolifera: Anul trecut, 87% din petrol kuweitian a fost exportat. Subventiile oferite de Kuwait, in privinta combustibililor fosili, se situeaza la cel mai mare nivel din lume, fiind de 2.800 dolari/locuitor, potrivit institutului Earth Policy. Emiratele Arabe Unite si Qatar se afla pe locurile doi si trei, cu subventii de 2.500 dolari/locuitor.

5. Bahrain - 0,78 dolari/galon (0,21 dolari/litru)

Bahrain nu dispune de cantitati uriase de petrol, fata de vecinii sai. A reusit insa sa devina un nod bancar pentru Golful Persic si si-a extins activitatile de retail si turism. A semnat un acord comercial cu SUA, in 2005 si, potrivit ONU, are cea mai dinamica economie din lume.

4. Turkmenistan - 0,72 dolari/galon (0,19 dolari/litru)

Realegerea in functie a presedintelui Gurbanguly Berdymukhammedov, pentru un nou mandat de cinci ani, a reprezentat un moment important in istoria recenta a Turkmenistanului. Proprietarii de masini din Turkmenistan vor beneficia in continuare de 120 litri de benzina gratuita pe luna, iar pretul de 0,19 dolari/litru este o "nimica toata" pentru multi dintre acestia. Guvernul a promis subventii importante, pana in 2030.

3. Libia - 0,54 dolari/galon (0,14 dolari/litru)

In timpul revoltelor sangeroase impotriva regimului Gaddafi, infrastructura petroliera a Libiei a fost grav afectata. Multe campuri de petrol au fost minate si cea mai mare rafinarie din tara, Ras Lanuf, a fost inchisa. In prezent, sub egida autoritatii guvernului provizoriu al Consiliului National de Tranzitie, Libia se afla intr-un proces de reorganizare a resurselor sale petroliere si a exporturilor.

Ministrul responsabil de industria petroliera din Libia, Omar Shakmak, a declarat ca administratia se asteapta ca tara sa ajunga la nivelul de productie dinaintea conflictului (1,6 milioane barili pe zi), in vara lui 2012. Actualmente, Libia poate produce 1,26 milioane barili pe zi. Cresterea productiei si stabilizarea politica a Libiei ar putea duce la un control global mai bun al preturilor petrolului.

2. Arabia Saudita - 0,48/galon (0,14/litru)

OPEC a anuntat recent ca rezervele de petrol ale Arabiei Saudite sunt intrecute doar de cele ale Venezuelei lui Chavez. Totusi, tarile latine sunt mai putin atractive pentru investitorii majori din industria petrolului, conditii in care Arabia Saudita ramane cel mai mare exportator mondial de petrol - si situatia nu se va schimba prea curand! In ciuda acestui succes, arabii au si probleme.

O telegrama trimisa din Riyadh, prezentata de site-ul Wikileaks, scrisa in 2008, arata ca oficialii sauditi se tem ca rezervele de petrol ar putea fi supraestimate cu 40%. Cat timp va mai putea Arabia Saudita sa exporte 9 milioane barili de petrol pe zi (in crestere de la 7,5 milioane barili - ianuarie 2012), pentru a impedica majorarea preturilor globale la petrol? Arabia Saudita ofera anual subventii la carburanti (benzina si motorina) in valoare de 13,3 miliarde dolari, a declarat Abdullah Al Shehri, seful ECRA ( Electricity and Cogeneration Regulatory Authority).

1. Venezuela, tara in care benzina este mai ieftina decat apa imbuteliata - 0,18 dolari/galon (0,05 dolari/litru)

In contextul alegerilor electorale care vor avea loc in octombrie 2012, presedintele Hugo Chavez stie ca o eventuala crestere a preturilor la benzina si motorina ar fi riscanta pentru viitorul sau politic. Mandatul sau este deja amenintat de propria sanatate. Candidatul opozitiei, energicul Henrique Capriles Radonski, ar putea profita de starea lui Chavez.

Ultima oara, guvernul a incercat sa mareasca preturile la benzina in 1989, dar s-a confruntat cu revolte masive, in urma carora au murit sute de oameni. Venezuelenii vor cumpara mult timp de acum inainte benzina la un pret mai mic decat cel al unei sticle de apa imbuteliata.

(via | aie, businessinsider.com)

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x