Analizele Manager.ro: Problema cainilor vagabonzi. Cum e in alte tari?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizele Manager.ro: Problema cainilor vagabonzi. Cum e in alte tari? Analizele Manager.ro: Problema cainilor vagabonzi. Cum e in alte tari?
de Manager.ro la 18 Mai. 2011 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
caini vagabonzicainiatacuri cainisterilizareeutanasiereprotectia animalelor

In iarna lui 2001, Iulia Romanova, o rusoaica in varsta de 22 de ani, a intrat in statia de metrou Mendeleyevskaya din Moscova, impreuna cu terrier-ul ei. Ajunsa pe peron, un caine vagabond care isi facea de mult timp veacul pe-acolo a inceput s-o latre. Tanara a scotocit in geanta, a scos un cutit de bucatarie si, sub ochii pasagerilor care asteptau trenul, a injunghiat de 6 ori animalul, omorandu-l. Iulia Romanova a fost arestata si obligata sa urmeze timp de 1 an un tratament psihiatric. Iar cainelui vagabond i s-a facut o statuie de bronz cu soclu, dezvelita in 2007 in cadrul unei ceremonii la care au participat diverse celebritati ale orasului.

S-a intamplat in Moscova, cel mai mare oras din Europa. Un oras cu 10,5 milioane de locuitori si cca 35.000 de caini vagabonzi. Un oras in care probabilitatea de a fi muscat de un caine este mai mare decat probabilitatea de a fi buzunarit. Astfel, in jur de 22.000 de moscoviti sunt atacati in fiecare an de caini si o treime din ei sufera rani care necesita spitalizare.

Pe vremea URSS, lucrurile se rezolvau altfel – cainii vagabonzi erau impuscati. Acum insa exista organizatii de protectie a animalelor ale caror presiuni au dus la abandonarea acestei practici si la implementarea programelor de sterilizare si de construire de adaposturi. Autoritatile moscovite au cheltuit anul trecut 1,5 miliarde de ruble (64 de milioane $) cu aceste programe, dar rezultatele inca nu se vad.

Unde e problema?


Problema e ca legea obliga autoritatile sa adune animalele, sa le sterilizeze si sa le duca inapoi la locul de unde au fost ridicate. Iar aceste masuri, pur si simplu, nu sunt eficiente. Primarul Moscovei, Vladimir Resin, ridica neputincios din umeri: “Cheltuim o gramada de bani si numarul cainilor de pe strazi e in crestere. As fi preferat sa folosim acesti bani pentru a construi gradinite si scoli.”

Rezultatul? 35.000 de caini umbla liberi prin oras, iar 500 dintre ei s-au aciuat in statiile metrou si chiar circula frecvent cu metroul. Unii ar putea considera situatia pitoreasca, daca n-ar interveni si niste consecinte nedorite: mizeria aferenta si atacurile asupra oamenilor.

Pe 3 aprilie, o femeie in varsta de 55 de ani a fost ciopartita de caini in Parcul Ismailovsky, cel mai mare parc al Moscovei. A murit la spital din cauza ranilor 8 zile mai tarziu. Si un alt caz care a facut valva in presa rusa a fost cel al Ekaterinei Kalashnikova, avocat, care era gravida in 5 luni atunci cand a fost muscata de un caine vagabond. Doctorii i-au spus ca trebuie sa aleaga intre a pastra copilul si a face vaccinul antirabic. “M-am simtit ca o criminala cand am ales vaccinul”, a spus Kalashnikova. “Dar, multumesc lui Dumnezeu, totul a fost bine pana la urma.”

Bulgaria
In Sofia exista in jur de 8.500 de caini vagabonzi. Legislatia curenta prevede adunarea lor de pe strazi, sterilizarea si eliberarea lor din nou pe strazi. Solutiile autoritatilor sunt la nivel declarativ. “Sofia va avea in curand 11 adaposturi”, spune primarul Petar Petrov, dar bani nu sunt, organizatiile pentru protectia animalelor fac galagie si in timpul acesta au loc drame cutremuratoare.

Pe 19 octombrie 2009 o fetita de 6 ani a fost ucisa de caini in satul Sushevo, in nord-estul tarii. Cainii, cca o duzina, erau crescuti de o profesoara in curtea ei, dar puteau sa iasa de-acolo usor si au fost vazuti adesea in localitate fugarind masini sau atacand oameni. Organizatia Four Paws (Patru Labute) din Bulgaria a fost de parere ca autoritatile poarta intreaga vina pentru acest incident tragic, deoarece nu si-au facut datoria. Dar nu e deloc evident cum simpla sterilizare a animalelor (atat pot face autoritatile) ar fi putut impiedica aceasta drama.

Serbia
Belgrad-ul are 15.000 de caini vagabonzi. Flamanzi, purtatori de boli si speriati. Si pentru ca sunt speriati, ataca oamenii - explica veterinarul-sef al orasului, Vladimir Terzin. El considera ca belgradenii inca nu au invatat ca oamenii si animalele pot trai pasnic impreuna.

Municipalitatea a adoptat o strategie “no-kill”, mulata pe standardele Uniunii Europene (Serbia aspira sa devina membru UE), dar in alte parti ale tarii se merge pe variantele brutale: impuscare sau otravire. Presa a incercat sa mai sensibilizeze populatia, prezentand si cazuri de mutilare a animalelor, dar lucrurile se misca greu intr-o tara in care oamenii sunt marcati de razboaie si au preocupari mai presante decat confortul cainilor vagabonzi.

Cehia
In Praga nu exista neaparat o problema cu cainii vagabonzi, ci mai degraba cu excrementele cainilor de casa ai locuitorilor orasului. Ca posesori de caine, praghezii trebuie sa plateasca o taxa catre Primarie, iar banii colectati sunt folositi pentru curatarea strazilor. Se strang astfel anual cca 30 de milioane de coroane (1,2 milioane euro), dar municipalitatea spune ca acesti bani sunt insuficienti.

E dificil sa fii eficient in strangerea excrementelor de caine din acest oras, de vina fiind numarul mare de caini de casa, dar si comoditatea locuitorilor carora nu le pasa de murdaria facuta de prietenii lor patrupezi. Praga si Cehia per ansamblu chiar au o problema cu cainii de casa. Ca o comparatie sugestiva, numarul catelusilor nascuti intr-un an este de cca 35.000  (nasteri inregistrate!), iar numarul de copii nascuti la nivelul intregii tari este de 90.000.  

Italia
Desi pare greu de crezut, sunt 600.000 de caini vagabonzi in Italia, majoritatea in sud. Au fost si aici incidente cu oameni atacati (turisti), unele chiar mortale, dar in Italia este ilegal sa ucizi cainii vagabonzi. Doar cainii care ataca oameni pot fi omorati si asta numai dupa ce sunt tinuti sub observatie timp de 10 zile. Proprietarii ai caror caini sunt implicati in atacuri platesc o simpla amenda.

Marea Britanie
Autoritatile din aceasta tara strang anual de pe strazi peste 100.000 de caini. Doar ca in cele mai multe dintre cazuri este vorba de animale pierdute sau abandonate de proprietari. Eforturile se indreapta asadar spre gasirea acestor proprietari si se discuta intens problema implantarii de microcipuri care sa faciliteze aceasta actiune. Microcipurile au dimensiunile unui bob de orez, se implanteaza sub pielea cainelui (intre umeri) si informatiile continute pot fi citite cu un scaner radio. 

Cainii vagabonzi in adevaratul sens al cuvantului, ca si cainii nerevendicati, sunt eutanasiati. Numarul eutanasierilor a crescut in ultimul an, de la 7.000 la 10.000. Cresterea poate fi pusa pe seama crizei economice: multi britanici au fost fortati sa-si reduca cheltuielile si au optat pentru abandonarea cainilor de casa.

S.U.A.
Americanii au 75 de milioane de caini de casa, iar costul intretinerii unui singur animal – mancare, accesorii, asistenta medicala, dresaj – este de cca 800 $ pe an. Vorbim, asadar, de un sector care aduce incasari de 60 de miliarde $. Se estimeaza ca mai exista in jur de 10  milioane de caini pe strazi.

In fiecare an, in adaposturile din SUA ajung 5-7 milioane de animale (majoritatea caini si pisici), din care 3-4 milioane sunt eutanasiate. In cazul cainilor, 20% sunt inapoiati proprietarilor, 20% sunt adoptati, iar restul de 60% sunt eutanasiati.

India
Este tara cu cea mai mare populatie de caini vagabonzi din lume: cca 20 de milioane de exemplare.

Romania
In ccea ce priveste cainii vagabonzi din Romania, solutia nu este evidenta, iar discutiile de pe forumuri arata ca aceasta tema incinge intotdeauna spiritele. Articolul de fata nu isi propune sa sustina niciun punct de vedere. Sustine in schimb ideea unui referendum care sa arate fara dubiu ce vor romanii sa se intample cu cainii vagabonzi. Iar solutia majoritatii relevata de acest referendum sa fie acceptata si de minoritate, exact ca intr-o democratie adevarata.



Ultimele NOUTATI

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024
Monedele meme care continua sa creasca (P)
Business

Monedele meme care continua sa creasca (P)

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie...

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x