Cererea pentru ciocolata a determinat cresterea pretului la cacao
cacaociocolataproductieafricaamericacerere
Cacao a devenit marfa cea mai de pret a acestui an, cel putin in viziunea unor analisti. Pretul la cacao, ingredientul-cheie din ciocolata, a crescut cu 20% incepand cu ianuarie. Cererea si-a revenit in SUA si Europa, principalele tari amatoare de ciocolata si vremea uscata din Africa de Vest, regiunea numarul 1 de productie a lumii, a contribuit la ascensiunea acestui produs.
Dupa doi ani de stagnare - oamenii au cumparat mai putin ciocolata de lux, in toiul crizei financiare din Eurozona - analistii si traderii de cacao sunt optimisti.
"Cacao reprezinta o comoditate excelenta, in conditiile in care restul materiilor prime sunt modeste", spune Derek Chambers, seful traderului de cacao Sucden.
Si piata de ciocolata a crescut. De exemplu, Lindt, producatorul elvetian de ciocolata fina, a inregistrat o majorare a vanzarilor cu 13% in primele sase luni, in America de Nord. Pietele sale principale din Europa (Germania, Franta si Marea Britanie) au evoluat, de asemenea, promitator.
"A devenit un joc subtil", spune Jonathan Parkman, co-directorul in zona agriculturii al brokerului Marex Spectron.
Chiar daca majorarea preturilor la cacao va aduce dezavantaje pentru producatorii de ciocolata, preturile mai ridicate pe termen lung ii determina pe fermieri sa satisfaca solicitarile pentru ciocolata in pietele emergente.
Preturile slabe la cacao din 2012 au descurajat fermierii, care un au mai investit in productie. In unele zone, taranii au preferat sa vanda ulei de palmier si cauciuc, care ofera randamente si profituri mai bune.
Chambers de la Sucden considera ca preturile actuale sunt prea mici, pentru a garanta stocurile de cacao pentru anii urmatori. El precizeaza: "Avem nevoie de preturi sustinute, stabile, daca vrem sa stimulam productia, pentru a servi cererea pentru ciocolata (undeva intre 1.850 lire sterline si 2.250 lire sterline/tona)".