Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Cum au vazut romanii scandalul carnii de pui alterate

Cum au vazut romanii scandalul carnii de pui alterate
de la 07 Nov. 2013
Cum au vazut romanii scandalul carnii de pui alterate Tags: studiuansvsacarne de puiscandal

Romanii sunt informati si interesati cu privire la evenimentele legate de siguranta alimentara si se declara atenti la etichetarea produselor pe care le consuma, potrivit studiului realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie(IRES). Sondajul a fost facut dupa declansarea scandalului legat de carnea de pui alterata descoperita in mai multe magazine din Romania. Studiul a evaluat deopotriva perceptia romanilor despre evenimentele legate de carnea de pui alterata, dar si comportamentele de consum alimentar si gradul de informare cu privire la siguranta alimentara.


87% dintre respondenti au auzit despre aceste evenimente, dar mult mai mic este procentul celor care cunosc numele producatorului carnii: doar 9% indica numele Avicola Calarasi, 13% spun ca este un producator din Calarasi, dar 67% nu cunosc producatorul. Totodata, 44% dintre acestia sunt convinsi ca, intr-adevar, carnea era alterata, o treime cred contrariul
 
Peste jumatate dintre cei intervievati (57%) apreciaza ca autoritatile statului au actionat suficient de rapid pentru confiscarea carnii de pui alterate, o treime insa nu impartasesc aceasta opinie si cred ca nu s-a actionat rapid.
 
O treime dintre participantii la studiu care au auzit de acest scandal recunosc ca si-au schimbat comportamentul de consum in privinta carnii de pui. Schimbarea se traduce, in cazul celor mai multi dintre respondenti, in primul rand prin refuzul de a mai cumpara sau de a mai consuma carne de pui din comert (43%) si sporirea atentiei la cumparaturi (26%).
 
87% dintre respondenti au auzit de firma Avicola Calarasi. Dintre acestia peste 40% au consumat produse ale acestui producator, iar gradul de incredere in produse este mai degraba scazut, cel mai probabil recentele evenimente fiind cele care stau la baza acestor rezultate.
 
53% dintre respondentii care au auzit de Avicola Calarasi spun ca au putina si foarte putina in produsele din carne de pui ale acestui producator, iar 28% au incredere multa si foarte multa
 
Peste jumatate dintre participantii la studiul IRES care au auzit de scandalul carnii de pui alterate cred ca nivelul riscului in urma acestui eveniment este mai mic decat cel existent in cazul evenimentelor legate de gripa aviara care au avut loc in anul 2009.
 
Aproape toti romanii cosnuma carne de pui
 
Consumul de carne de pui in Romania este unul foarte ridicat: 97% dintre participantii la studiu consuma acest tip de carne. 6 din 10 romani o consuma de cateva ori pe saptamana, in timp ce 1 din 10 o consuma zilnic.
 
Peste o treime dintre consumatori spun ca isi cresc sau isi sacrifica singuri pasarile, in timp ce 60% dintre ei o cumpara de la diferiti furnizori: 1 din 3 respondenti isi procura carnea de pui din supermarket sau hypermarket, 1 din 5 o cumpara din magazine specializate. Pentru 5% dintre respondenti procurarea carnii de pui se face la intamplare.
 
Peste jumatate dintre participantii la studiu declara ca au putina si foarte putina incredere in calitatea carnii de pui vandute in magazinele din Romania.
 
Cele mai consumate alimente (dintr-o lista predeterminata) sunt: painea (89%), cafeaua (68%), fructele (63%), legumele (56%), apa plata (47%), ceaiul (40%), la polul opus situandu-se carnea de vita si conservele (1%), carnea de peste si alcoolul, altul decat berea si vinul (3%) (procentele reprezentand respondentii care declara un consum zilnic al acestora
 
Interesul cu privire la siguranta alimentara este unul ridicat, 87% dintre respondenti declarandu-se destul si foarte interesat de acest aspect.
 
Peste jumatate dintre participantii la studiu declara ca au putina si foarte putina incredere in calitatea carnii de pui vandute in magazinele din Romania. Interesul se manifesta si prin comportamentele auto-declarate legate de procesul de cumparare a produselor: peste 60% dintre respondenti sustin ca atunci cand cumpara un produs ii studiaza eticheta pentru a se informa cu privire la ceea ce contine acesta
 
In ceea ce priveste ingrijorarile legate de posibilitatea producerii unor epidemii care sa aiba la baza virusi transmisibili prin alimente, cea legata boala vacii nebune este cea care trezeste cele mai putine ingrijorari, in timp ce o epidemie de salmonella este cea care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani.
Perceptia riscurilor unor astfel de epidemii este mai mare in cazul celei de salmonella si a gripei aviare.
 
 
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Newsletter zilnic GRATUIT
Manager de succes - 6 strategii imbatabile
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Top imagine

Comentarii

0 comentarii


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Top imagine
Newsletter zilnic GRATUIT
Manager de succes - 6 strategii imbatabile
Aboneaza-te la newsletterul Manager.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit  "Manager de succes - 6 strategii imbatabile".

Consilier Managementul Deseurilor

Descarca Alerter Manager.ro



Cele mai citite stiri




Ultimele comentarii



Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.

Adauga e-mailul tau pentru Stiri din Romania reala, cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ.

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.
Advertisement