FAO: Preturile globale la alimentele de baza au crescut in februarie
faopreturialimentegrauuleizaharcarne
Preturile globale la alimentele de baza au crescut in luna februarie, fata de ianuarie, din cauza majorarii preturilor la grane, ulei si zahar, releva indicele FAO (Food and Agriculture Organization) din cadrul ONU, mentionand ca la acest fenomen a contribuit si inflatia.
Indicele, care masoara schimbarile lunare de pret in cazul unui cos alimentar care contine cereale, ulei, lactate, carne si zahar, s-a situat la 215,3 puncte in luna februarie, in crestere fata de 212,8 puncte, valoare inregistrata in ianuarie.
FAO estimeaza ca productia mondiala de grau va scadea in acest an cu 1,4%, fata de recordul din 2011, de 690 milioane tone.
FAO (Food and Agriculture Organization) este o agentie specializata din cadrul ONU, care intreprinde demersuri pentru combaterea foametei, la nivel global. Organizatia serveste atat tarile dezvoltate, cat si pe cele emergente, fiind neutra.
Agentia reprezinta, de asemenea, o sursa importanta de informatii si ajuta tarile in curs de dezvoltare sau pe cele aflate in tranzitie sa se modernizeze si sa isi imbunatateasca agricultura, silvicultura si pescuitul, pentru a asigura o "securitate alimentara".
Motto-ul sau latin, "fiat panis", se traduce prin "let there be bread" in engleza ("sa fie paine!" in romana). La nivelul lunii august a anului 2008, Food and Agriculture Organization avea 191 de state membre, alaturi de Uniunea Europeana, Insulele Feroe si Tokelau, care sunt parteneri. FAO este membru al UNDG (United Nations Development Group).