Isi iau avant bursele romanesti de gaze naturale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Isi iau avant bursele romanesti de gaze naturale? Isi iau avant bursele romanesti de gaze naturale?
de Manager.ro la .
Urmareste-ne pe Google News
tranzactionarebursagazeopcombrmgdf suezomv petromelectrocentrale oradea

Miercuri, 23 aprilie, se anunta a fi o zi extrem de interesanta pentru platformele romanesti de tranzactionare a gazelor naturale de la OPCOM si Bursa Romana de Marfuri (BRM). OMV Petrom Gas SRL, traderul de gaze controlat de cea mai mare companie din Romania, scoate in total la vanzare, pe cele doua burse, 848.000 MWh de gaze. La BRM s-au anuntat si cumparatori interesati: GDF Suez Energy si Electrocentrale Oradea vor sa cumpere in total 460.144 MWh de gaze.

OMV Petrom Gas SRL organizeaza doua licitatii la BRM pe 23 aprilie, la care scoate la vanzare in total 424.00 MWh de gaze din productia interna, cate 212.000 pe fiecare licitatie, data inceperii livrarii in caz de succes al ofertelor fiind 1 mai, respectiv 1 iunie 2014.

Partial, se pot depune oferte pentru cantitatea minima de 26.500 MWh. Garantia bursiera este de 11.991,25 lei pentru fiecare pachet de 26.500 MWh. Cele doua licitatii vor avea loc incepand cu orele 14, respectiv 15.

In aceeasi zi, potrivit Energy Report, tot la BRM, GDF Suez Energy si Electrocentrale Oradea organizeaza licitatii pentru a cumpara in total 460.144 MWh de gaze.
 

Ce preturi maxime accepta GDF Suez

Francezii organizeaza trei licitatii, cantitatile solicitate la fiecare fiind de 10.000, 60.000 si 120.000 MWh de gaze, in total 190.000 MWh din productia interna, cu livrare de 10.000 MWh/luna pentru fiecare lot.

Pentru lotul de 10.000 Mwh, limita de pret acceptata de GDF Suez Energy este de 78 lei/MWh, pentru cel de 60.000 – de 91 lei/MWh, in timp ce pentru cel de 120.000 nu a fost publicata o limita de pret acceptata. La prima licitatie, garantia bursiera este de 4.000 de lei, la a doua – de 12.000 de lei pentru fiecare pachet de 3.000 MWh (cantitatea minima partiala acceptata de ofertant), iar la cea de-a treia – de 24.000 de lei.

GDF Suez Energy solicita si garantii bilaterale, partile urmand sa-si garanteze reciproc livrarea, respectiv achitarea gazelor prin scrisori de garantie bancara. Valoarea acestora trebuie sa fie egala cu cea a intregii cantitati de gaze la prima licitatie si cu doua luni de livrare la celelalte doua licitatii.
 

Gaze pentru cogenerare

Toate cele trei licitatii organizate de GDF Suez Energy vor avea loc la orele 14.30. Perioadele de livrare a gazelor, in caz de reusita a ofertelor, sunt de 1-31 mai pentru prima licitatie, 1 octombrie 2014 – 31 martie 2015 pentru cea de-a doua si 1 iulie 2014 – 30 iunie 2015 pentru cea de-a treia.

Tot pe 23 aprilie, Electrocentrale Oradea organizeaza o licitatie la BRM la care vrea sa cumpere 270.144 MWh de gaze naturale, din care 77% destinate productiei in cogenerare pentru populatie, iar restul – productiei in cogenerare pentru agentii economici. Perioada de livrare, in caz de reusita a ofertei, este 20 mai 2014 - 30 septembrie 2014.

Garantia bursiera este de 120.000 lei, iar sedinta de tranzactionare va incepe la ora 11.
 

Licitatii si la OPCOM

OMV Petrom Gas SRL, divizia de trading de gaze naturale a OMV Petrom, organizeaza, pe 23 si 28 aprilie, doua licitatii pe piata centralizata de gaze naturale (PCGN) de la bursa de energie OPCOM, la care vrea sa vanda in total o cantitate de 424.000 MWh de gaze, la pretul de pornire de 90,5 lei/MWh, superior celor solicitate de companie la precedentele licitatii initiate la OPCOM, dar si celor obtinute anterior la Bursa Romana de Marfuri (BRM).

La fiecare dintre cele doua licitatii, OMV Petrom Gas SRL scoate la vanzare cate un numar de 8 contracte de vanzare de gaze, cantitatea fiind de 26.500 MWh/contract, potrivit OPCOM. Potentialii cumparatori interesati care doresc sa participe la cele doua licitatii trebuie sa constituie garantii financiare in cuantum de 1% din valoarea ofertei.

Pentru licitatia din 23 aprilie, ora 10, garantia financiara trebuie sa fie valabila la 30 aprilie 2014, dovada constituirii garantiilor (copie garantii) trebuie depusa pana cel tarziu marti, 22 aprilie, ora 16.30, iar originalul scrisorii de garantie trebuie transmis la OPCOM pana cel tarziu miercuri, 23 aprilie, ora 9.00.

Pentru licitatia din 28 aprilie, ora 10, garantia financiara trebuie sa fie valabila la 6 mai 2014, dovada constituirii garantiilor (copie garantii) trebuie depusa pana cel tarziu vineri, 25 aprilie, ora 12.00, iar originalul scrisorii de garantie trebuie transmis la OPCOM pana cel tarziu luni, 28 aprilie, ora 9.00.
 

Esecuri pe OPCOM, succese la BRM

Precedentele doua licitatii initiate de OMV Petrom Gas SRL pe platforma PCGN de la OPCOM, din data de 1 aprilie, prin care compania scotea la vanzare in total o cantitate similara de gaze, de 424.000 MWh, la pretul de pornire de 90, respectiv 90,50 lei/MWh, au fost anulate, intrucat pana la data-limita anuntata nici un potential cumparator nu facuse dovada constituirii garantiilor financiare.

La prima licitatie initiata de divizia de trading de gaze a OMV Petrom, pe 21 februarie, compania nu a reusit sa vanda nimic din cantitatea totala de 106.000 MWh scoasa la vanzare, intrucat singurul cumparator potential interesant, MET Romania Energy Trade SRL, subsidiara a grupului ungar MOL, nu a fost dispus sa plateasca pretul cerut de OMV Petrom Gas SRL, de 82,50 lei/MWh.

In schimb, OMV Petrom Gas SRL a vandut pe Bursa Romana de Marfuri (BRM), la finalul lunii trecute, in decurs de trei zile, un volum de gaze de aproximativ 20 milioane de metri cubi (212.000 MWh) la un pret de 89,4 lei/MWh (exclusiv acciza si TVA), cu 9,4 lei mai mult decat obtinuse pe volumele plasate in urma cu aproximativ o luna, pe 19 februarie.

Potrivit unor surse din piata, pe 25 martie, OMV Petrom Gas a vandut un volum de gaze de aproximativ 17,5 milioane de metri cubi (185.000 MWh), iar pe 27 martie unul de 2,5 milioane (26.500 MWH), la acelasi pret, de 89,4 lei/MWh (exclusiv acciza si TVA).

Volumul de gaze vandut este integral din productia interna curenta. Perioadele de livrare variaza, incepand cu luna aprilie si terminand cu finalul trimestrului al doilea al anului, OMV Petrom scotand la vanzare mai multe pachete cu termene de livrare diferite.

Anterior, OMV Petrom Gas SRL vanduse, pe data de 19 februarie, pentru prima data gaze pe Bursa Romana de Marfuri (BRM). Cel mai bun pret oferit in timpul sedintei de tranzactionare electronice din februarie, acceptat de OMV Petrom Gas, s-a cifrat la 80 lei/MWh (exclusiv acciza si TVA), potrivit unui comunicat BRM. Pretul obtinut este cu 2,5 lei sub cel cu care a OMV Petrom Gas scosese la licitatie pe OPCOM o cantitate identica de gaze.

Cantitatea scoasa la vanzare la BRM pe 19 februarie a fost de 106.000 MWh gaze naturale productie interna (50% productie interna curenta, 50% productie interna din inmagazinare) cu perioada de livrare 01.03.2014 ora 06.00 - 01.04.2014 ora 06.00. Potrivit BRM, cantitatea vanduta a fost de 53.000 MWh.
 

Tranzactionarea pe burse va deveni obligatorie

Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 123/2012 a energiei electrice si gazelor naturale, publicat de Departamentul pentru Energie la inceputul acestei luni, producatorii de gaze naturale vor fi obligati sa scoata la vanzare pe piata centralizata o parte din productie, cantitatea urmand a fi stabilita de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

"Deţinatorii de licenţa de producţie de gaze naturale şi afiliaţii acestora sunt obligaţi sa tranzacţioneze pe piaţa centralizata transparent şi nediscriminatoriu o parte din cantitatea produsa, intr-un cuantum stabilit de ANRE pe baza reglementarilor proprii", stipuleaza articolul unic al proiectului.

In expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul sustine ca, in acest fel, vrea sa incurajeze "formarea preţurilor din producţia interna pe baza unor mecanisme bazate pe cerere şi oferta, in condiţii de transparenţa şi nediscriminare a participanţilor la piaţa, precum şi de a elimina intervenţiile administrative din procesul de formare a preţurilor de valorificare a gazelor naturale din producţia interna".

“In egala masura, se urmareşte asigurarea unui rol semnificativ a pieţei gazelor naturale din Romania, in contextul formarii pieţei unice europene de energie şi gaze naturale şi, totodata, determinarea unei valori de piaţa obiective a gazelor naturale, coroborate cu sporirea eficienţei consumului acestora intr-un cadru economic sustenabil care va fi definit strategic atat la nivel macroeconomic, cat şi la nivel sectorial", se mai afirma in documentul citat.

Infiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţa de FMI şi Comisia Europeana, insa pana in prezent producatorii de gaze naturale nu erau obligati sa isi vanda gazele pe burse.

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x