Istorii cu miros de bani: Ce averi au strans dictatorii lumii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Istorii cu miros de bani: Ce averi au strans dictatorii lumii? Istorii cu miros de bani: Ce averi au strans dictatorii lumii?
de Manager.ro la 24 Ian. 2014
Urmareste-ne pe Google News
dictatoriaveri ilicitegaddafial-assadmubarakadolf hitler

Despre marii dictatori ai lumii s-a spus ca in afara de putere si glorie, pe care si le-au programat cu incapatanare, au mai strans si averi fabuloase.

Despre Muammar Gaddafi, fostul lider libian spre exemplu, se spune ca ar fi detinut aproximativ 75-80 de miliarde dolari. In realitate, averile sale descoperite si inghetate, au inclus 30 de miliarde dolari plasati intr-un fond de investitii, inca 2,4 de miliarde blocate de Canada, 1,7 miliarde in Austria si 1 miliard indisponibilizat in Marea Britanie.

Fostul student la oftalmologie si actualul presedinte sirian Bashar al-Assad are o avere, conform publicatiei britanice The Guardian, cifrata la 1,5 miliarde de dolari. Insa averea intregii sale familii, careia i-a asigurat functii-cheie in guvernarea sa s-ar ridica la peste 122 de miliarde. Aceasta avere fabuloasa provine din controlul asupra unor terenuri, exploatarea de resurse energetice si o serie de plasamente financiare in afara tarii. Assad este cunoscut pentru secretomania sa in materie de viata personala, un cerc restrans cunoscand sursele sale de venit.

Pentru averea fostului presedintele egiptean Hosni Mubarak inca se duc lupte. Multi dintre cetatenii egipteni asteapta sa fie scoasa la lumina in timp ce sustinatorii sai incearca sa o treaca in uitare, invocand serviciile aduse tarii de fostul militar de cariera si presedinte timp de 30 de ani. Totusi, averea sa este estimata la 70 de miliarde de dolari, obtinuti din controlul familiei sale asupra tuturor proiectelor mari derulate in Egipt in timpul exercitarii mandatului sau. Si in prezent Mubarak traieste intr-un luxos palat din statiunea egipteana de lux Sharm el-Sheikh, asteptand sentintele in procesele pe care le mai are cu statul.


Un alt presedinte nord-african, tunisianul  Zine al Abidine Ben Ali, condamnat la 35 de ani de inchisoare in absenta, traieste o viata de lux in Arabia Saudita care i-a refuzat extradarea in Tunisia, tara pe care a condus-o vreme de 22 de ani. Sotia sa sustine ca evadarea din Tunisia si exilul in Arabia Saudita au fost asigurate cu lingouri din aur in valoare de 37 de milioane de dolari. Se spune despre Ben Ali ca ar detine o avere de 7 miliarde de dolari.

Cand ajungi sa iti ucizi rivalii pentru a accede la conducerea tarii tale o faci ori pentru putere, ori pentru bani, ori pentru amandoua, asa cum a facut-o Robert Mugabe, care este inca presedintele in functie al Republicii Zimbabwe. Pentru ca este o tara bogata in diamante, Mugabe si-a cladit o afacere din tranzactionarea acestor pietre pretioase, adunand in cei 7 ani in care a indeplinit functia de prim-ministru si cei 20 in care si-a asumat-o pe cea de presedinte, intre 5 si 10 miliarde dolari.

Alt dictator, Ferdinand Marcos, mort in 1989, pe cand se afla in exil, se presupune ca ar fi ascuns in conturile sale din Elvetia peste 1 miliard de euro. In realitate se pare ca averea sa, aflata in mai multe conturi din intreaga lume ar fi fost de peste 3,5 miliarde de euro, numai sotia sa, Imelda Marcos vorbind de 7.000 de tone de aur pe care sotul sau le-ar fi detinut.

Generalul Eyadema Gnassingbe, presedintele Togo intre 1967- 2005 si-a depozitat in afara tarii o avere de 64,5 milioane de franci elvetieni intr-un cont din Vaduz, Liechtenstein. Banii au fost mosteniti, dupa moartea sa, de catre fiul acestuia Essozima, militar de rang inalt in armata togoleza.

Fostului presedinte al Peruului, Alan Garcia, i se reproseaza ca in timpul mandatului sau au fost incasate peste 100 milioane de franci elvetieni sub forma de mita, printre altele pentru sustinerea cu bani de la rezerva de stat a bancii falimentare Bank of Credit and Commerce (BCCI) si pentru vanzarea de avioane militare Mirage. Fondurile veneau prin fundatia Rayon du Soleil, infiintata chiar de el. Banii au fost pusi la adapost tot intr-o banca din Vaduz, Liechtenstein.

Fostul presedinte al Liberiei (1948-2003), Charles Taylor, este acum un condamnat de lux. Dupa demisia din 2003, Taylor a trait timp de trei ani in exil in Nigeria, apoi a fost predat si judecat de tribunalul de la Haga pentru crime de razboi la 50 de ani de inchisoare. Isi ispaseste pedeapsa intr-o inchisoare de mare securitate din Marea Britanie, de unde urma sa fie transferat intr-un penitenciar din Rwanda. Are in conturile sale intre 150-300 de milioane de euro.

Multa lumea s-a intrebat cat de bogat a fost Hitler. Nu s-au gasit conturi burdusite cu bani dupa caderea Berlinului, dar dupa moartea sa banii au inceput sa apara. De unde? Din drepturile de autor! Cartea fostului lider nazist, Mein Kampf s-a vandut in peste 10 milioane de exemplare. Primele sume incasate din drepturile de autor i-au permis liderului nazist sa duca o viata indestulatoare. Alte venituri au fost obtinute de Hitler din tiparirea si vanzarea de timbre sau afise cu chipul sau si insemnele naziste. In plus, Hitler si camarila sa au avut acces la o groaza de proprietati insusite in mod fraudulos, la metale pretioase si opere de arta.

Dar banii vin in continuare. De unde? Incredibil dar adevarat, Adolf Hitler face bani si in ziua de astazi din reeditarea cartii sale, Mein Kampf dar si din comercializarea acesteia in format electronic, atat pentru e-readerul Amazon Kindle, cat si pentru Apple iPad. La inceputul lui ianuarie 2014, la pretul de vanzare de 1 dolar, cartea editata de un publisher brazilian  era pe locul 1 in top-ul lucrarilor politice de pe Amazon.

Mein Kampf a fost scrisa de Adolf Hitler in 1923 in timp ce executa o sentinta de 5 ani de inchisoare, la Landsberg, dupa esuarea loviturii de stat care a rams in istorie sub denumirea de   "Puciul de la berarie", din pricina faptului ca principalii complotisti au pus la cale planul in beraria Burgerbraukeller din Munchen. In cele noua luni cat a stat in detentie, Hitler a fost practic obligat sa scrie cartea cu pricina pentru a-si achita datoriile acumulate ca parte a apararii sale in procesul ce i-a fost intentat. In primul an dupa publicare, cartea s-a vandut in 9.000 de copii, drepturile de autor fiind extrem de mici. Insa ascensiunea sa politica avea sa-i aduca incasari nebanuite. In 1930, Mein Kampf s-a vandut in 55.000 de exemplare, iar in 1933, anul in care Hitler a devenit cancelar, lucrarea si-a mai adaugat inca 850.000 de copii vandute. Cat timp a fost la putere, Hitler a vandut peste 6 milioane de exemplare din Mein Kampf. La vremea aceea, dictatorul nazist a ridicat aproximativ 1 milion de dolari pe an din vanzarea cartii sale, echivalentul a 12 milioane de dolari in 2012. In total s-au vandut peste 10 milioane de exemplare pana la sinuciderea sa in 1945, care i-au adus autorului o suma totala egala cu 152 de milioane de dolari la valoarea de astazi.

Dupa moartea sa, in mod normal, Leo Raubal, fiul sorei sale vitrege, ar fi fost indreptatit sa ceara incasarea drepturilor de autor, dar el a refuzat sa isi asocieze numele cu Adolf Hitler, aceste drepturi revenind automat statului Bavaria, locul de resedinta al dictatorului. Cum la 30 aprilie 2015, conform legilor germane, drepturile de autor pentru Mein Kampf vor deveni domeniu public si incasarile Bavariei din aceasta lucrare vor inceta.

Dar Hitler a mai produs si peste 10 milioane de dolari din vanzarea imaginii sale pe timbre sau afise promotionale in timpul propagandei naziste. De exemplu, fotograful german Heinrich Hoffmann a detinut drepturile de autor ale tuturor portretelor fotografice oficiale, dar multi istorici au stabilit ca fotograful era doar interfata unor incasari fabuloase care ii reveneau tot dictatorului. Ca si in cazul cartii si aceste drepturi au revenit statului Bavaria, care le-a donat in scopuri caritabile.

Desi Hitler a fost un personaj detestat, cartea sa a devenit extrem de populara, curiozitatea fiind la originea vanzarilor extrem de mari de dupa sinuciderea autorului sau. Iar curiozitatea oamenilor a adus statului Bavaria alte milioane de dolari, donate din fericire in scopuri caritabile.

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x