Protestatari anti-gaze de sist si birocratia - principalii dusmani ai industriei energetice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Protestatari anti-gaze de sist si birocratia - principalii dusmani ai industriei energetice Protestatari anti-gaze de sist si birocratia - principalii dusmani ai industriei energetice
de Manager.ro la 03 Iun. 2014
Urmareste-ne pe Google News
protestegaze de sistexplorariprospectiunirompetrol well servicesautorizatiilicentebirocratie

Soarta sectorului energetic din Romania si regiune, independenta energetica fata de Rusia si alte presante probleme ce tin de actualitatea geopolitica par a se decide in aceasta saptamana la Bucuresti. Cel putin asa arata calendarul incarcat de conferinte internationale, cate una pe zi. Numai ca niciuna dintre aceste conferinte nu va trata cu siguranta principala problema a sectorului de petrol si gaze din Romania, care se afla sub amenintarea nu a vreunui guvern strain, fie el si cel rus, ci a unor dusmani interni.

Acestia sunt fie ei mici grupuri ecologiste, fie reprezentanti ai administratiei centrale si locale, care, din oportunism politic, au decis sa impace si capra (presiunea exercitata de ecologisti) si varza (lobby-ul companiilor din domeniu si mai ales a administratiei americane), si sa ingreuneze (fara a interzice) activitatea de explorare (de orice tip, nu numai de gaze de sist), prin complicarea procedurilor birocratice si prin prelungirea la infinit a termenelor de alocare a licentelor.

Ponta promite independenta energetica a Romaniei si Republicii Moldova

Prima conferinta menita a planifica central dezvoltarea viitoare a sectorului energetic din Romania si din regiune a avut deja loc, fiind organizata de Administratia prezidentiala (mai precis de Departamentul de Securitate Nationala al acesteia), SRI si de Harvard Kennedy School pe tema “Securitatii in zona Marii Negre”. Iar in urmatoare trei zile urmeaza sa fie organizate alte doua conferinte pe teme la fel de generale si de maxima importanta geo-strategica. Vedeta primei conferinte a fost se pare premierul Victor Ponta, care a anuntat ca “guvernul va lua toate deciziile necesare pentru ca Romania sa fie independenta energetic”. Si nu numai Romania, ci si ruda ei mai saraca, Republica Moldova, care acum este aproape dependenta de importurile energetice din Rusia. “Scopul nostru este sa asiguram necesarul de energie pentru consumul intern al ambelor ţari", a spus Ponta.

In plus, Ponta s-a referit si la potentialele resurse a caror exploatare ar urma sa fie sustinuta de guvernul pe care-l conduce. "Cand vorbim de resursele neconvenţionale, toata Europa, noi, in primul rand ne referim direct la gazele de şist. De aceea, a fost o decizie dificila pentru ca, pe de-o parte, exista temeri legitime şi rezonabile in ceea ce priveşte mediul, şi noi trebuie sa ne asiguram ca am luat toate masurile ca explorarile şi apoi exploatarile se vor face cu respectarea celor mai inalte masuri de protecţie a mediului, dar totodata, cred ca unele interesele economice nu lasa Romaniei şi alte ţari din zona sa aiba o resursa alternativa de gaze. Vreau sa spun ca nu este uşor, nu este fara provocari, dar noi suntem pe direcţia cea buna şi Guvernul şi majoritatea parlamentara susţin ideea de avea resurse convenţionale şi neconvenţionale, pentru a fi capabili, in scurt timp, 3-4 ani, sa acoperim consumul nostru intern, dar şi sa asiguram necesarul Republicii Moldova", a declarat Ponta.

Noile taxe au dublat, efectiv, redeventele

Toate bune si frumoase, numai ca, din momentul instalarii sale la putere, guvernul Ponta, in loc sa sustina sau mai degraba sa-l lase in pace, a declarat un adevarat razboi sectorului energetic din Romania. Incepand cu prima luna de guvernare, Ponta a introdus o serie de taxe noi, care, potrivit unor surse din piata, au echivalat cu o dublare efectiva a redeventelor. Redevente care tocmai ce urmeaza a fi majorate, la randul lor, la finalul acestui an.

Taxele introduse de guvernul Ponta in sectorul energetic

  1. Taxa pe monopolurile naturale - energie electrica şi gaze naturale -, in valoare de 0,1 lei/MWh pentru energia transportata catre sistemele de distribuţie, de 0,75 lei/MWh in cazul cantitaţii distribuite şi de 0,85 lei/MWh pentru cantitatea transportata numai prin sistemul de transport
  2. Taxa speciala de 0,5% aplicata veniturilor obţinute din exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale
  3. Taxa de 60% asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementarii preţurilor din sectorul gazelor naturale de catre operatorii economici care desfaşoara cumulativ activitaţi de extracţie şi comercializare
  4. Impozitul pe construcţii speciale de 1,5% din valoarea construcţiei
  5. Acciza suplimentara pe litrul de benzina, motorina şi kerosen
  6. Modificarea modului de calcul al accizelor la curs avantajos guvernului
  7. Modificarea repetata a legislatiei de sprijinire a energiei regenerabile

180 de zile si 45 de aprobari pentru o explorare

Insa, in pofida multitudinii de taxe introduse si apoi modificate, amendate si reamendate, guvernul Ponta si reprezentantii sai din teritoriu nu s-au oprit aici. Pentru a deveni "independenta" energetic. Romania are nevoie de de descoperirea si apoi exploatare a unor noi campuri de petrol si gaze, dat fiind caracterul imbatranit al celor aflate deja in exploatare. Iar orice activitate de acest gen incepe cu explorarea. Despre care se poate spune, de doi ani incoace, ca, la presiunea protestatarilor ecologisti, este sublima, dar lipseste cu desavarsire. Si nu vina companiilor din domeniu, ci a guvernului central si al autoritatilor locale, care au ales o solutie birocratica de a satisface cererile protestatarilor, prin prelungirea procedurilor de acordare a licentelor.

Potrivit unor surse din domeniu, termenele de obtinere a acestora s-au prelungit in medie cu 180 de zile, iar autorizarile guvernamentale au devenit extrem de birocratice, fiind necesare numai putin de 45 de aprobari pentru o singura lucrare. Permisiune de acces pe proprietati a devenit, la randul sau, mult mai complexa. Drept urmare, costurile cu activitatea de explorare au crescut. Numai in ceea ce priveste activitatea de achizitii de date seismice, de exemplu, costurile au crescut cu 15-20%, unele proiecte find abandonate sau neincepute, ca urmare a acestei majorari. Iar costurile vor creste in continuare, sustin reprezentantii industriei.

De altfel, doua companii din domeniu, Rompetrol Well Servicies si Prospectiuni, au pus rezultatele negative inregistrate in primul trimestru al acestui an pe seama solutiei birocratice aleasa de guvernul Ponta pentru a le acorda satisfactiei protestatarilor. Potrivit Rompetrol Well Services, "scaderea profitului net pe primul trimestru al acestui an a fost cauzata de faptul ca, in aceasta perioada, clientii din Romania au inregistrat intarzieri in obtinerea autorizatiilor de constructie pentru noile sonde de petrol si gaze, si astfel serviciile prestate pentru acestia au scazut, aceasta tendinta putand sa se mentina si in perioada urmatoare".

La randul sau, Prospectiuni sustine ca, "desi cererea de lucrari de achizitie date geofizice 2D si 3D a crescut fata de anul 2013, din pacate, in prima parte a anului 2014, aceasta crestere a cerintelor de servicii nu s-a realizat la nivelul asteptat din cauza intarzierii ratificarii restului de Acorduri de Concesiune dintre ANRM si companiile castigatoare din Runda a X a, ca urmare a protestelor impotriva gazelor de sist in diverse zone din tara, din cauza problemelor cauzate de accesul echipelor pe teren, cat si din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile".

Prospectiuni S.A. a atras atrage atentia ca protestele impotriva gazelor de sist au efecte negative asupra intregii industrii de petrol si gaze, pe tot teritoriul tarii, desi in Romania numai o companie detine licenta de explorare a gazelor de sist. Restul companiilor exploreaza gaze conventionale.

In acest an, Prospectiuni SA a intampinat mari probleme in obtinerea permiselor de lucru de la autoritati (primarii, Romsilva, Apele Romane) si a avizelor de la proprietari si arendasii de terenuri, pentru lucrarile de achizitie date geofizice, ca urmare a cresterii numarului de proteste impotriva gazelor de sist si a industriei petroliere, in general, Ia nivelul intregii tari, se precizeaza in raportul privind rezultatele financiare pe primul trimestru.

Citeste si:

27 de aprobari pentru o autorizatie de costructie

In ceea ce priveste autorizatiile de mediu, s-a observat o extindere a conditiilor si a monitorizarii de catre diferite ONG-uri.

Autorizatiile de constructie la activitatile de explorare, care nu necesita, de altfel, constructii permanente, au inceput sa fie solicitate pe banda rulanta de autoritatile locale, fie din motive fiscale, de alimentare a bugetelor locale, fie ca urmare a presiunilor "strazii". O astfel de autorizatie necesita aprobarea a numai putin de 27 de institutii separate! 

Multi proprietari refuza sa ofere acces pe proprietatile lor, chiar daca strangerea de date seismice are loc in afara perioadei de strangere a recoltei si numai "cu piciorul", fara utilaje. Si asta in pofida faptului ca acestia sunt platiti cu 20-30 de mii de lei pe kilometru patrat, in cazul achizitiei de date 3D.

Jurnalisti activisti si drepturi de proprietate prost definite

Reprezentantii industriei sustin ca grupurile ecologiste profita de lipsa de informare si educatie a populatiei din zonele rurale, pentru a le manipula. De asemenea, jurnalistii din provincie au tendinta de a se transforma din observatori in adevarati activisti.

Drept urmare, autoritatile locale (primarii si consiliile locale) au inceput sa traga de timp si sa prelungeasca la infinit acordarea de licente si alte autorizati, fiindu-le teama de trend-ul negativ pe care s-a inscris opinia publica locala.

Iar unde nu fac acest lucru, sunt acuzate ca s-au vandut "puterilor straine".

Din pacate, din cauza legislatiei, care nu recunoaste dreptul de proprietate privata asupra resurselor sau macar dreptul comunitatii locale, si nu a celei centrale, de a incasa redeventele, taxele si impozitele rezultate in urma activitatilor de explorare, exploatare si productie de hidrocarburi, localnicii nu beneficiaza in niciun fel de pe urma acestora (ci doar guvernul central), ceea ce distruge orice motivatia a acestora de a privi favorabil aceste activitati economice.

Evident ca aceste probleme nu vor fi discutate la conferintele din aceasta saptamana, fiind considerate "insignifiante" in raport cu temele majore ce urmeaza a fi dezbatute tocmai de cei care, desi declara ca o sustin, bat zilnic un cui in cosciugul industriei energetice din Romania.

Ultimele NOUTATI

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x