TOP 15: Cele mai cunoscute jafuri din istoria moderna

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TOP 15: Cele mai cunoscute jafuri din istoria moderna TOP 15: Cele mai cunoscute jafuri din istoria moderna
de Manager.ro la 07 Mar. 2013
Urmareste-ne pe Google News
topjafuriistoriebanidiamantefilme

Nu credem ca exista vreun cititor caruia sa nu ii placa filmele de actiune, in care hotii inteligenti reusesc sa dea o spargere de zile mari. Acesti infractori se regasesc insa in viata reala (dupa principiul "arta imita viata" si "viata imita arta". Ati auzit de Bonnie si Clyde, celebrii gangsteri americani? Urmatoarele jafuri au necesitat mai mult curaj (putem sa-i spunem si "tupeu") decat ne-am putea imagina.

1. Un bancher chinez a furat o suma considerabila, din care si-a cumparat bilete de loterie; norocul nu i-a suras si a pierdut banii

E o poveste adevarata. In “Jaful de la Banca Agricola”, un bancher a furat mai intai cateva mii de dolari, pentru a-si cumpara bilete de loterie. Dupa ce a castigat o suma mica, a continuat sa fure, pentru a paria in continuare pe numerele “norocoase”. Din pacate, a doua si a treia oara, norocul l-a parasit si a generat o pierdere de 7 milioane dolari. Chinezul a fost arestat si a stat ani buni la inchisoare, alaturi de un complice de al sau. Care a fost insa cel mai mare noroc al sau? A scapat de executie.

2. Hotii au pus ochii pe “Millennium Dome”

Politia i-a supravegheat insa de la inceput. In momentul in care hotii au incercat sa fure diamantul de 203 carate “Millennium Star”, care valoreaza 250 milioane dolari, agentii de interventie i-au prins. Nu s-au tras focuri de arma, dar toti hotii au fost arestati.

3. Infractorii au furat tablourile din Gardner Museum

Cativa infractori imbracati in uniformele politistilor din Boston au reusit sa intre in Gardner Museum, dupa inchiderea institutiei, in 1990. Ei i-au legat pe gardieni si s-au indreptat rapid spre pretioasele tablouri. Au furat tablouri foarte valoroase, semnate de Rembrandt, Manet si Vermeer. Acesta ramane unul din cele mai misterioase jafuri comise vreodata; tablourile nu au mai fost recuperate.

4. Hotii au inceput sa se razboiasca intre ei, in urma jafului “Great Brinks”

11 barbati au folosit copii ale unor chei pentru a accesa un seif, de unde au furat bunuri in valoare de 3 milioane dolari. Planul lor presupunea sa astepte cel putin sase ani, pana cand vor putea cheltui banii, astfel incat “sa nu mai bata la ochi”; din pacate, au trezit unele suspiciuni si mai mult, au inceput sa se razboiasca intre ei. A mirosit a sange. Hotii au incercat sa se neutralizeze reciproc. Cei care au ramas in viata au ajuns dupa gratii. Aceasta poveste a inspirat filmul semnat de fratii Coen, “A Simple Plan”, din 1998.

5. “DB Cooper” si un raid aerian misterios

Un barbat supranumit de presa “DB Cooper” a deturnat un avion Boeing 747, furand 200.000 dolari si a sarit apoi cu parasuta. Cooper, un tip calm si politicos, le-a oferit pilotilor instructiuni privind viteza vantului, unghiulatia aripilor etc. Acesta a sarit din avion fara nicio teama. Chiar daca banii au fost recuperati, politia nu a dat de urma faptasului.

6. Au visat sa deturneze un tren. Si au facut-o

“Marele jaf feroviar” a fost pus la cale de 15 indivizi neinarmati intr-un tren postal, in 1963. Jaful a fost mai simplu decat ne-am putea imagina. Echipa a folosit un semnal fals, pentru a-l determina pe mecanic sa opreasca trenul, au urcat in vagoane, i-au batut zdravan pe paznici si au furat 41 milioane de dolari. Ulterior, 13 dintre acestia au fost arestati.

7. Jaful din Baker Street

In 1971, cativa infractori au folosit un magazin drept paravan, sapandu-si calea catre seiful unei banci londoneze, cu ajutorul unor instrumente de taiat. Hotii au furat 3 milioane dolari. In timpul jafului, un individ a “tinut de sase” si infractorii au comunicat cu ajutorul statiilor radio. Un operator local de radio comunicatii a interceptat convorbirile hotilor si a anuntat politia; oamenii legii au descins in 700 de banci si tot nu au dat de urma infractorilor.

8. Jaful de la Banco Central

Deghizandu-se in angajatii unei firme de amenajari exterioare, cativa hoti au reusit sa sape un tunel de 80 metri sub Banca Centrala din Brazilia. Hotii au fugit cu 70 milioane dolari. Politia a arestat numerosi indivizi, dar a reusit sa recupereze doar 9 milioane dolari. Cativa dintre hoti sunt cautati si in zilele noastre. Investigatorii au descoperit ca tunelul era foarte bine construit, o adevarata “minune tehnologica”, avand aer conditionat si sisteme de iluminat.

9. Hotii inarmati pana in dinti au descins intr-un cash depot suedez, la bordul unui elicopter, in timp ce politistii supravegheau alt oficiu bancar

La ora 5:15 AM, un elicopter furat aterizeaza pe acoperisul unui cash depot si patru barbati inarmati coboara la sol. Martorii aud numeroase explozii, dupa care barbatii sunt vazuti carand cativa saci de bani in spate. Intre timp, politistii se grabesc sa ajunga la fata locului. Hotii se urca in elicopter si pleaca. Acestia abandoneaza aparatul de zbor pe un camp. Ulterior, sunt arestati doi barbati; in operatiune a fost implicat si un “nas” al mafiei. Partea amuzanta? Politia a supravegheat in tot acest timp un obiectiv gresit.

10. Hotii “deghizati” in clienti imobilizeaza gardienii in jaful de la Knightsbridge Security Deposit

Infractorul de cursa lunga Valerio Viccei si ai sai tovarasi au jefuit o banca britanica, fiind “deghizati” in clienti. Acestia au imobilizat gardienii si au furat apoi 90 milioane dolari. Viccei a fost ranit la fata locului si politia l-a identificat dupa ADN. Ar fi scapat basma curata, daca nu s-ar fi intors in Anglia pentru a-si recupera masina, moment in care politia l-a incatusat.

11. Goodfellas

Urmatorul jaf a inspirat povestea celebrului film “Goodfellas”. Cu ajutorul unor informatii din interior, infractorul Henry Hill si asociatii sai au pus la cale un jaf meticulos. Inteligenta lor era sclipitoare - cunosteau arhitectura Aeroportului International John F. Kennedy, numele gardienilor, protocolul si alte aspecte importante. Hotii au reusit sa fure 20 milioane dolari. Banii si bijuteriile (in valoare de cateva milioane dolari) nu au fost recuperate; cativa membri ai gruparii au murit in urma unor atacuri puse la cale de colegii lor, din cauza panicii si altii au fost arestati. Seful retelei, Henry Hill a intrat insa in programul de protectie a martorilor. Acesta a murit la varsta de 69 de ani, din cauze naturale.

12. Jaful “KLM”

Cativa infractori, care au furat un camion cargo al companiei aeriene KLM Air, au comis un jaf pe Aeroportul Schiphol din Elvetia. Ei purtau uniforme KLM si nimeni nu a banuit adevarata lor identitate. Hotii au oprit un alt camion cargo, au scos armele si i-au “rugat” pe pasageri sa coboare. Jaful a avut loc in fata martorilor. Hotii s-au urcat in camion si au fugit de la fata locului. Vehiculul KLM a fost interceptat in Antwerp. In interiorul sau, se aflau diamante in valoare de 118 milioane dolari.

13. Saddam Hussein isi retrage banii din Banca Centrala a Irakului

Pe masura ce trupele americane asediau Baghdadul in 2003, tiranul Saddam Hussein l-a trimis pe fiul sau, Qusay sa scoata o suma considerabila de bani de la Banca Centrala situata in capitala Irakului. Barbatii au retras circa un miliard de dolari. Ulterior, soldatii americani au gasit 650 milioane de dolari; banii au fost indesati in peretii casei lui Hussein.

14. Travestitii au jefuit un magazin de diamante din Paris: Harry Winston Heist

Iata un jaf cu adevarat bizar. Cativa barbati, imbracati in femei, au jefuit un magazin exclusivist de bijuterii din Paris. Acestia au fost supranumiti “Panterele Roz” de catre politisti; hotii i-au adunat pe angajati si clienti intr-un colt si au spart vitrinele, sustragand fara nicio grija bijuteriile. Acestia au fugit cu diamante in valoare de 108 milioane dolari si nu au fost prinsi nici pana astazi.

15. Cel mai elaborat jaf, Jaful de Diamante din Antwerp

Unul din cele mai celebre jafuri. Leonardo Notarbartolo s-a mutat intr-un apartament situat langa Diamond Center si a petrecut trei ani, pentru a-i convinge pe ceilalti ca este un vanzator onest de diamante din Italia. Complicii lui Notarbartolo alcatuiau asa numita “Scoala din Torino” si au pus la cale cel mai elaborat jaf din istorie - ei au folosit in timpul furtului copii ale cheilor originale si filmari editate pentru camerele de supraveghere, ajungand cu usurinta la seiful unde erau ascunse diamante in valoare de milioane de dolari. Nortabartolo a fost prins ulterior, cu ajutorul probelor ADN, prelevate de pe un sandwich pe jumatate mancat, uitat la fata locului.

Ultimele NOUTATI

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x