Lilia Dicu, Executive Coach: Principalul talent al unui coach este de a asculta dincolo de cuvinte

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lilia Dicu, Executive Coach: Principalul talent al unui coach este de a asculta dincolo de cuvinte Lilia Dicu, Executive Coach: Principalul talent al unui coach este de a asculta dincolo de cuvinte
de Manager.ro la 28 Mai. 2013 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
lilia dicucariereexecutive coachtalentcoachingcuraj

"Eu ma indragostesc de fiecare client al meu. Atunci cand ajungi sa te uiti la om asa cum este el, fara sa il judeci, e imposibil sa nu iti placa. Se naste ceva din aceasta relationare. Oamenii cu care lucrez eu sunt frumosi. Foarte, foarte frumosi si foarte complecsi, plini de resurse si creativi. Si intotdeauna in fiecare client gasesc ceva din mine si simt ca ma dezvolt, cresc si invat si eu odata cu cei pe care ii acompaniez", marturiseste Lilia Dicu, Executive Coach, intr-un interviu acordat recent pentru Manager.ro.

Manager.ro: Vorbeste-ne despre cariera ta de executive coach.

Lilia Dicu: Cariera mea de executive coach a inceput in 2007. Profesia de coach inseamna foarte multa pasiune, dar si foarte multa munca. Educatia si formarea sunt procese indelungate, care trebuie sustinute in mod constant si cred ca ele fac diferenta intre un profesionist si un amator. De aceea, am cautat mereu sa ma perfectionez, sa imi insusesc cat mai multe cunostinte si instrumente teoretice si sa avansez in aceasta profesie. Am studiat alaturi de un maestru de talie internationala in coaching, Alain Cardon, am urmat cursurile Newfield Network si apoi m-am pregatit intens si mi-am luat certificarea de Professional Certified Coach.

Coaching-ul e o calatorie pentru mine: fiecare client si fiecare caz sunt unice, iar abordarile sunt mereu diferite. Imi doresc sa merg si mai departe si sa devin Master Certified Coach, care reprezinta, practic, cea mai inalta treapta in meseria de coach.

Manager.ro: Un cuvant schimba totul, te descrii drept un Daring Executive Coach. De ce?

Lilia Dicu: In primul rand, pentru ca am curaj si indraznesc sa spun lucruri care nu se spun atat de usor, de obicei. De exemplu, am lucrat la un moment dat cu un vicepresedinte care voia sa imi demonstreze ca problematizase deja toate lucrurile pe care eu le aduceam in discutie. Ma simteam ca un executant in fata lui, desi el avusese intiativa de a lucra impreuna cu mine. Simteam ca trebuie sa fac ceva, asa ca i-am spus la un moment dat ca pozitia in care ma pune nu ne avantajeaza pe niciunul dintre noi si ca procesul in care a intrat nu ii aduce plus-valoare daca nu incearca sa ma trateze altfel. Am avut nevoie de curaj pentru a-i spune acest lucru, dar lucrurile s-au schimbat radical apoi si atitudinea lui a devenit mult mai deschisa.

Pe de alta parte, pentru ca ii invit si pe oamenii cu care lucrez sa indrazneasca, sa se uite la ei fara perdea si sa isi asume ceea ce vad si ceea ce ajung sa constientizeze. E nevoie de mult curaj si de indrazneala ca sa intri intr-o sesiune de coaching, de fapt. Aceasta decizie e prima dovada a curajului.

Manager.ro: Care este cea mai mare provocare pe care ai depasit-o in cariera ta pana acum?

Lilia Dicu: Sincer, eu ma uit la lucrurile care mi se intampla ca fiind rezultate ale actiunilor mele, lucruri care mi s-au intamplat firesc, in urma deciziilor pe care le-am luat. Desigur, poate ca stau uneori si ma gandesc daca as fi facut altfel, daca as fi stiut un alt mod de a proceda, insa ma uit mai degraba la provocari ca la lectii de viata din care invat de fiecare data ceva.

Manager.ro: Spune-ne cate ceva despre oamenii cu care iti place sa lucrezi.

Lilia Dicu: Eu ma indragostesc de fiecare client al meu. Atunci cand ajungi sa te uiti la om asa cum este el, fara sa il judeci, e imposibil sa nu iti placa. Se naste ceva din aceasta relationare. Oamenii cu care lucrez eu sunt frumosi. Foarte, foarte frumosi si foarte complecsi, plini de resurse si creativi. Si intotdeauna in fiecare client gasesc ceva din mine si simt ca ma dezvolt, cresc si invat si eu odata cu cei pe care ii acompaniez.

Manager.ro: Cat de important este liderul intr-o organizatie?

Lilia Dicu: E crucial. Daca organizatia vrea sa aiba succes, ea trebuie sa aiba un lider.

Manager.ro: Cine este Lilia Dicu, femeia, dincolo de cariera profesionala?

Lilia Dicu: Este o femeie cu aspiratii, cu dorinte. Este sotie si mama a trei copii pe care incearca sa ii educe intr-un mod armonios. Toate provocarile mele de zi cu zi nu sunt straine de provocarile oricarui alt om. Cred ca cel mai mare coach al meu e chiar sotul meu, care ma provoaca, ma sprijina si ma sustine in tot ceea ce fac. In restul timpului, imi place sa citesc. Citesc si recitesc: carti de dezvoltare personala, clasicii secolului al XX-lea s.a. Imi plac filmele si calatoriile. Imi doresc sa ma retrag din cand in cand in locuri cat mai apropiate de natura.

Manager.ro: Ce-i lipseste coaching-ului din Romania?

Lilia Dicu: Cred ca, in Romania, coaching-ul este in plina evolutie. N-as spune ca ii lipseste ceva, ci doar ca, asa cum el a aparut mai tarziu la noi, se si dezvolta cu un mic decalaj de timp. Un singur lucru demn de notat observ in Romania: la noi sunt mai multe persoane care isi asuma aceasta titulatura de coach, insa fara a avea si background-ul profesional riguros care s-ar fi cerut, de exemplu, pentru a lucra in strainatate.

De aici si decizia mea de a ma alatura celor din Asociatia Romana Pentru Coaching. Impreuna cu specialistii si colegii mei din ARC, ne dorim sa pastram aceasta profesie la standardele de practica de la nivel international. Ne dorim sa contribuim la crearea unui cadru de reglementare pentru aceasta meserie si sa contribuim la profesionalizarea ei. De altfel, membrii ARC sunt cei care au facut un mare pas inainte in acest sens, pentru ca au adus profesia de coach in nomenclatorul ocupatiilor din Romania. Impreuna, ne propunem sa continuam sa construim pe acest drum. Va invit sa cititi mai multe si sa va abonati la newsletter-ul pe care il gasiti pe www.liliadicu.ro.

Manager.ro: Sa discutam si despre elemente care fac diferenta intre un top-executiv, manager-antreprenor-cutezator si restul.

Lilia Dicu: Un executiv lucreaza cu un set de reguli si instructiuni destul de stricte, el face parte dintr-un sistem. Fie ca are vechime in organizatie, fie ca a fost adus in acea organizatie, un executiv este obisnuit sa lucreze cu sisteme, cu oameni si sa se afle intr-un spatiu matriceal, care deseori presupune destul de mult control, planificare si rigurozitate.

Un antreprenor-cutezator este un om care ajunge sa construiasca fie imperii, fie afaceri care functioneaza foarte bine, datorita curajului, creativitatii si inovatiei sale. Antreprenorii sunt mai degraba oamenii care merg pe principiul “screw it let’s do it!“, asa cum spunea si Richard Branson.

In ziua de azi, e important ca atat executivii, cat si antreprenorii sa dezvolte angajamentul si responsabilizarea oamenilor cu care lucreaza. Pentru aceasta cel mai facil ar fi  sa-si insuseasca abilitatile de coaching. Asta inseamna sa asculte, sa reflecte, sa comunice la persoana I, sa ii invite in dialog si sa ii responsabilizeze pe cei cu care lucreaza. Cred ca in acest moment abilitatile de coaching ale celor care conduc oameni sunt cruciale.

Manager.ro: Cum se cuantifica in rezultate executive coaching-ul?

Lilia Dicu: Un coach lucreaza cu obiectivele clietului, care, de fiecare data, sunt foarte precise si masurabile. Cateodata, asta presupune cifre, precum atingerea unor obiective de business foarte stricte, alteori presupune ca executivii sa-si achizitioneze competente sau abilitati noi.

Manager.ro: Care este principalul talent al unui coach?

Lilia Dicu: As indrazni sa spun ca principalul talent al unui coach este de a asculta dincolo de cuvinte si de a scoate esenta din ceea ce aude de la client, intr-un spatiu de totala acceptare si lipsa de judecata.

Manager.ro: Ce sfaturi le-ai oferi celor care vor sa urmeze drumul executive-coaching-ului?

Lilia Dicu: In primul rand, sa-si aleaga o scoala buna si sa acorde o mare atentie educatiei formale de cel mai inalt nivel. Cred ca i-as indemna, apoi, sa se gandeasca foarte bine daca vor, intr-adevar, sa devina coach-i si daca asta raspunde misiunii lor de viata. O profesie bine facuta inseamna pasiune, inseamna aliniere la valorile, dorintele, aspiratiile proprii, iar acest lucru este valabil si in cazul acestei profesii minunate.

Ultimele NOUTATI

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x