"Adio, masini diesel", spune Uniunea Europeana! Ce se va intampla in Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Adio, masini diesel, spune Uniunea Europeana! Ce se va intampla in Romania? "Adio, masini diesel", spune Uniunea Europeana! Ce se va intampla in Romania?
de Ion Dan Trestieni la 05 Apr. 2017
Urmareste-ne pe Google News
masini dieselpoluare masinimotor dieselfondul pentru mediu

Parlamentul European promite luarea unor masuri de contracarare a poluarii masinilor cu motoare diesel. In Romania aceste demersuri nu vor avea nici un efect, din cauza (ne)reglementarilor interne.

Ieri a fost o zi “istorica” pentru Europa. Dupa mai bine de un an si jumatate de la depistarea furtului criminal al celui mai mare constructor de automobile din lume - Volkswagen (VW) - care a trucat cu softul emisiile de noxe ale motoarelor diesel, Comisia de ancheta a Parlamentului European si-a prezentat concluziile.

Iata ce ne spune eurodeputata franceza Karima Delli despre acest moment deosebit intr-un material facut de ea - “Il faut un genderme europeen pour metre fin au scandale de Dieselgate”, Huffington Post,ed.fr,  4.04.2017:

“Pentru cei 60 de ani ai sai Uniunea Europeana si-a oferit un frumos cadou – dieselgate. Este un amestec savant de frauda fata de legile pe care le-a votat, de suferinte pentru consumatori si de escrocherie in grup organizat – cu Statele europene in rolul cel mai compromitator. Nu se putea gasi un test mai bun pentru nivelul de dezvoltare al Uniunii decat acest scandal industrial, sanitar si democratic la nivel european… In Statele Unite, unde VW a fost prins cu mata in sac, masinile sale au fost scoase de pe piata si justitia l-a penalizat sa plateasca consumatorilor pacaliti 20 miliarde de euro. Si la noi? (in Europa, n.n) Nimic! Nu se face scoaterea masinilor de pe piata , prin ordine specifice ale Statelor, nu se amendeaza constructorul, nu se compenseaza consumatorii (adica beneficiarii celor 8 milioane de masini trucate, n.n).


Bilantul: ochii plansi pentru consumatori, poluarea in continuare pe drumuri, provocata de milioane de masini-pubela si orase care traiesc in ritm de varf de poluare.”

Intr-adevar, cele propuse de Comisia de Ancheta se refera mai ales la principii de viitor – trecutu-i mort. Dat fiind faptul ca Statele sunt partase, prin conflict de interese, la hotie – Franta are 20% din Renault, Italia are participatie la Fiat, Spania la Seat si Germania, la Opel, toate depistate de asemenea ca posibili subiecti de dieselgate- se sugereaza, corect, ca ar trebui un organism european independent care sa testeze noile masini inainte de a intra pe piata si sa verifice emisiile masinilor in trafic. Tot in viitor ar trebui sa se plateasaca o amenda de 30.000 euro pentru fiecare masina trucata. Foarte timid s-a adus vorba si de despagubirea clientilor pacaliti de  VW, dar acest lucru nu este decat un proiectel. Recomandarile Comisiei de ancheta au fost trimise inapoi la Comisia pentru Piata Interna pentru a se cadea de acord (daca s-o cadea).

Karima Delli, pe buna dreptate, este foarte sceptica in privinta “dieselgate-ului”. De aceea ea propune o intoarcere la statutul pe care il posedau orasele italiene in timpul renasterii: ele aveau propria legislatie si forta colectiva pentru a-si asigura securitatea, prosperitatea si respectul legii intre zidurile orasului.

Deja, orase inteligente ca Parisul, Londra sau Seul au inceput sa se comporte asa. In Paris, in perioadele de poluare se circula alternativ (numere pare si impare), sunt interzise la circulatie autovehicole si motociclete care au ani de fabricatie vechi (limita este 1997), angajatorii platesc un salariu suplimentar angajatilor care vin la serviciu cu bicicleta, se deconteaza o parte din banii folositi pentru cumpararea de biciclete electrice, se construiesc piste de biciclete in centru si periurban, se transforma tot mai multe artere din centru in drumuri pietonale, se interzice folosirea lemnului pentru combustie (semineuri si gratare), se inalta baloane cu senzori pentru a arata tot timpul nivelul de poluare din zona. De ce are Parisul, prin Primaria sa, aceste initiative? Pentru ca mortalitatea datorata poluarii a devenit a treia cauza de mortalitate din Franta si pentru ca Parisul este foarte poluat.

De ce am spus ca VW a realizat prin trucarea softului un furt criminal? Pentru ca poluarea datorata motoarelor diesel este cu adevarat mortala. In 2012 Organizatia Mondiala a Sanatatii  a clasat emanatiile vehicolelor cu motoare diesel ca “sigur cancerigene”. Si cancerul nu este singurul flagel provocat de ele. Comparativ cu motoarele pe benzina motoarele diesel emit mai putin CO2 (123g/km comparativ cu 127g/km) . In schimb au emisii mari de oxizi de azot (NOx) si de microparticule in suspensie (PM10 si PM2,5). Adica emit de cinci ori mai mult NOx decat motoarele pe benzina si 2/3 din microparticolele din trafic. Microparticolele patrund adanc in caile respiratorii si intra in sange prin arterele pulmonare. De acolo merg la celule si le deregleaza comporatmentul (antreneaza cu ele alergeni, metale grele si hidrocarburi). Ingroasa sangele, provocand infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Nu ati auzit nimic despre oamenii aparent sanatosi si in putere care au murit subit ? S-ar putea sa fi murit din cauza poluarii.

Spun “s-ar putea” pentru ca la noi, “doamne feri’” nu se studiaza acest lucru. Chiar daca Romania este in procedura de pre-infringement pentru poluarea cu PM10 si infestam toata Europa. Si o vom infesta si mai mult.Una din masurile populiste si iresponsabile ale guvernului PSD-ALDE a fost sa desfiinteze timbrul de mediu, fara a pune nimic in loc .Efectul direct va fi o crestere la cote nebanuite a poluarii! De ce? Bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu s-a redus la jumatate. Programul “Rabla” , in mod normal se va sista. Va creste enorm piata de masini second-hand, se va diminua piata de masini noi. Chiar in prezenta timbrului de mediu numarul de masini second hand importate in 2016 in Romania a crescut cu 18,6% fata de 2015. Au fost inregistrate 297.000 de masini, 84.000 fiind VW trucate la soft. Au fost cumaparate 94.000 masini noi. Dintre ele 16.583 au fost achizitionate prin programul “Rabla”. APIA ( Asociatia Producatorilor de Automobile) anticipeaza ca in 2017 va scadea piata de masini noi cu 30%.

“Sarbatoarea” Uniunii Europene de ieri nu are, si nu va avea, deci, nici o semnificatie pentru noi. Suntem in alt context, ca de obicei , niste originali !

Gabriela Firea, primarul general al Bucurestiului, cea mai poluata capitala europeana ( am depasit, in sfarsit, Sofia) nu are nimic din alura unui primar de oras italian renascentist. Ea nu este dispusa sa inceapa construirea de noi piste de biciclete, pana in trimestrul doi al anului 2018.Primaria lucreaza intens, de vreo trei ani, la stabilirea traseelor si la studiul de fezabilitate, desi Ministerul Mediului a transferat inca din 2014, 10 miloane de euro pentru pistele de biciclete. De asemenea Firea nu vede de ce ar stingheri circulatia celor 2 milioane de masini carentrec zilnic pe strazile orasului (fata de 100.000 in 1989). Nici de ce nu ar lasa sa fie parcate oriunde masinile. Ea are o alta prioritate: balena albastra!

Foto: pixabay.com

Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x