[Studiu de piata] Cum percep liderii companiilor din Romania utilitatea sistemelor de monitorizare auto prin GPS?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
[Studiu de piata] Cum percep liderii companiilor din Romania utilitatea sistemelor de monitorizare auto prin GPS? Studiu de piata Cum percep liderii companiilor din Romania utilitatea sistemelor de monitorizare auto prin GPS?
de Redactia Manager la 03 Nov. 2016
Urmareste-ne pe Google News
Primul Studiu de Piata din Romania realizat de SafeFleet pe tema sistemelor telematice: Impactul solutiilor de monitorizare GPS asupra industriilor romanesti in 2016, a evidentiat o serie de date cu privire la perceptiile, exigentele si asteptarile managerilor de flote in domeniul telematicii.

Studiul SafeFleet a fost realizat pe un esantion de 294 de respondenti, persoane reprezentative pentru business-uri cu interes direct in utilizarea unei platforme de monitorizare GPS, si s-a desfasurat exclusiv in mediul online.

Datele si interpretarile furnizate de acest studiu pun in valoare 5 evaluari de top ale liderilor si persoanelor reprezentative ale companiilor din Romania cu privire la utilitatea si performanta sistemelor de monitorizare auto prin GPS.

1. 32% din respondentii studiului SafeFleet au indicat o diminuare a costurilor operationale cu 10% - 25 %


O serie de factori pot influenta direct scaderea costurilor operationale de management al flotei, factori care se refera la:
  • nivelul de eficienta a consumului de combustibil
  • optimizarea schemelor de deplasare pentru evitarea drumurilor inutile
  • managementul eficient al sistemelor de plata

Dintre acesti trei factori, nivelul de eficienta a consumului de combustibil reprezinta cea mai importanta preocupare din perspectiva costurilor operationale.

In absenta unor sisteme performante care sa ajute managerul de flota sa controleze consumul si pierderile de carburant, eficientizarea costurilor aferente reprezinta, de cele mai multe ori, o provocare careia acesta nu este pregatit sa-i faca fata. Consumul de carburant este dificil de controlat, cu atat mai mult cu cat are o serie de variabile - de la pretul de achizitie care se modifica de la o perioada la alta, pana la stilul de condus al soferilor.

2. In aproximativ 80% din cazuri, s-a obtinut un ROI pozitiv in mai putin de 6 luni

Pentru eficientizarea managementului de flota, managerii de companii au in vedere, in primul rand, recuperare investitiei (ROI) incercand sa gaseasca mereu noi metode de a reduce costurile, de la redimensionarea flotei, la cresterea duratei de utilizare a vehiculelor

Inainte de realizarea acestui studiu, estimarile SafeFleet de obtinere ROI pozitiv in urma utilizarii sistemelor de monitorizare GPS - estimari bazate pe experienta si feedback-ul primit de la clienti - vizau un termen de la cateva luni pana la (maxim) 1 an. Datele furnizate de acest studiu de piata au confirmat dinamica de recuperare a investitiei (ROI) in mai putin de 6 luni, in conditiile unei organizari eficiente si achizitionarii unui sistem telematic performant.

Pentru a obtine acest ROI pozitiv, managerilor de flote auto apeleaza, astfel, la achizitionaea unor sisteme telematice eficiente, indreptandu-si atentia catre:
  • reducerea costurilor de carburant
  • diminuarea costurilor de achizitie
  • diminuarea costurilor de mentenanta
  • cresterea gradului de siguranta pe trasee
  • reducerea costurilor aferente ciclului de viata

3. Cele mai utilizate functionalitati ale sistemelor telematice sunt: monitorizarea flotei (89,53%), rutarea traseelor (45,35%) si comportamentul soferilor (41,86%)

Monitorizarea eficienta a unei flote nu se rezuma exclusiv la localizarea vehiculelor si observarea directiei lor de deplasare. Un sistem telematic eficient poate ajuta managerii de flote auto sa creasca productivitatea, prin optimizarea traseului cu ajutorul hartilor actualizate si atentionarii in timp real cu privire la traficul de pe drum.
Rutarea reprezinta o functionalitate complementara ce ofera avantajul livrarilor in timp util si parcurgerea celor mai scurte si mai putin costisitoare trasee.

Comportamentul soferilor este, de asemenea, o componenta foarte importanta in managementul flotelor auto, acesta fiind generator principal de costuri suplimentare prin operatiuni de condus ineficiente: stationarea cu motorul pornit, depasirea limitelor de viteza, accelerarea sau franarea brusca, viraje necorespunzatoare, etc.

In completarea monitorizarii comportamentului soferilor prin aplicatiile telematice, pentru a obtine performate reale, managerii de flote trebuie sa aiba preocupari suplimentare ce vizeaza:
  • analizarea consumului per 100/km si compararea lui cu media la nivelul flotei
  • setarea unor target-uri realizabile
  • stimularea si motivarea soferilor ca urmare a imbunatatirilor inregistrate
  • implicarea soferilor care genereaza constant consum suplimentar de carburant in activitati de training si informare

Se remarca, astfel, faptul ca utilizarea unor sisteme de monitorizare GPS aduce avantaje tocmai prin aceste functionalitati, menite sa faciliteze coordonarea activitatilor flotei auto si sa reduca semnificativ costurile de management.

4. Cel mai puternic impact (pozitiv) al sistemelor de monitorizare GPS se resimte la nivelul costurilor de combustibil (61,27%)

Astfel indica raspunsurile date de persoanele chestionate in cadrul Studiului de Piata SafeFleet. Dupa reducerea costurilor operationale, economiile facute la consumul de carburant sunt clasate de managerii de flote pe primul loc in topul beneficiilor (61,27%) urmate apoi de cresterea productivitatii (44,83%) si reducerea timpului/sofer/zi (37,93%).

Statistic vorbind, in ceea ce priveste consumul de carburant avem urmatoarele date la care ne putem raporta:
comportamentul soferului poate influenta eficienta consumului de combustibil cu 33%;
1/2 h de stationare rezulta cresterea consumului la 100 km cu â…“;
pe termen lung, costurile aferente carburantului folosit de o masina mai ieftina, cu un kilometraj mai mai mare la achizitie pot depasi cu mult diferenta de pret dintre masina aleasa si una mai scumpa.

(Sursa: eBook SafeFleet: Cum sa reduci costurile flotei cu 60%)

Pentru a realiza o economisire semnificativa la nivelul consumului de carburant si a obtine, totodata, crestere la nivelul productivitatii si reducere a timpului de deplasare, managerul de flota evalueaza un sistem de monitorizare GPS (telematic), in primul rand, prin prisma urmatoarele aspecte:
  • monitorizarea stilului de condus al soferilor
  • optimizarea traseelor
  • eficientizarea consumului
  • raportari specifice
  • atentionari pentru evitarea unor plati/taxe supimentare

5. Pe termen scurt si mediu investitiile in managementul flotelor auto va creste cu peste 10%

Datele furnizate de studiul de piata SafeFleet nu sunt, insa, pentru acest aspect, surprizatoare. Ele vin, practic, sa confirme trendul din ce in ce mai vizibil din ultimii 3 ani de crestere dinamica a pietei sistemelor telematice (de monitorizare GPS).

Dezvoltarea constanta a acestei piete releva o extindere a business-urilor din Romania. Iar extinderea nu apare izolat. Ea genereaza necesitati din ce in ce mai specifice in managementul flotelor auto si semnaleaza importanta cresterii performantelor atat la nivel de coordonare cat si la nivel executional.

Acest top 5 al evaluarilor managerilor de flote si liderilor de companii din perspectiva utilitatii sistemelor de monitorizare a flotelor auto GPS reprezinta doar o parte a datelor disponibile in Studiul de Piata SafeFleet: Impactul solutiilor de monitorizare GPS asupra industriilor romanesti in 2016.

Pentru a accesa GRATUIT informatiile acestui studiu, descarca textul integral al documentului disponibil in pagina companiei.


Ultimele NOUTATI

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand
Companii

Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand

today22 Apr. 2024
Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani
Reteta zilei

Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x