Franta: Utilizarea denumirii restaurant va fi restrictionata
frantalegislatiereglementarea utilizarii denumirilorrestaurant
In prezent, orice local de alimentatie publica poate purta denumirea de restaurant. Franta este pe cale sa faca ordine in aceasta privinta. Elvetia se pregateste si ea sa procedeze in acelasi fel.
In Franta, orice carciuma care nu face decat sa reincalzeasca preparate produse industrial in alta parte poate purta denumirea de restaurant. Conform unei declaratii a Master Chef-ului Alain Ducasse, "din cele 150.000 de restaurante franceze, trei sferturi nu ofera decat mancaruri produse industrial. Celelalte se bat pentru a gati produse proaspete".
SYNHORCAT, Sindicatul francez al hotelierilor, patronilor de restaurante, cafenele si birturi a decis sa faca ordine in bucatarii. El este la originea unui proiect de lege care vrea sa rezerve denumirile "restaurateur" (patron sau manager de restaurant) si "restaurant" doar "profesionistilor care servesc clientelei lor preparate culinare gatite pe loc pe baza de produse brute". Toate localurile care nu satisfac aceste cerinte nu vor mai avea voie sa foloseasca denumirile "restaurant" si "restaurateur". Nu vor fi vizate de acest text normativ produsele de patiserie, mezelurile, branzeturile si painea care, din motive evidente de cost sau de igiena, nu pot fi produse in restaurant.
Aceste texte au fost prezentate Adunarii Nationale a Frantei saptamana trecuta, iar amendamentul are mari sanse sa fie adoptat.
Conform Institutului National de Statistica al Frantei, INSEE, in Hexagon exista circa 100.000 de restaurante si 50.000 de localuri de fast food (hamburgeri, sandviciuri, kebab...), 2.000 de cafenele si 50.000 de baruri.
O ancheta a Institutului I+C indica faptul ca din aceste 100.000 de restaurante 31% utilizeaza doar produse industriale, deci 31.000 de localuri. Altfel spus, in cazul aplicarii imediate a protectiei denumirii de restaurant, in Franta ar ramane 69.000 de restaurante autentice.
Ancheta mai arata ca, din cele 31.000 de localuri care utilizeaza produse industriale, 67% declara ca sunt gata sa abandoneze aceste produse in caz de protectie a denumirii de restaurant. Dupa un calcul rapid, circa 21.000 ar deveni in scurt timp restaurante adevarate, reluand prepararea mancarii in bucatariile proprii. In final, Franta ar avea 90.000 de restaurante veritabile.