Ce orase din Romania sunt cele mai bune pentru afaceri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce orase din Romania sunt cele mai bune pentru afaceri Ce orase din Romania sunt cele mai bune pentru afaceri
de Alexandra Stanescu la 18 Iul. 2017
Urmareste-ne pe Google News
afaceri romaniaconditii afaceri romaniadoing business

Noul raport al Bancii Mondiale - Doing Business in UE: Romania, Bulgaria si Ungaria analizeaza mediul de afaceri si cadrul legislativ, in 22 de orase din cele trei state. In Romania, studiul analizeaza 9 orase: Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Ploiesti, si Timisoara.

Raportul vizeaza reglementarile aplicabile mediului de afaceri si aplicarea acestora in cinci etape din ciclul de viata al unei societati comerciale mici sau mijlocii: constituirea unei societati, obtinerea autorizatiei de construire, racordarea la reteaua de energie electrica, inregistrarea transferului dreptului de proprietate si solutionarea litigiilor comerciale in prima instanta.
 
Potrivit raportului, intreprinzatorii romani se confrunta cu diferite obstacole de reglementare, in functie de locul in care isi stabilesc afacerile. 
 
Punerea in aplicare a reglementarile aplicabile mediului de afaceri si eficienta institutiilor publice difera semnificativ de la oras la oras. 
 
Cele mai mari decalaje exista in obtinerea autorizatiilor de construire, racordarea la reteaua de energie electrica, si solutionarea litigiilor comerciale.
 
De exemplu, o autorizatie de construire se obtine in 156 de zile, in Oradea, de doua ori mai repede decat in Constanta sau Timisoara, dar Oradea are cel mai scump proces: la 7,6% din valoarea depozitului, costul este de 4 ori mai mare decat la Cluj, Craiova sau Iasi. 
 
Racordarea la reteaua de energie electrica dureaza mai putin de 6 luni in Bucuresti, Craiova, si Iasi, si aproape 8 luni in Timisoara.
 
Solutionarea litigiilor comerciale dureaza aproape 10 luni in Timisoara, cu trei luni mai repede fata de Brasov si Ploiesti, dar acelasi lucru dureaza 12 luni, la Bucuresti, unde este cel mai mare numar de dosare pe judecator din tara.
 
Majoritatea oraselor, cu exceptia Brasovului si Ploiestului, au o performanta peste media UE la solutionarea litigiilor comerciale, iar Oradea la transferul dreptului de proprietate.
 
Cu toate acestea, exista loc de mai bine in ce priveste gestionarea autorizatiilor de construire si racordarea la reteaua de energie electrica. 
 
Obtinerea autorizatiei de construire este considerabil mai dificila decat in majoritatea celorlalte state membre ale UE, in mare parte din cauza numarului mare de aprobari pe care constructorii trebuie sa le obtina inainte de a solicita un permis de construire. 
 
Totodata, pentru racordarea la reteaua de energie electrica, un intreprinzator trebuie sa astepte cu aproximativ trei luni mai mult decat media UE (de 90 de zile) chiar si in Iasi, orasul care inregistreaza cele mai rapide formalitati dintre cele 22 de localitati comparate. 
 
Nicio localitate nu exceleaza la toate cele cinci domenii masurate. Astfel, este mai usor pentru intreprinzatorii romani sa inceapa o afacere in Bucuresti, Oradea, Ploiesti si Timisoara, unde inregistrarea TVA dureaza o saptamana, fata de doua saptamani in Constanta si aproape trei saptamani in Craiova. 
 
Obtinerea autorizatiilor de construire este mai eficienta in Craiova datorita unui proces simplificat de obtinere a avizelor in etapa premergatoare construirii.
 
Iasi conduce la racordarea la reteaua de energie electrica, in timp ce Oradea se evidentiaza pentru calitatea administratiei funciare si Timisoara pentru performanta in solutionarea litigiilor comerciale.
 
Raportul releva ca factorii de decizie care vor sa adopte reforme pot aduce imbunatatiri semnificative prin reproducerea bunelor practici implementate in alte localitati din Romania. 
 
In Timisoara, unde judecatorii utilizeaza sistemul electronic de management al dosarelor pentru a reduce gradul de incarcare administrativa, solutionarea litigiilor comerciale si punerea in executare a sentintelor dureaza cu opt luni mai putin decat in Brasov, unde acest element lipseste si unde locurile ramase vacante in functia de judecator fac mai dificila rezolvarea cazurilor. 
 
De asemenea, Oradea poate oferi un exemplu pozitiv in emiterea autorizatiilor de construire, care dureaza 12 zile, comparativ cu 30 pana la 45 de zile in alte orase.
 
Conform raportului, cresterea gradului de utilizare a sistemului online de inregistrare a societatilor comerciale poate fi realizata prin urmarea exemplului dat de Constanta, unde aproape un sfert dintre societati sunt inmatriculate online, comparativ cu mai putin de un procent in majoritatea celorlalte orase.
 
La randul lui, Bucurestiul este in prima jumatate a clasamentului oraselor romanesti la majoritatea indicatorilor masurati, demonstrand potential pentru gestionarea eficienta a unui volum mare de solicitari de servicii din partea sectorului privat. 
 
Pe de alta parte, atat Budapesta cat si Sofia sunt pe pozitii inferioare municipiilor mai mici din statele respective.
 
In ciuda numarului de bune practici documentate in studiu, provocarile raman. Pentru a usura procesul de inregistrare a societatilor comerciale, Romania ar putea urma exemplul Ungariei si sa consolideze inregistrarea TVA cu inregistrarea fiscala a companiilor la Registrul Comertului. 
 
In acelasi timp, tara noastra ar putea lua in considerare introducerea de stimulente pentru a incuraja utilizarea platformei online, de exemplu prin oferirea inregistrarii online la tarife substantial mai mici decat inregistrarile pe suport de hartie, asa cum s-a procedat in Bulgaria, unde aproape trei sferturi din companii se inregistreaza electronic. 
 
In ceea ce priveste autorizatiile de construire, orasele din Romania ar putea sa se concentreze pe eficientizarea etapei premergatoare construirii si pe centralizarea tuturor avizelor in cadrul unui ghiseu unic, asa cum a facut Georgia, reducand timpul de avizare de la 70 la 15 zile. 
 
Pe termen lung, obiectivul ar trebui sa fie introducerea unui ghiseu electronic unic, unde toate agentiile implicate examineaza aplicatia online, la fel ca si in Ungaria.
 
Identificarea oportunitatilor de reducere a numarului de formalitati necesare pentru a obtine o conexiune electrica este esentiala pentru facilitarea procesului in Romania, unde numarul de cerinte este mult mai mare decat in multe economii avansate. 
 
Introducerea unui sistem de informatii geografice (GIS) ar elimina nevoia de vizite in teren de catre companiile de distributie.
 
Pentru a face inregistrarea dreptului de proprietate mai usoara si mai sigura, eforturile de extindere a acoperirii cadastrale si de carte funciara si de digitizare a informatiilor trebuie sa continue. In ceea ce priveste solutionarea litigiilor comerciale, instantele din Romania pot invata de la Timisoara si Cluj-Napoca cum sa imbunatateasca accesul partilor in litigiu la inscrisurile aferente cauzei utilizand software-ul Infodosar.
 
Doing Business in Uniunea Europeana 2017: Bulgaria, Romania si Ungaria masoara aspecte ale reglementarilor care incurajeaza sau impiedica intreprinzatorii sa constituie, sa exploateze sau sa  dezvolte o societate comerciala si ofera recomandari si bune practici menite sa imbunatateasca mediul de afaceri bazate pe exemple din interiorul fiecarui stat si alte 187 de state din lume.
 
Studiul a fost intocmit de Banca Mondiala si finantat de Comisia Europeana, Directoratul General pentru Politica Regionala si Urbana.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x