Interviu cu Florentin Banu, Owner Banuinvest: "Mediului de afaceri romanesc ii lipseste competenta profesionala"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu cu Florentin Banu, Owner Banuinvest: Mediului de afaceri romanesc ii lipseste competenta profesionala Interviu cu Florentin Banu, Owner Banuinvest: "Mediului de afaceri romanesc ii lipseste competenta profesionala"
de Manager.ro la 30 Ian. 2015 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
florentin banujoeartimaafaceriromaniabusiness

Pe Florentin Banu l-am cunoscut in urma cu 4-5 ani, la un eveniment Business Days. A fost una din acele intalniri la finalul careia iti spui: "Wow, ce m-a lovit"? Cantitatea de informatii foarte valoroase transmise nu a fost egalata decat de entuziasmul unui om de afaceri caruia ii place sa spuna adevarul. Chiar daca acest adevar, uneori, deranjeaza. Omul care a "inventat" napolitanele Joe si a dezvoltat reteaua de supermarket-uri Artima stie sa se reinventeze mai bine ca oricine.

Manager.ro: Daca ar fi sa te descrii intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Florentin Banu: Energic! Si acum in mai multe cuvinte: sunt un amalgam de puturosenie, perseverenta, inteligenta emotionala si optimism.

Manager.ro: Unde te-ai nascut, unde ai crescut, unde ai mers la liceu/facultate? Ce moment ti-a marcat cel mai mult copilaria si adolescenta?
Florentin Banu: M-am nascut in Bacau, dar nu am stat acolo mai mult decit am stat in maternitate pentru ca am fost adus imediat la Ciacova, o comuna la 30 km sud de Timisoara.

Am avut imensul noroc sa cresc in Ciacova, care este (a fost) o comuna de nemti si astfel prima mea limba vorbita a fost germana, ceea ce mi-a marcat toata viata. A fost primul meu mare noroc in viata.
Scoala primara am facut-o la Ciacova apoi parintii ne-au dus la "oras", adica la Timisoara, unde am facut tot gimnaziul si liceul in limba germana ceea ce a reprezentat al doilea mare noroc in viata pe care l-am avut, si anume faptul ca am crescut intr-un anturaj sanatos cu valori deosebite.
Am intrat la facutatea de mecanica "din prima", dar aveam in cap numai badminton asa ca, in 1990,  la 1 februarie, eram deja plecat din tara lasindu-mi facultatea balta... si bine am facut (zic eu acum, dupa ce lucrurile au evoluat cum au evoluat).   

Manager.ro: Cand te-ai angajat prima data? Unde si, mai ales, de ce?
Florentin Banu: Prima munca remunerata pe care am prestat-o in viata mea a fost cea de zilier la o ferma Plafar. Era prin anul 1983 si cistigam 70 de lei pe zi ceea ce era foarte bine. Sapam lavanda, manipulam boabe de mustar si coriandru prin silozuri...
Primul loc de munca cu acte in regula a fost in aprilie 1990, in Austria, ca lacatus la o firma care facea cazane si sobe.  Eram un lacatus slab si nu imi placea ce faceam. A urmat, la scurt timp, distribuitor de prospecte, necalificat in constructii la acoperisuri si invelitori de hale metalice, taximetrist, faceam pizza, am fost chelner, sofer si antrenor de badminton. Toate astea, in Austria .
M-am angajat ca sa am din ce trai si pentru a avea actele in regula. Foarte simplu. Eram singur, in strainatate, pe cont propriu, fara nici un fel de sprijin.

"Recunosc ca sunt un puturos, dar asta nu inseamna ca nu muncesc din greu"

Manager.ro: Esti deja un... veteran in afaceri, ai pornit de foarte, foarte tanar. Care sunt, din punctul tau de vedere, cele mai importante 3 reguli pentru a reusi in business?
Florentin Banu: Prima regula este: sa muncesti!
A doua regula este: sa nu fii prost!
A treia regula este: sa te tina balamalele!
Recunosc ca sunt un puturos, dar asta nu inseamna ca nu muncesc din greu. Dar nu-mi place! Dar muncesc... si iaca... am succes!  

Manager.ro: Ce are si ce nu are mediul de afaceri romanesc?
Florentin Banu: Dupa parerea mea si dupa 20 de ani de antreprenoriat in mediul de afaceri romanesc, am convingerea ca, in primul rand,  mediului de afaceri romanesc ii lipseste competenta profesionala. Indiferent ca este management, marketing, tehnica etc...
In al doilea rand, mediul de afaceri romanesc are o piata foarte buna de care ar trebui sa profite. Piata noastra este una nedezvoltata si necompetetiva. Deci, daca se fac lucrurile corect, succesul este mult mai usor de obtinut decat in vest.
Mediului de afaceri romanesc ii lipseste capitalul. Antreprenorul care vrea si merita nu are banii necesari sa se dezvolte cum ar putea si cum ar trebui. Banii cistigati usor inainte de criza se epuizeaza, iar sursele de capital indigen sunt foarte limitate.
Mediul de afaceri romanesc este afecat de jaful generalizat al aparatului de stat. Dupa parerea mea, in Romania ajung in canale care nu tin de piata libera cel putin 10 miliarde de euro pe an (evaziune fiscala, scutire de plata a datoriilor la stat, subventionara pierderilor a diversor companii de stat, dar si private, contracte preferentiale pe linie politica sau de lobby, furt efectiv prin tranzactii cu preturi masluite etc...). Daca mediul de afaceri romanesc ar putea lucra cu statul pe criterii obiective, de competitivitate economica normala, atunci tara ar exploda... in sensul cel mai bun. Bugetul alocat pentru achizitii pubice ar ajunge la companii competitive care lucreaza pe criterii de performanta, nu de lobby politic, iar banii ar ajunge din consum din nou la buget si nu in buzurarele unor oligarhi sau in acopeririea pierderile companiilor de stat sau private de cultura comunista.
 
"In Romania, cel mai mult imi place ca sunt liber si pot sa fac ce vreau"

Manager.ro: Ce urasti cel mai mult ca om de afaceri in Romania? Ce-ti place cel mai mult?
Florentin Banu: Cel mai mult urasc faptul ca nu pot sa imi spun parerea si trebuie sa joc teatru ca sa imping lucurile sa se intimple. Cel mai mult imi place ca sunt liber si pot sa fac ce vreau. Nu ma bate nimeni la cap.

Manager.ro: Ce planuri ai pentru business-ul tau? Pe termen mediu, 3-5 ani si pe termen lung.
Florentin Banu: In conceptia mea de business, afacerea trebuie permanent cerscuta si imbunatatita. Cand ajunge la o anuminta dimensiune, o dau mai departe. Planul meu este cel pe care l-am avut si in 2005 dupa ce am vandut Artima, si anume sa ies din executiv. Inca nu am reusit, dar lucrez la acest aspect.
In rest, sunt pe cale sa ating cu Interpart din nou nivelul de 10 mio euro vanzari, ceea ce ar fi a treia  afacere pe care am fondat-o de la zero si am dus-o la peste 10 mio euro .  

Manager.ro: De ce nu ai emigrat?
Florentin Banu: Ba am emigrat si a fost cea mai buna decizie din viata mea... pd departe. Locuiesc la Viena si este extraordinar! Dar ... banii se fac in Romania.

Manager.ro: Ai calatorit mult. Care sunt cele mai frumoase 3 locuri in care ai fost? Dar cele mai urate 3 locuri?
Florentin Banu: Cel mai frumos loc pentru mine ramane de departe: Alpii din Austria si drumurile de bicicleta din Austria.
Cele mai urate locuri unde am fost sunt tarile arabe: Egipt, Tunisia.

Manager.ro: Unde ai fi vrut sa mergi si inca nu ai ajuns? De ce?
Florentin Banu: Nu prea mai vreu sa merg niciunde. Daca pot sa ma plimb cu bicleta in Austria sunt fericit. Totusi, as vrea ca o parte din iarna sa mi-o petrec la soare, dar nu prea sunt tari civilizate unde poti face acest lucru, asa ca astept ca americanii sa ne ridice viza si, probabil, as vrea sa merg in Florida .

Manager.ro: Daca te trezeste cineva noaptea si te intreaba "Ce carte ti-a placut cel mai mult?" care este raspunsul? La fel pentru film si pentru o melodie.
Florentin Banu: "Crinul din vale" de Balzac. Film: "Ultimul sentiment", melodie: "partea a doua din simfonia a 9-a".   

"Am avut un imens noroc ca m-am nascut in Romania"!

Manager.ro: Comenteaza: "Eu nu am cerut sa fiu nascut in Romania. Am avut noroc".
Florentin Banu: Am avut un imens noroc ca m-am nascut in Romania si nu undeva unde traiesc cei 5 miliarde de saraci din lumea asta.

Manager.ro: Ce inseamna pentru tine Facebook?
Florentin Banu: Ceva foarte fain si un divertisment.

Manager.ro: Alege intre:

Lamborghini sau Land Rover
Land Rover

Rusia sau Statele Unite ale Americii
SUA, fara nici o ezitare

Bucuresti sau Marginimea Sibiului
Bucuresti

Paris sau Londra
Viena
 
Euro sau Dolar
Euro

Aur sau Actiuni
Actiuni

Apple sau Samsung
Samsung

Mamaia sau Delta Dunarii
Mamaia

Google sau Yahoo
Google

Coldplay sau Mirabela Dauer
Niciunul

Mamaliga sau Sushi
Mamaliga, de departe

Face sens sau Are sens
Face sens

Singur pe malul marii / Cu prietenii pe malul marii
Singur

Manager.ro sau Cancan
Cancan

"Romanii sunt inteligenti"

Manager.ro: Ai copii? Daca da, cum ai vrea sa te caracterizeze, intr-un singur cuvant, copiii tai atunci cand vor implini varsta de 18 ani?
Florentin Banu: Nu am copii, dar incep sa ma gandesc...

Manager.ro: Care este cel mai mare defect al romanilor? Dar cea mai importanta calitate?
Florentin Banu: Parerea buna despre ei-insisi si faptul ca habar nu au cat de retardati sunt fata de tarile civilizate. Cea mai imortanta calitate? Sunt inteligenti.  

Manager.ro: La ce te gandesti cand esti singur?
Florentin Banu: La toate, rand pe rand...

"Tara produce si ar produce si mai mult daca nu ar fi devalizata"

Manager.ro: Crezi ca Romania este in criza (economica)? Daca da, cand se va termina?
Florentin Banu: Romania nu este in criza ecomomica. Asta este starea normala a Romaniei raportata la nivelul poporului nostru. Romania este condusa de oameni imorali si incompetenti. Asta este problema Romaniei. Tara produce si ar produce si mai mult daca nu ar fi devalizata. Sansa Romaniei este la aceasta ora DNA-ul, astfel incat clasa politica sa nu mai fie alcatuita din oameni slabi si imoratli, ci din oameni cu scoala si moralitate.
Dupa parerea mea, in ultimii doi ani s-au facut mari progrese in justitie si procuratura. Aceasta este sansa noastra.  

Manager.ro: Esti invitat la o receptie de inalta clasa. Poti aduce cu tine 3 politicieni, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Florentin Banu: Nu iau parte la asemenea receptii. Prefer sa ma duc la o bere cu angajatii mei. Totusi admir anumiti politicieni care si-au sacrificat cariera politica prin masuri de austeritate imperios necesare in 2009. Nu vreau si nu pot sa dau nume pentru ca sunt convins ca nici acestia nu sunt morali intrutotul.

Manager.ro: Esti invitat la un barbecue la poalele muntilor. Poti aduce cu tine 3 lideri, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Florentin Banu: As lua manageri sau antreprenori care au demonstrat valoare prin ceea ce au facut.

Manager.ro: Cum ai descrie, intr-o fraza, succesul?
Florentin Banu: Sa iti atingi scopul (daca esti in stare sa ti-l definesti...)

Nota: Fotografiile sunt preluate de pe contul de Facebook.

Important: Mai jos aveti o prezentare de exceptie facuta de Florentin Banu la Oradea Business Days 2013. Despre evenimentele Business Days, mai multe detalii gasiti aici.




Ultimele NOUTATI

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x